Helsingin pyöräilyn edistämisohjelmassa visioidaan Kampissa toimivan Pyöräkeskuksen lisäksi alueellisia keskuksia täydentämään pyöräilijöille tarjottavia palveluja. Malmin vanhalle asemalle on kaavailtu kaupungin toimesta pyöräkeskustoimintaa. Asemarakennus on vuodelta 1934.
Mittausleiri
Mittausleirillä tutustuttiin asemarakennuksen historiaan, dokumentoitiin valokuvin ja piirroksin nykytilannetta rakenteiden, detaljien, varusteiden ja materiaalien osalta sekä tarkistusmitattiin tilat, jotka Helsingin kaupunki mahdollisesti vuokraa Liikennevirastolta Pyöräkeskukselle. Rakennuksella on museoviraston RKY luokitus mikä tarkoittaa, että sitä ei saa purkaa. Rakennusvirasto on huomauttanut kiinteistön omistajaa rakennuksen korjausvelvollisuudesta vuoden 2014 aikana.
Työkirjaan on koottu Mittausleirin työn tulokset. Se toimii pohjana korjausrakentamisen kurssilla jatkettavaan suunnittelutyöhön, jossa tarkoituksena on laatia tila, kaluste ja valaistussuunnitelmat tulevalle Pyöräkeskukselle. Suunnitelmat antavat kuvan siitä, minkälaiset tilajärjestelyt tukevat Pyöräkeskuksen toimintaa ja selventävät tulevalle vuokranantajalle tilojen käyttötarkoituksen mukaisia korjaus ja muutossuunnitelmien tarpeita.
Tila- ja palvelusuunnitelmat
Suunnitelma I - Anne Riikonen
Lähtökohdat: Tila vuokrataan pyöräliikkeelle tai muulle yrittäjälle, joka palkkaa pyöräkeskukselle työntekijät. Liike järjestää tilassa haluamansa pyöräkeskuksen palvelut. Helsingin kaupunki voi järjestää pyöräkeskustoimintoja tiloihin osittain.
Pyöräkeskuksen ideaalit toimintamallit ovat:
- huoltoa – opastusta – opetusta
- infoa pyöräilyyn liittyen (pyörätiet, kartat)
- kahvila- ja oleskelutila
- teemailtoja ja tapahtumia
- foorumi pyörätoimijoille – pyöräilykulttuurin edistäjä
- valvottu pyöräparkki
Suunnitelma II - Maiju Kianta
Lähtökohdat: Helsingin kaupunki vuokraa tilan keskukselle ja kilpailuttaa alivuokralaiseksi päätoimijan, pyöräliikkeen. Pyöräliike hankkii keskukseen muut palvelut mm. tekee sopimuksen kahvilatoimijan kanssa. Henkilökunta myy tarvikkeita ja opastaa pyörän huollossa. Pyöräparkki, tilaa tapahtumien järjestämiseen. Vanhojen pyörien kunnostus ja myynti.
Suunnitelma III - Hanna Lehtonen
Lähtökohdat: Kahvilayrittäjä huolehtii ja pyöräkeskuksen toiminnasta ja palkkaa polkupyörien huollon ja korjauksen asiantuntijoita. Helsingin kaupunki tarjoaa toimintapaikan varusteineen; työkalut ja huoltotilat, jonne asiakkaat saavat tulla itse huoltamaan pyöriään. Yrittäjä tekee yhteistyötä paikallisten yhdistysten kanssa tarjoamalla heille tiloja kokoontumisiin ja harrastetoimintoihin. Yrittäjä koordinoi pyöräkeskuksen tapahtumia ja retkiä. Pyöräaseman tilat, vuokrapyörät ja tapahtumat ovat varattavissa internetissä. Ekologisuus; energian hankintaan aurinko- ja tuulivoimala.
Suunnitelma IV - Lappalainen Juopperi
Lähtökohdat: avoin kaikille, toivomus pitkistä päivittäisistä aukioloajoista, yksityisyrittäjyys, yhteisöllisyys. Verstas on itsepalveluverstas ja kahvila taas korkeatasoinen yksityisyritys. Kahvilan aukioloajat takaavat verstaalle pitkät aukioloajat. Kahvilan tilat ovat pääosassa, mikä mahdolistaa yksityisyrittäjyyden. Kuitenkin verstaan tilat ovat erillään, mikä mahdollistaa tilojen ilmaisen käytön ja yhteisöllisyyden esimerkiksi harrastajat voivat pitää kursseja tai vapaasti kokoontua viemättä yrittäjältä pöytäpaikkoja. Verstaan kuntoa ja asianmukaista käyttöä valvoo kahvilayrittäjä, tämä onnistuu helposti aukoitetun seinän ansiosta, katsekontakti. Pieni varaosa-kauppa aulatilassa, lähellä verstasta kuitenkin selkeästi myyjän hallittavissa ja yksityisyritäjän puolella (tuotteiden maksullisuus).
Suunnitelma V - Reeta Cagnani ja Sofia Jakas
Lähtökohdat: Pyöräkeskuksen päätoimijana on kahvilayrittäjä. Tiloissa toimii myös vapaaehtoisvoimin pyöritettävä Pyörähuoltamo.Tilassa työskentelee kahvilatyöntekijä sekä Helsingin kaupungin työntekijä. HKL:n koordinaattori työskentelee tiloissa projektiluontoisesti. Lisäksi tiloissa toimivat lähialueiden vapaaehtoistyöntekijät ( urheiluseurat, yhdistykset jne. ) yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Tiloissa järjestetään erilaisia tapahtumia ja kursseja.