Jos tässä liitteessä on kuvia, ne eivät näy kunnolla. Lataa alkuperäinen liite
HTML-sivun teko-ja julkaisuohjeet
HTML-sivuston tekemiseen tarvitset tekstieditoriohjelman, kuten TextWrangler (mac) tai Notepad++ (pc), jossa voit rakentaa webbisivuston puhtaasi merkintäkielen avulla. Vaihtoehto tekstipohjaisille koodieditoreille on Adoben Creative Suite-tuoteperheeseen kuuluva Dreamweaver, joka on ehkä helpompi vaihtoehto etenkin aloittelevalle ohjelmoijalle - ohjelmassa näet välittömästi, mitä mikäkin muutos koodipuolelle tekee sivuston ulkoasulle.
HTML kokoaa sivun rakenteen ja tekstisisällön, kun taas CSS:llä annat rakenteelle ja tekstille ilmeen ja määrittelet sivuston ulkoasun. JavaScriptillä annat komentoja eri elementeille sivun sisällä, voit esimerkikisi määritellä kuvagallerian esittämään sivuston kuvat automaattisena diaesityksenä tai vaihtoehtoisesti antaa käyttäjälle itse mahdollisuuden ohjata diaesitystä.
HTML:sivuston perusrakenne:
<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
<title></title>
</head>
<body>
<!-- tähän väliin tulee sisältö -->
</body>
</html>
HTMLstä eri versioita kuten HTML 4.01, XHTML 1.0 ja HTML5 (uusin).
Tehtävänannossa olleiden taustojen lisäksi on suositeltavaa tutustua W3 Schoolsin kattavaan tarjontaan. Sieltä löydät hyviä ohjeita esimerkkeineen niin HTML kuin CSS-kieliä varten. CSS-tricks sivustolta löytyy runsaasti erilaisia hyviä CSS-tutoriaaleja ja esimerkkejä sivuston ulkoasun kustomisointia varten. Ennen kuin lataat sivustosi palvelimelle tarkista validaattorilla, että koodisi on virheetöntä. HTML-koodin voit tarkistaa osoitteessa http://validator.w3.org. CSS-tyylitiedoston voit tarkistaa osoitteessa http://jigsaw.w3.org/css-validator/
Kun koodi on valmis ja validoitu voit julkaista webbisivuston.
Metropolian tietokoneilla voit julkaista sivuston käyttämällä koulun verkkoyhteisöä - http://users.metropolia.fi/***~omakäyttäjätunnus. Kun käytät koulun tietokonetta, tallenna HTML-tiedosto, sekä tarvittaessa mahdolliset linkitettävät kuvatiedostot Z-asemalle, jossa tiedostot tulevat julkiseksi ja näkyvät näin käyttäjän omalla sivulla Metropolian verkossa. Yksityinen käyttäjä voi käyttää eri portaaleja webbisivujen julkistamiseen, kuten webbihotelleja.
Linkki meidän verkkosivulle