Yleistä tyylitiedostoista
CSS eli tyylimäärittelyn taustaa ja käytön mahdollisuudet
CSS
CSS (cascading style sheet) on yksinkertainen menetelmä, jolla muotoillaan web-sivujen ulkoasu.
Se on merkintäjärjestelmä, jonka avulla voi esittää selaimille dokumenttien ulkoasua koskevia ehdotuksia. Ehdotusten kokonaisuutta kutsutaan tyyliohjeeksi tai tyylisäännöksi. Tyyliohjetta voi verrata lappuseen, jolla ennen annettiin latojalle ohjeita siitä, mitä kirjasinlajeja käytetään, miten teksti asemoidaan jne.
Aikaisemmin web-sivun ulkoasua koskevat määritykset tehtiin HTML-merkkauksen joukkoon. Kun sivustoista tuli yhä vain laajempia, sivustojen ylläpito alkoi käydä rasittavaksi. Jos sivuston taustaväriä haluttiin muuttaa, se täytyi käydä erikseen muuttamassa jokaiseen dokumenttiin, jotta sivuston ulkoasu pysyisi yhtenäisenä.
CSS:n käytön hyödyt
Monet CSS:llä tehtävät asiat voidaan tehdä myös HTML:llä HTML-koodin joukkoon.
CSS on kuitenkin joustavampi useiden määritysten suhteen. Esimerkiksi taustavärin voi html:ssä määritellä vain sivulle, taulukolle tai taulukon solulle. CSS:llä taustavärin voi määritellä mille tahansa elementille.
CSS on myös monipuolisempi ja tarjoaa ulkoasun muotoiluun enemmän mahdollisuuksia kuin HTML. CSS on suunniteltu ulkoasun säätelyyn. HTML on alunperin suunniteltu nimenomaan tekstin loogisen rakenteen merkkaukseen. Tällä hetkellä HTML:ää kehitetään taas siihen suuntaan, että HTML toimii vain rakenteen merkkauksena ja kaikki ulkoasua koskevat määritykset tehdään CSS:llä.
CSS:n avulla on myös helpompaa hallita suurten sivustojen tyylejä, koska tyylimääritykset voidaan kirjoittaa vain yhteen tiedostoon, johon viitataan jokaiselta sivulta.
Web-suunnittelija voi itsekin tarjota useita tyylitiedostoja erityyppisiin päätelaitteisiin.
Esimerkkejä:
Taitavaa tyylitiedostojen käyttöä verkossa:
http://www.csszengarden.com/
http://cssmania.com/
http://www.csstea.com/
http://glish.com/css/