Toiminnallinen määrittely
1 Johdanto
Tämä dokumentti on tarkoitettu Peppi-tietojärjestelmäkokonaisuuden sääntömoottorin ja opintopolkujen hallinnan toteuttamiseksi. Dokumenttiin on kirjattu ne toiminnallisuudet ja toiminnot, jotka ovat tulleet esille Peppi-rojektin aikana mm. evaluoitaessa Metropolia-ammattikorkeakoulussa (ossittain Tamk:ssa) käytössä olevaa Ops-editoria ja Kuali Foundation-järjestelmän ominaisuuksia Opetussuunitelmien tukena.
Keväällä 2011 tehdyissä selvityksissä nousi esille mm. seuraavaa (https://wiki.metropolia.fi/display/peppi/XX.+Kuali+ja+OPS-editor+katselmus+ja+vertailu):
- Kualin opetussuunnitelmaan ja yksiköihin liittyvät säännöt ovat erittäin tehokas tapa tallentaa opetussuunnitelman sisältöön tietoa, jota tarvitaan opetussuunnitelmien hallinnassa, oppimisen ja opetuksen suunnittelussa ja opiskelijan opintojen suunnittelussa. Ops-editorissa ei ole em. ominaisuutta. (vrt. opintopolun hallinta).
- Kuali Student ei käytä Drools-sääntömoottoria, vaan sääntöjen käsittely on tehty itse ja ovat osa Student-moduulia. Sääntöjen toteutus, tallennusratkaisu, on tehty kuitenkin siten, että toiminta ja ratkaisumalli on selvitettävissä ja joita voidaan käyttää pohjana Peppi-projektissa.
2. Termit ja määritelmät
Tässä yhteydessä käytetään Peppi-projektin tavoin RAKETTI-XDW käsitemallia.
Sääntömoottorin ja opintopolun hallinnan näkökulmasta tarkennettuja käsitteitä.
Yksikkö
Yksiköllä tarkoitetaan tässä yhteydessä ammattikorkeakoulun itsensä määrittelemää organisaatioyksikköä. Kaikki amk:ssa järjestettävä koulutus liittyy johonkin yksikköön.
Ohjelma
Ohjelmalla tarkoitetaan tässä OKM:n koulutuspäätösten mukaisia koulutusohjelmia.
Ammattikorkeakoulun mahdollisesti itse määrittelemä koulutusohjelma on "yksikkö", ei ohjelma (koska amk:n koulutusohjelma (yksikkö) ei ole aina sama kuin OKM:n koulutusohjelma) . Koulutus voi liittyä 0..n ohjelmaan. Yksi koulutus voi liittyä 0..n koulutusalaan. Yksi koulutus voi liittyä 0..tutkintoon.
Tutkinto
Ammattikorkeakoulussa suoritettavia tutkintoja ovat ammattikorkeakoulututkinnot ja ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot. Ks. liite "Ammattikorkeakoulussa suoritettavat tutkinnot ". Ammattikorkeakoulun toimilupaan sisältää määräykset ammattikorkeakoulun koulutustehtävästä ja koulutusaloista. Koulutusala sisältää tutkinnot. Yhdellä amk:n koulutusalalla voi olla yksi (esim. matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto) tai useita tutkintoja (esim. tekniikan ja liikenteen alalla tekniikan ammattikorkeakoulututkinto ja merenkulun ammattikorkeakoulututkinto).
Tutkintonimike
Tutkintonimike on tutkintoa täsmentävä käsite. Ks. tutkintonimikkeistä liite "Ammattikorkeakoulussa suoritettavat tutkinnot ". Yksi tutkintonimike liittyy yhteen ja vain yhteen koulutusalaan ja yhteen tai useampaan koulutusohjelmaan.
Tutkintonimikkeitä voi olla koulutusalalla useita (sosiaali- ja terveysala) tai yksi (yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala ja liiketalouden koulutusala).
Saapumisryhmän opetussuunnitelma
Opiskelupaikkaa hakeva muuttuu ammattikorkeakoulun yhteishaun opiskelijavalinnan ja hakijan paikanvastaanoton prosessissa ammattikorkeakoulun opiskelijaksi.(Kaikkia opiskelijavalintoja ei tehdä amk:n yhteishaussa. Osa valinnoista tehdään ammattikorkeakoulussa).OKM:n koulutusohjelmapäätös ja ammattikorkeakoulun aloituspaikkapäätökset määrittelevätm mihin koulutukseen voi hakeutua amk:n ammattikorkeakoulujen yhteishaussa puolivuosittain (ja puolivuosittaisissa erillisvalinnoissa). Ammattikorkeakouun yhteisvalintoja on kaksi kertaa vuodessa : keväällä valitaan opiskelijat syksyllä alkavaan koulutuks.een ja syksyllä keväällä alkavaan kouutukseen. Hakuryhmässä valitut ja paikan vastaanottaneet hakijat, muuttuvat opiskelijaksi ja muodostavat saapumisryhmän. Saapumisryhmät syntyvät siis ammattikorkeakoulun ulkopuolella. Yksi saapumisryhmä liittyy yhteen ja vain yhteen ammattikorkeakoulun yhteishakuun.
Hakijoille koulutuksen sisällön kuvaus ja rakenne esitellään opetussuunnitelmassa. Koulutuksen sisältö voi olla kahdelle ammattikorkeakoulun yhteishaun ryhmälle eri sisältöinen.
Esimerkiksi, kun koulutus on tutkintoon johtavaa koulutusta - (koulutuksen järjestäminen voidaan ammattikorkeakoulun sisäisessä organisaatiossa järjestää missä tahansa yksikössä) - ammattikorkeakoulua ulkopuolelta tarkasteltaessa koulutus järjestetään aina koulutusohjelmassa ja hakija hakeutuu opiskelemaan yhden ammattikorkeakoulun yhteen koulutusohjelmaan, yhdessä ammattikorkeakoulujen yhteishaussa. Ammattikorkeakoulun koulutusohjelman näkökulmasta, koulutusohjelmasta on yksi koulutusohjelman opetussuunnitelma josta on useita versioita (hakuryhmien mukaisesti). Ammattikorkeakoulun opiskelijan näkökulmasta, opiskelijalla on yksi opetussuunnitelma (ja opetussuunnitelma on yksi koulutusohjelman useista opetussuunnitelmista - tällä ei ole ryhmän opiskelijalle merkitystä).
Saapumisryhmän opetussuunnitelma on ammattikorkeakoulun yksikön (joka on 0..n koulutusohjelmaa) opetussuunnitelmasta osajoukko, joka on kyettävä näyttämään hakijoille, opiskelijoille ja valmistuneille.
Yksi saapumisryhmän opetussuunnitelma liittyy yhteen saapumisryhmään (1..1).
Ryhmän opetussuunnitelma
Ryhmän opetussuunnitelma on osajoukko opetussuunnitelmasta tai opetussuunnitelmien joukosta. Ryhmällä voidaan tässä tarkoittaa mitä tahnansa opiskelijajoukkoa, joka on perustettu jonkin kriteerin perustella. Ryhmä on siis oltava perustettu ja ryhmä muodostumiselle on olemassa jokin perusteltu kriteeri. Yksi ryhmän opetussuunnitelma liittyy yhteen tai useampaan opetussuunnitelmaan.
Esimerkiksi
- saapumisryhmän opetussuunnitelma on ryhmän opetussuunnitelma: ryhmä on perustettu ja ryhmän muodostumisen kriteeri on lukukauden hakijoista opiskelijaksi valitut, jotka ovat ottaneet opiskelupaikan vastaan. Olkoon opetussuunnitelma ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus. Ryhmän opetussuunnitelma on osajoukko koulutusohjelman opetussuunnitelmasta
- suuntautumisen opetussuunnitelma on ryhmän opetusssuunnitelma: ryhmä syntyy kun opiskelijajoukossa, tietyssä opintojen suoritusajankohdassa, tehdään valinta valinnaisista opinnoista. Ryhmän opetussuunnitelma on osajoukko saapumisryhmän opetussuunnitelmasta
On huomattava että on olemassa opetussuunnitelmia jotka eivät ole minkään ryhmän opetussuunnitelmia - esim. "kielikeskuksen opetussuunnitelma" tai "elektroniikan opetussuunnitelma" jos amk:ssa ei ole koulutusohjelmaa tai ammatillista suuntautumista "elektroniikka", mutta amk:n koulutuksen järjestämiseksi on luotu yksikkö "elektroniikka". Samankaltainen esimerkki voisi olla "lääketietelliset aineet", "markkinointi", "instrumenttiopintojen B-kurssi" yms..
Opetussuunnitelma
Opetussuunnitelma on kuvaus koulutuksen sisällöstä. Opetussuunnitelma sisältää ammattikorkeakoulussa rakenteen (rakenne kuvaa opintojen välisiä suhteita), osaamiset, opinnot, mahdollisen ajoitussuunnitelman, opetussuunnitelman kuvauksen ja mahdollisia sääntöjä siitä miten opintoja voidaan yhdistellä toisiinsa.
Yksi (hyväksytty) opetussuunnitelma liittyy 1..n ryhmän opetussuunnitelmaan.
Opintopolku
Koulutusohjelman opetussuunnitelmaa tai koulutusohjelman saapumisryhmän opetussuunnitelmaa ei opiskele kukaan. "Ei opiskele" tarkoittaa ettei ole olemassa opiskeiljaa joka opiskelee yksikön tai saapumisryhmän opetussuunnitelman sisällön. Opiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma on osajoukko saapumisryhmän opetussuunnitelmasta.
Korkeakoulu voi organisoida opetussuunnitelmien hallinnan usealla eri tavalla. Tällä hetkellä yleisin toimintamalli lienee että kerätään yksi tutkinto ja tutkintonimike yhdeksi opetussuunnitelmaksi. On täysin mahdollista koostaa opetussuunnitelmat esimerkiksi "tiedeperustaisesti" niin että on "matematiikan opetussuunnitelma", "fysiikan opetussuunnitelma", "markkinoinnin opetussuunnitelma" jne.. Tai opetussuunnitelmat koostetaan osaamisperusteittain "asiakasosaaminen", "markkinointiosaaminen", "matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen", "lääketieteellinen osaaminen" yms..
(Yksi mielenkiintoinen esimerkki on Metropolian Liiketalous. Koulutusala koostaa opetussuunnitelmia siten että erikoistumisopinnot ovat ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opetussuunnitelmien osia).
Kun yksi tutkinnon opetussuunnitelma voi koostua yhdestä tai useammasta opintokokonaisuudesta tai jopa opetussuunnitelmasta niin on sääntöjä siitä miten opiskelija opintojaan voi valita opintoja omaan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaansa. Koulutuksen sisällön osaajilla on käsitys siitä, miten osaamisia voi koostaa eri perustein rakennetuista opetussuunnitelmista ja/tai opintokokonaisuuksista. Nämä säännöt eivät ole opiskelijakohtaisia - ts. opiskeija ei voi tehdä valintoja miten tahansa opintoja henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaansa.
Opetussuunnitelmasta, opetussuunnitelmista, opintokokonaisuuksista, opintojaksojen joukosta määritelty sääntöjen joukko on opintopolkujen kuvaus. Opintopolkuihin liittyy ohjeita ja normeja, suosituksia ja rajoituksia. Opintopoluille on luonteenomaista että opintopolun opinnot ovat peräkkäisiä ja opintopolut ovat haarautuvia. Riippuen opintopolun määrittelystä rajoitukset sekä peräkkäisyydessä että haarautumisessa ovat eri tyyppisiä.
Etenemiseen liittyvät rajoitteet
Opintopolulla on joissain tutkintojen opetussuunnitelmissa tiukkoja ja täsmällisiä rajoituksia. Rajoitukset ovat tyyppiä "edeltävä opintojakso oltava suoritettu", "edeltävä opintojakso oltava suoritettu hyväksytysti" tai "edeltävä opintokokonaisuus tai -kokonaisuuksien oltava suoritettu/oltava suoritetu hyväksyttävästi". Rajoitukset voidaan tarvittaessa esittää täsmällisesti, joko suorituksina, suortuksina ja arvosanoina tai vaadittavana osaamisena.
Korvaavuudet
Opiskelijalla on mahdollisuus osoittaa opiskeltavalta alueelta aikaisempaa osaamista. Tämä aikaisempi osaaminen voidaan tunnista ja tunnusta opiskelijan tutkinnon osaamiseksi. Kun osaaminen tunnustetaan tutkinnon osaksi niin osaaminen voi korvata tutkinnosta osan tai osia. Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on opiskelijan ja organsaation edustajan prosessia. Opintojen korvaaminen on opintosuoritusten arvioinnin prosessia.
3. Käyttäjäroolit
Käyttäjäroolien avulla jaetaan oikeuksia eri palveluihin ja sähköisen työpöydän osiin. Sääntömoottorin ja opintopolkujen hallintaan sovelletaan samoja käytäjärooleja kuin muissakin Peppi-projektin palveluissa.
4. Prosessikuvaus
saasda
5. Sääntömoottori ja opintopolkujen hallinnan toiminnallisia vaatimuksia
- Tulee tukea yksikön, ohjelman, tutkinnon, tutkintonimikkeen ja ryhmän opetussuunnitelmia.
- Tulevaisuudessa opetussuunnitelmia ei välttämättä tehdä koulutusohjelmalle vaan koulutusohjelmat tuottavat koulutuspaketteja, jotka liittyvät tutkinnon tai tutkinonimikkeen opetussuunnitelmaan (yksikön opetussuunnitelma)
- Opetussuunnitelmaa ei pitäisi tehdä pelkästään ryhmälle
- Opetussuunnitelmat voitava liittää toisiinsa joko "sisäkkäin" tai "peräkkäin" siten että voidaan tuottaa eri tason opetussuunnitelmat (esim. ryhmän OPS on osajoukko koulutusohjelman opetussuunnitelmasta, ohjelman opetussuunnitelma voi tarvittaessa olla yksikön opetussuunnitelmasta tai usean jatkotutkinnon tai erikoistumisopintojen opetussuunnitelmat voivat muodostua toistensa osista
- Sääntömoottori
- Eri säännöstöjen kautta pitää pystyä kuvaamaan
- Edeltävyyksiä
- Korvaavuuksia
- Etenemiseen liittyviä rajoitteita
- Opintopolkuja
- Eri säännöstöjen kautta pitää pystyä kuvaamaan
- Opintojen atribuutit
- Välineen pitää pystyä tukemaan opintojen luokittelua - opetussuunnitelman opnnoille ja opinnoille on voitava antaa atribuutteja
- Atribuuttien merkitys, tietosisältö, jäsentelyihin liittyvät säännöt sekä käyttö tulevat kasvamaan
- Osaamiset (esim. tutkinnon tai tutkintonimikeen tuottamat) voidaan kuvata atribuuttien (editori: jäsennysten) kautta
- Jäsentelyiden (editori) otsikoille pitää pystyä antamaan kuvauksia
- Pääkäyttäjän pitää pystyä asettamaan tiettyjä jäsennyksiä (editori) pakollisiksi jos
- Opetussuunnitelma liitettään tutkintoon, tutkintonimikkeeseen, orgnisatioyksikköön tai koulutusohjelmaan
- Yksi jäsentelyn käyttökohde voi olla jatkossa myös sen tapainen, jossa eri aloitusvuosien opetussuunnitelmat kuvataan jäsentelyn kautta = jäsennys on aloitusvuosi: s2010,s2011,s2012. Käyttäjä kertoo jäsennyksen kautta, mitkä opinnot kuuluvat minkäkin aloitusvuoden opiskelijoiden opetussuunnitelmaan (ryhmän opetussuunnitelma muodostuu filtteröimällä ohjelman opetussuunnitelmaa ajalla)
- Organisaation mallintaminen
- Peppi kokonaisuudessa tullaan yhdistämään tietojoukkoja ja yksittäisiä tietoja organisaatioyksiköihin = Opetussuunnitelman omistaa/ylläpitää organisaatioyksikö: Auto- ja kuljetusteknikkaan koulutusohjelma
- Tätä varten Peppi kokonaisuudessa tulee joko itsessään olla palvelu/järjestelmä, jonka avulla organisaatiohierarkiaa, yksiköiden välisiä suhteita, kustannustunnisteita sekä vastuuhenkilöitä pystyään ylläpitämään
- Peppi kokonaisuudessa tullaan yhdistämään tietojoukkoja ja yksittäisiä tietoja organisaatioyksiköihin = Opetussuunnitelman omistaa/ylläpitää organisaatioyksikö: Auto- ja kuljetusteknikkaan koulutusohjelma
- Eri tyyppiset kuvaustekstit pitää pystyä ylläpitämään Peppi kokonaisuudessa (Opetussuunnitelmaväline, yksikkönäkymä ja hallintanäkymä)
- Kuvaukset:
- Tutkinnon kuvaus
- Tutkintonimikkeen kuvaus
- Koulutusohjelman kuvaus
- Markkinointikuvaus
- Opinto-oppaaseen lähetettävä kuvaus
- Opetussuunnitelman kuvaus (olemassa jo OPS-editorissa)
- Kun opetussuunnitelmalle kerrotaan, minkä tutkinnon tai tutkintonimikkeen opetussuunnitelma tuottaa perii se ne kuvaukset, jotka tutkinnolle tai tutkintonimikkeelle on asetettu.
- Kuvaukset:
- Opintopolku
- Opetussuunniteluvälineiden ajoitussuunnitelma ei kuvaa riittävän hyvin opiskelijalle ehdotettua etenemispolkua = opiskelijan on vaikea hahmottaa missä järjestyksessä opinnot "kannattaisi"/on ajateltu suoritettavan
6. Käyttäjätarinat
ID |
Käyttäjäroolissa |
Haluan (toiminnallisuuden) |
Jotta |
Status |
Huomioit |
---|---|---|---|---|---|
|
Ops-vastaava |
|
|
|
|
|
Ops-vastaava |
|
|
|
|
|
Ops-vastaava |
|
|
|
|
|
Ops-vastaava |
|
|
|
|