Opinnäytetyöni käsittelee webin julkaisujärjestelmien hyödyntämistä yhdistystoiminnassa. Julkaisujärjestelmät ovat palvelinpuolen sovelluksia jotka mahdollistavat hallitun ja helpon tavan julkaista sisältöä web-sivuille.

Suomea voi kutsua yhdistystoiminnan luvatuksi maaksi. Suomen perustuslaki (Perustuslaki 13 §) mahdollistaa yhdistysten perustamisen helposti ja osittain siksi Suomessa perustetaan yhdistyksiä mitä erilaisempien tarkoitusten tukemisiksi. Rekisteröityjä yhdistyksiä suomessa on noin 127000 (Patentti- ja rekisterihallitus, 2008). Eri yhdistyksillä on tarkoitusperiensä lisäksi paljon yhteneviä perustarpeita, joita ovat muun muassa vuorovaikutus jäsenten kesken sekä tiedottaminen. Internetin kaupallistuminen 1990 -luvulla tarjosi yksilöillekin kanavan harjoittaa periaatteessa kaikki internetin käyttäjät tavoittavaa julkaisua edullisesti (Wikipedia 2009 a). Laajakaistaliittymien räjähdysmäinen yleistyminen 2000-luvun alkupuolella, ja niin sanotun Web 2.0:n yhteisöllisten sekä vuorovaikutteisten web-palveluiden kehittyminen on antanut yhdistystoiminnalle kattavan alustan virtuaaliselle olemassaolle (Wikipedia 2009 b).

Olen aktiivinen yhdistys- ja yhteisötoiminnan harrastaja. Yhteisölliselle toiminnalle on erittäin tärkeää mahdollistaa yksilöiden osallistuminen toimintaan. Julkaisujärjestelmät mahdollistavat tiedon julkaisun ja vuorovaikutteisuuden webissä jokaiselle yhteisön jäsenelle, eikä vain yksisuuntaisesti esimerkiksi yhdelle tai kahdelle yhteisön keulahahmolle, joskin julkaisujärjestelmät helpottavat huomattavasti heidänkin työtään.

Opinnäytetyö palvelee siis jo pelkästään itseäni ja omia intressejäni yhdistystoiminnan kehittämisessä, puhumattakaan työn tulosten hyödyntämisestä kenen tahansa yhdistystoimintaa internetissä harrastavan toimesta.

Yhdistystoimintaa on tutkittu paljonkin, mutta vuorovaikutteisen webin tarjoamat palvelut eivät ole vielä saaneet paljoakaan huomiota, vaikka varsinkin internet-sukupolven yhdistykset käyttävätkin niitä. Yhdistystoiminnan perustarpeiden ja toiminnan tutkimusten hyödyntäminen sopii tämän opinnäytetyön tekemiseen, koska ne antavat hyvän pohjatiedon siihen, mihin asioihin julkaisujärjestelmiä halutaan käyttää tukena.

Opinnäytetyöni tutkimuksen tavoite on esittää kuinka yhdistystoiminnan perustoimintoja voidaan tuottaa virtuaalisena palveluna webin julkaisujärjestelmiä hyväksikäyttäen, sekä oppia itse toteuttamaan edellämainittuja palveluita julkaisujärjestelmäohjelmistoa hyväksikäyttäen.
Ensimmäinen osa tutkimuksestani käsittelee yhdistystoiminnan tarpeita ja muotoja. Opinnäytetyössäni käyttämä esimerkkiyhdistys on alunperin internetin päälle perustettu yhteisö, mutta otan tutkimuksessa huomioon myös perinteiset yhdistykset ja heidän toiminnan tukemisen internetin tarjoamalla julkaisukanavalla.

Toisessa osassa esitän julkaisujärjestelmien pääpiirteet yleisesti jonka jälkeen perehdyn tarkemmin Drupal -nimisen julkaisujärjestelmän toimintaan, vaatimuksiin, käyttöönottoon ja yhdisystoimintaa tukevien palveluiden pystyttämiseen.

Tarkoituksenani on kerätä tietoa yhdistystoiminnasta ja yhdistää saamani tutkimusaineisto yhdistystoiminnan tarpeista, sekä vastata niihin opinnäytetyön julkaisujärjestelmään liittyvässä osiossa.

  • No labels
You must log in to comment.