Aika: 26.3. klo 9.00-11.30
Paikka: Metropolian kahvila, Hämeentie 161
Läsnä: Pieta Koskenniemi, Sussa Lavonen, Petri Pullinen, Emma Puikkonen, Eeva Meltio

Tapaamisessa tutustuttiin puolin ja toisin ja kerrottiin esittävän taiteen osaston lähtökohdista ja kiinnostuksesta käsisprojektiin.

Keskusteltiin mm. siitä, että käsistyökalussa olisi ihanteellista saada usein intuitiiviset dramaturgiset valinnat tuotua kielelliseen muotoon, jolloin ne olisivat omaksuttavissa jälkikäteenkin, kun wikiin käy tutustumassa. Käsiswikissä käytettävän sanaston tulisi olla mahdollisimman arvovapaata.

Mietittiin myös, miten tuotanto näkyy työkalussa, vai näkyykö ollenkaan. Työkalu saattaa myös hajota liian laajaksi, jos tuotanto-osio otetaan mukaan.

Sussa korosti, että on tärkeää miettiä, millaisia lähtöjä / impulsseja annetaan käsikirjoitusprosessiin. Sussa on työssään kehittänyt erilaisia menetelmiä siihen. Impulssit voivat olla mitä vain: taiteidenvälisiä, videoluentoja, skypen kautta annettuja jne.. Voivat olla myös annettuja tehtäviä, joissa käsikirjoittavat käyvät etsimässä lähdemateriaalia, kuvaavat, videoivat jne.. Samoin puhuttiin, että kohta, jossa aletaan todella tehdä dramaturgisia valintoja eli karsia ja järjestää tekstiä, on tärkeä - miten työkalu tukee käytännössä tätä dramaturgista valintaa?

On tavallista, että käsikirjoitusprosessissa osa johtaa ja osa seuraa, ja näin tulee varmasti käymään wikissäkin. On hyvä, että prosessi on avoin, sillä erilaiset impulssit herättävät erilaisia ajatuksia. Myöhemminkin voi kommentoida ja tulla mukaan prosessiin.

Projektin aikataulu ei ole realistinen, sillä TIO;n opiskelijoilla on 9 vkoa aikaa (käytännössä ti, ke to -päivät) tehdä käsikirjoituksesta näytelmä, lavastaa, puvustaa, tehdä ääni- ja valosuunnittelu. Yhteistyö esim. Taikin puvustuksen kanssa ja TeaKin äänisuunnittelun kanssa voisi olla hyvä, jos sieltä saadaan vaikka lopputyöntekijöitä mukaan. Lavastus ja puvustus tehdään kuitenkin kevyesti devicing-tekniikalla.

Syksy draamatyöpajaan on varattu 6 päivää, jotka voidaan hajottaa syys-lokakuulle. Välillä opiskelijat tekevät tehtäviä. Opiskelijat ovat 2. vuosikurssin opiskelijoita, ja heidät voidaan jakaa esimerkiksi kolmeen ryhmään.

Kun nuoret keväällä tekevät käsikirjoitusta, TIO:n opiskelijoille voi loppuvaiheessa antaa luku- ja kommentointioikeudet työkaluun. He voivat rohkaista käsikirjoittajia ja saavat samalla tutustua syntyvään käsikirjoitukseen. Keskusteltiin myös käsikirjoittavien nuorten ja TIO-opiskelijoiden mahdollisesta kohtaamisesta niin, että tiettyjä tekstinpätkiä kokeillaan näyttämölle. Pieta esitti ajatuksen TIO-opiskelijoiden jakamisesta kolmeen eri ryhmään, ja Emma mietti, että ehkä myös nuoret voisivat olla kolmessa ryhmässä.

Muuta:
Eeva lupasi selvittää, voiko kirjoittajaryhmä olla ns. nivelkoulutuksessa olevia maahanmuuttajia esim. diakonissaopistolta. He saattavat olla siirtymässä työelämään tai toiseen koulutukseen.

Seuraavan kerran tavataan keskiviikkona 8.4. klo 9.00 Metropolian kahvilassa.

  • No labels
You must log in to comment.