- Johdannossa herätetään lukijan mielenkiinto ja mainitaan mahdollinen teososa.
- Käsittelyluvut ovat asiakokonaisuuksia.
- Viimeinen luku sisältää yhteenvedon, pohdinnan ja katsauksen tulevaan.
Johdantoluku
Johdanto aloittaa opinnäytetyön. Kerro siinä lyhyesti työsi sisällöstä ja rakenteesta: aihe, tutkimustehtävät, opinnäytetyössä käytetyt keskeiset käsitteet sekä opinnäytetyöprosessin kulku ja tavoitteet. Mukaan voi liittää myös taustamateriaalina aiempien tutkimusten tuloksia. Johdannon pituus vaihtelee, mutta sen laajuudeksi suositellaan 2-3 sivua.
Opinnäytetyön johdantoluvun tarkoituksena on herättää lukijan mielenkiinto. Johdanto kirjoitetaan lopulliseen muotoonsa yleensä kirjoitusprosessin viime vaiheissa, jolloin työn rakenne on selvillä. Älä kuitenkaan esitä loppupäätelmiä ja kehitysehdotuksia vielä johdannossa - niiden paikka on työn lopussa.
Käsittelyluvut
Käsittely- ja pohdintaluvuissa esittelet opinnäytetyön kohteen, prosessin ja tulokset. Lukujen määrä saattaa vaihdella suurestikin opinnäytetyön luonteesta riippuen. Hyvässä opinnäytetyössä asiat on tiivistetty ja yhdistetty mielekkäiksi asiakokonaisuuksiksi. Suositeltava käsittelylukujen määrä on 3--5 itsenäistä päälukua, lisäksi siis johdanto- ja päätäntäluvut.
Päälukujen alle on tarkoitus liittää alalukuja. Teksti jäsennellään niin, että otsikkotasoja on kaksi tai kolme. Liian monta otsikkotasoa vaikeuttaa tekstin ymmärtämistä ja asiayhteyksien hahmottamista. Sisällysluettelossa ja tekstissä käytetään otsikkojen edessä hierarkkista numerointia, esimerkiksi: 3, 3.1, 3.1.1. Kun lukuja jaotellaan pienempiin jaksoihin, alalukuja on oltava vähintään kaksi, esimerkiksi (3.1 ja 3.2). Viimeisen numeron jälkeen ei tule pistettä.
Päätäntäluku
Viimeinen luku (voi erottaa myös kahdeksi pääluvuksi) on opinnäytetyösi yhteenveto-, johtopäätökset-, arviointi- ja pohdinta- ja päätelmäosa, jonka voi otsikoida esimerkiksi yhteenveto, päätäntä tai pohdintaa lopuksi. Tässä luvussa voit kerrata lyhyesti tutkielmasi kulun, tulokset ja mahdolliset ongelmat. Miten työn tavoitteet toteutuivat? Lisäksi voit pohtia tulevaisuutta työsi aihepiirin, päätelmien tai jatkotutkimusten näkökulmista. Lopuksi voit arvioida työn onnistumista ja laajempaa vaikutusta. Luvun pituus vaihtelee, mutta 2--5 sivua on suositus. Viimeistä lukua ei jaeta enää alaluvuiksi.