-- työn alla ---

Käsikirjoitustyökalun ensisijainen tarkoitus on olla kommunikaatioväline. Projektissa kehitetään ensisijaisesti menetelmiä, joilla nykyisiä wikejä voidaan käyttää erilaisten yhteisöllisten käsikirjoitusprosessien alustana.

 Tavoitteena on kehittää verkossa tehtävän yhteisöllinen käsikirjoittamisen menetelmiä, joissa lopputulemana on:

- työkalualustan rakenne, sisältö ja erilaiset toiminnot, joita käsisprosessin eri vaiheet vaativat (ks. AOF-malli työkalusta)
- ohjeistus oman projektin aloittamiseksi wikissä
- vetäjän ohjeistus
- oppimateriaali
- esimerkki-käsisprosessi, joka jää verkkoon selailtavaksi.

Alustana käytetään valmiina löytyviä avoimen lähdekodin ohjelmistoja, joista wiki on tällä hetkellä vahvin ehdokas.

Silloin yhteisöllistä käsikirjoittamista voidaan soveltaa muihinkin wikeihin kuin tässä projektissa käytettyyn. Se voi alentaa kynnystä yhteisölliseen käsikirjoittamiseen silloin, kun käsikirjoittajat tai vaikka oppilaitos on jo tottunut jokin tietyn wikin käyttöön. Heidän ei siis tarvitse välttämättä vaihtaa alustaa uuteen.

Projektissa voitaisiin vastata mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Millaista ohjausta ja tukitoimia prosessi vaatii onnistuakseen?
- Mitkä wikien ominaisuuden tukevat mitäkin käsikirjoitusprosessia?
- Millainen näytelmän muoto sopii parhaiten tämän tyyppiseen kirjoittamiseen, vai sopivatko kaikki?
- Millaisia ongelmia / esteitä prosessissa voi tulla vastaan ja miten ne voi selvittää.
- Kuinka sitouttaa kirjoittajat mukaan prosessiin?
- ...

Projektin lopputulema olisi siis ensisijaisesti koulutusmateriaali opettajille / dramaturgeille ym. kiinnostuneille ohjaajille sekä tietenkin jo kertaalleen tehty käsikirjoitusprosessi, joka jää verkkoon tutkittavaksi. Prosessi voidaan ohjeiden ja antamamme koulutuksen mukaan toistaa ja soveltaa lähes mihin wikiin vain. Projektista on silloin sisällöllinen, enemmän käsikirjoitusprosessiin ja yhteisöllisen käsikirjoituskulttuurin luomiseen keskittyvä, kuin varsinainen ohjelmistokehitysprosessi.

Menetelmän kehittämistä ja wikin käyttämistä alustana tukevat mm. seuraavat seikat:
- wiki tukee erityisen hyvin kirjoittamis / editointi prosessia (sivun luominen helppoa)
- wikeissä on valmiina palikoina kaikki tarvitsemamme toiminnot, paitsi uuden valmiin käsistyötilan luominen (johon voi hyvinkin löytyä ratkaisu, mutta siihen emme ole vielä ehtineet sinne saakka)
- wikien käyttö on laajaa, ja yhä useammilla opettajillakin ym. kohderyhmällä on käytössä oma wiki -> madaltaa käyttöönottoa
- wikeissä tekstiä muokatessa historia tallentuu, joten muutosten tarkastelu on helppoa
- ohjaaja voi kopioida rakenteen mihin tahansa wikiin, esimerkiksi siihen, jota on jo tottunut käyttämään
- emme joudu jatkuvasti ylläpitämään ja kehittämään ohjelmistoa uusien selainvaatimusten, käyttöjärjestelmien ym. mukaisesti, vaan menetelmää voidaan soveltaa aina uuteen sopivaan wikiin tms. alustaan
- tämän hetkinen resurssointi on sopiva tämän projektiin toteuttamiseen, vaikka haasteita riittääkin

Omaa ohjelmiston koodausta vastaan puhuvat seuraavat asiat:
- Siihen ei ole aikaa tai resursseja
Huom! työhön ei voi palkata opiskelijaa tekemään jotain "palikoita", vaan tarvitaan osaava ja sitoutunut ohjelmoija väh. 80 % työajalle projektin loppuun saakka. Muuten tehdään jälleen kerran yksi epäonnistunut, huonostu suunniteltu softa, jota kukaan ei halua käyttää.
- ohjelmiston asentaminen on käyttäjälle raskasta, vaatii oman it-tuen
- wiki-käyttäjille vaatii uuden ohjelmiston opettelun vs. oman wikin käyttö (uusille käyttäjille tietenkin sama, joutuvat kuitenkin opettelemaan joko wikin tai meidän softan)

Vaihtoehtona muut kuin wiki-alustat
- Minna heitti kokouksessa ajatuksen esim. Drupalista, jota olen itsekin käyttänyt ollessani Ylellä verkkotoimittajana ja joka muutenkin on laajasti suurtenkin yritysten käytössä. Sonja voi tutkia sitä vaihtoehtona, mutta se on kokemukseni mukaan raskas ja kömpelö, ja ajaa meidät ohjelmistoprojektiin, joka ei kuitenkaan ole käsikirjoittamisen ydin.
- Sonja tutkii muita avoimen lähdekoodin vaihtoehtoja alustaksi, lähtököhtana kuitenkin verkossa olevat ilmaiset sosiaalisen median sovellukset

Lyhyen tähtäimen suunnitelma:
- Kehitämme käsikirjoitustyöpajaa wikidot-alustalle, mutta alusta voidaan helposti vaihtaa toiseen.
- Samaan aikaan Sonja ja Ville-Pekka tutkivat vaihtoehtoisia alustoja. Tämä onnistuu paremmin, kun meillä on yksi pohja, jonka avulla olemme testanneet sitä, mitä työkalua oikeastaan toimiakseen vaatii.
- Syksyn draamatyöpajassa käytetään joko wikidotia tai jotain muuta, mutta emme ala koodata uutta ohjelmistoa paniikissa, koska tarvittavat toiminnot löytyvät wikistäkin.
- Juttelemme Markus Norrenan kanssa ja kysymme teknistä konsultaatiota työtilan kopiointiongelman ratkaisemiseksi

  • No labels
You must log in to comment.