Luokalla L1A on toteutus TXXYY01/2000 ja luokalla L2B toteutus TXYZZ02/2003.  Kursseissa on oleellisesti sama sisältö ja säästösyistä ne on päätetty opettaa yhdessä.  Toteutus on ajoitettu periodille 3 ja siihen kuuluu 5 viikkotuntia teoriaa kaikille yhdessä ja lisäksi 3 viikkotuntia labroja ryhmiin jaettuna.

Luokalla L1A on 25 opiskelijaa ja luokalla L2B on 23 opis¬kelijaa.  Koska laboratoriossa voi työskennellä enintään 16 opiskelijaa kerralla, täytyy labraryhmiä tehdä kolme.  Ryhmään 1 tulee 16 opiskelijaa luokalta L1A, ryhmään 2 loput 9 opiskelijaa luokalta L1A sekä 7 opiskelijaa luokalta L2B ja ryhmään 3 loput 16 opiskelijaa luokalta L2B.  

Teoriatunnit pitää yliopettaja Artturi Tietäväinen ja hän haluaa ne pidettäväksi jossakin riittävän isossa teorialuokassa yhtenä kaksoistuntina jonain päivänä ja yhtenä kolmois-tuntina jonain toisena päivänä.  Laboratoriotunnit pitää insinööri Asseri Apulainen ja ne täytyy pitää laboratoriossa Lab1A.

Yritetään seurata Mikan tekemää käyttötapausesimerkkiä toistuvan varauksen tekemi-sestä. Lukujärjestysten suunnitteluvälineessä pitää saada näkyviin luokkien L1A ja L2B toteutukset.  Luokalla L1A on toteutus TXXYY01/2000 ja luokalla L2B toteutus TXYZZ02/2003, kummassakin on opettajina sekä Artturi Tietäväinen että Asseri Apulainen.

Haluan ensin kolmoistunnin teoriaa jonnekin.  Totean, että luokille ja opettajalle on tullut laitettua sen verran paljon muuta opetusta jo, että yhteistä sopivaa vapaata aikaa ei löydy.  Tarkempi tutkimus osoittaa kuitenkin, että maanantaille klo 9-12 saa vapaan ajan siirtä¬mällä Artturi Tietäväisellä siinä klo 10-12 olevan erään muun luokan kaksoistunnin torstai-iltapäivään, siirtämällä luokalla L1A maanantaina klo 11-14 olevan muun opetuksen keski¬viikkoon klo 8-11 sekä vielä siirtämällä luokalla L2A maanantaina klo 11-13 olevan opetuksen tuntia myöhemmäksi klo 12-14.  

Vastaavanlaisilla toimenpiteillä etsin sopivat ajat kaksoistunnille teoriaa sekä jokaiselle laboratorio-opetusjaksolle.  Ne löytyvät tekemällä yhteensä 10 edellä kuvatun kaltaista muutosta jo sijoiteltuihin tunteihin.

Nyt haluan sijoittaa ne kolme teoriatuntia maanantaiksi klo 9-12.  Mikan mallissa klikataan toteutusta.  Koska nyt on yhdistetty kaksi toteutusta, niin ilmeisesti ne pitää jotenkin saada molemmat aktivoitua.  Koska haluan optimoida teorialuokkien käytön myöhemmin, en halua varaukselle tässä vaiheessa vielä mitään tilaa.  Maalaan siis kalenterissa maanantain 9-12 ja sijoitan tunnit sinne.  

Luokan L1A kalenterissa pitäisi näkyä, että kyseessä on toteutus TXXYY01/2000, opettajana Artturi Tietäväinen ja luokan L2B kalen¬terissa, että kyseessä on toteutus TXYZZ02/2003, opettajana Artturi Tietäväinen.  Tilaa ei tietenkään näy, koska opetusta ei ole sijoitettu mihinkään tilaan.  

Artturi Tietäväisen kalenterissa kyseinen varaus näkyy myös asianmukaisine tietoineen.  Sen sijaan minkään tilan kalenterissa varaus ei tietenkään tässä vaiheessa näy.  Ei myös-kään opettaja Asseri Apulaisen kalenterissa, koska hän ei näitä teoriatunteja opeta, vaikka onkin toteutuksen opettaja.  Jossakin vaiheessa edellä pitää huolehtia siitä, että varaukseen tulee opettajaksi oikea henkilö eikä ketään ylimääräistä.  Pitääkö sitten jossain vaiheessa klikata toteutuksen opettajista oikea henkilö, en tiedä.

Vastaavalla tavalla pitää sijoittaa kaksoistunti teoriaa sekä laboratoriotunnit niille löydettyihin ajankohtiin.  Laboratorio-opetukseen tietysti liitetään tila Lab1A, koska opetuksen pitää joka tapauksessa olla siellä.

Edellä kuvattu tilanne, jossa kaksi eri toteutusta opetetaan yhdessä, ei ole kovin yleinen.  Kyllä niitä kuitenkin esiintyy ja nekin täytyy voida hanskata.  Yleisemmin kyseessä on yksi toteutus, mutta se voi olla edellä kuvatulla tavalla yhdistetty useammalle luokalle, siinä voi olla useita opettajia ja erikseen teoriaa ja laboratorio- tai muita harjoitustunteja enemmän tai vähemmän monimutkaisine ryhmäjakoineen.

Mikan esittämässä mallissa ei esiinny lainkaan minun peräänkuuluttamiani oppituntitietoja eli tietoja opetukseen kuuluvista yksittäisistä opetustapahtumista.  Siinä vain klikataan toteutusta ja tehdään siitä varaus.  En osaa sanoa toimisiko homma niinkin.  Pitää ainakin edellä kuvattu tilanne pystyä hoitamaan eli toteutuksesta pitää tarvittaessa pystyä ammentamaan useita opetustapahtumia ja liittämään jokaiseen oikeat opettajat ja ryhmät.

Untiksen käyttöön tottuneena itselleni selvempää olisi, että edellä kuvatusta tilanteesta voitaisiin luoda viisi erillistä opetustapahtumaa eli kaksi teoriaopetus- ja kolme laboratorio-opetustapahtumaa asianomaisine opettaja-, ryhmä-, tila- ym. tietoineen.  Näitä tietoja voisi muokata vapaasti toisistaan riippumatta ja sijoitella kalenteriin.  Lukujärjestystyössä kuitenkin operoidaan näillä, ei toteutuksilla siinä vaiheessa varsinaisesti mitään roolia ole.

Yritin ottaa esiin sellaisia seikkoja joihin itse törmään.  En tiedä onko muilla vallan erilaiset ongelmat. Varsinkin viidennessä kappaleessa kuvaamiani tuntien siirtelyä paikasta toiseen joudun yhden lukujärjestysrupeaman aikana tekemään varmaan tuhansia kertoja.  On siis erittäin tärkeätä, että se käy vaivattomasti.  Siinä ei näpytellä kellonaikoja ja klikkailla sinne sun tänne.  Hiirellä vain siirretään opetusjakso kalenterissa toiseen ajankohtaan.

  • No labels
You must log in to comment.