Tiivistelmä on opinnäytetöihin ja tutkielmiin liitettävä oma itsenäinen tekstinsä, joka kirjoitetaan viimeiseksi ja joka selvittää työn sisällön ja rakenteen lyhyesti ja selkeästi. Sen tulisi antaa sellaisenaan lukijalle kylliksi tietoa varsinaisen opinnäyteyöprosessin kulusta ja sisällöstä, jotta lukija voi ratkaista, kannattaako koko työ lukea.

Tiivistelmä ja englanninkielinen abstrakti kirjoitetaan suoraan mallipohjaan.

Lomakkeen taustatiedot

Tiivistelmän bibliografisiin tietoihin merkitään tekijä, työn nimi, mahdollinen alanimi, sivumäärä ja liitteiden lukumäärä, luovuttamispäivämäärä, tutkinnon nimi, koulutusohjelma, suuntautumisvaihtoehto ja ohjaaja(t). Toiminnallisen opinnäytetyön teos/esitys/produktio -tiedot merkitään itse tiivistelmätekstiin tarkasti: teoksen nimi kursivoidaan, lisätään esim. ohjaaja-, säveltäjä-, tuottaja- tai kuvaajatiedot, teoksen kesto sekä esitys- ja arkistointiformaatit.

Tiivistelmän rakenne

Tiivistelmän selostava tekstiosuus on n. 250 sanaa ja sen on mahduttava sille varattuun kenttään. Selostavan osan alussa mainitaan työn tavoite, käytetyt menetelmät sekä työelämäyhteydet. Samoin alkuosassa selvitetään toiminnallisen opinnäytetyön teososaa tai esitystä lyhyesti sekä määritellään opinnäytetyön tekijän osuus (arvioinnin kohde) teoksessa (esim. sävellys, ohjaus, kuvaus, äänisuunnittelu, käsikirjoitus).

Teksti jäsennellään selkeästi kappaleiksi, tyyli on lyhyttä ja toteavaa, verbimuodoissa suositaan passiivia (selvitettiin, havaittiin) tai 3. persoona (kysely osoitti, tuloksista ilmeni). Viimeiseksi esitetään työn olennaiset tulokset ja johtopäätökset sekä tulosten sovellusarvo ja merkitys. Tiivistelmässä vältetään yksityiskohtaisuutta (esim. ei mainita lähdekirjoja, vältetään henkilönimiä ja numerotietoja).

Avainsanat

Avainsanat-kenttään kirjoitetaan työn sisältöä luonnehtivia oleellisia hakusanoja. Apuna voi käyttää esim. verkossa olevaa Vesa-verkkosanastoa. Avainsanat auttavat informaatikkoa luonnehtimaan ja luetteloimaan työtä verkkokirjastoon.

Tiivistelmän mahdollinen ohjaus ja/tai tarkastus vaihtelee koulutusohjelmakohtaisesti.

  • No labels
You must log in to comment.