Alexandre Mourine, Janne Lukumies, Mikko Aules, Olli Koistinen

EDC-järjestelmän yleisimmät tunnistimet:

Kaasupolkimen asentotunnistin. Yleensä kahdella potentiometrilla toteutettu anturi.Signaalina ovat kaksi ristikkäin menevää analogista jännitettä (toinen nouseva, toinen laskeva), eli potentiometrien yli olevat jännitehäviöt n. 0,5-4.5 V. Ruiskutusmäärän säätö.

Imuilman lämpötila-tunnistin. NTC-vastus. Signaali on vastuksen yli oleva jännitehäviö n. 0,5-4,5 V. Ruiskutusmäärän säätö.

Moottorin lämpötila-tunnistin. NTC-vastus. Signaali on vastuksen yli oleva jännitehäviö n. 0,5-4,5 V. Mm. ruiskutusmäärän ja ennakon säätö, hehkutuksen ja EGR:n ohjaus.

Imuilmamassamittari. Yleensä kuumakalvoilmamassmittari. Jännitesignaali n. 0,5-4,5 V. Ruiskutusmäärän ja ennakon säätö, ahtopaineensäätö.

Polttoaineen painetunnistin. Kalvo- tai pietsotunnistin. Jännitesignaali n. 0,5-4,5 V. Suttimen ohjauksen säätö, ruiskutusmäärän määrittäminen.

Polttoaineen lämpötila-tunnistin. NTC-vastus. Jännitesignaali n. 0,5-4,5 V. Ruiskutusmäärän säätö, polttoaineen tiheyden määrittäminen.

Moottorin pyörimisnopeustunnistin. Indukstiivinen tai Hall-tyyppinen. Jännitevaihtelun taajuudesta määritettään pyörimisnopeus ja kampiakselin asento.    Ahtopaineen ohjaus ja sylinterikohtaisen ruiskutusmäärän korjaus käynnin tasaamiseksi.

Nokka-akselin asentotunnistin. Hall-tunnistin. Mahdollistaa nopeamman sylinteritunnistuksen. Signaalina kanttiaalto 0-12 V.

Imusarjan painetunnistin, ahtopaineanturi.
Jännitesignaali n. 0,5-4,5 V. Ahtopaineen säätö, ruiskutusmäärän säätö.

Ajonopeustunnistin. Induktiivinen- tai Hall-tyyppinen. Tunnistin vaikuttaa ohjainlaitteen ohjelmavalintaan.

Jarrupoljinkatkaisin. Toimii kaasupolkimen asentotunnistimen turvatoimintona. Joissaki rakenteissa siirtä moottorin joutokäynnille, mikäli kaasua ja jarrua painetaan yhtä aikaa.


EDC-järjestelmän ylesimmät käyttölaitteet:

Ruiskutussuutin. Ruskutuksen ohjaus tapahtuu jännitesignaalin pulssisuhteella pääteasteen kautta. Itse suuttimen ohjaukseen tarvitaan n. 80 V/20 A pulssin.

Ruiskutuspaineen säädin. Ohjataan jänitesignaalin pulssisuhteella. Kanttialtojännite 0-12 V.

Pakokaasujen takaisin kierrätys. Ohjataan jännitesignaalin pulssisuhteella. Kanttiaaltojännite 0-12 V.

Ahtopaineen säätö. Ohjataan magnettiventtiilin jännitesignaalin pulssisuhteella. Kanttiaaltojännite 0-5 V.

Hehkutuksen ohjaus.

ELAB-venttiili tai esisiirtopumppu. Moottorin pysäytys.

SIMULINK-malli

Yksinkertainen EDC-järjestelmän SIMULINK-mallinnus. Common Rail-järjestelmän tapaan määräsäätö tapahtuu ruiskutusajan ja ruiskutuspaineen avulla.

Tulot: MAF, ahtopaine, kaasupolkimen asento, veden lämpötila, polttoaineen lämpötila.

Lähdöt: Ruiskutusohjaus ja ruiskutuspaineen ohjaus.

Järjestelmässä on lämpötilan muutoksesta johtuvan polttoaineen tiheyden muutoksen kompensointi. Ruiskutusta myös rajoitetaan kunnes moottori savuttaa käyntilämpötilan. Pyörimisnopeuden rajoitus vaikuttaa kaasupolkimen asentoanturin signaaliin.

Järjestelmässä on polttoaineen määräsädön kannalta tärkeimmät tulot. Kaikki tulot ovat analogisia jännitesignaaleja, joiden amplitudi on 0.5-4.5 V. Kaikki tulot vaikuttavat ruiskutuksen säätöön. Tulojen vaikutusta säädetään vahvistimien avulla. Ruiskutuspaineen säätöä ohjataan ilmamassan, ahtopaineen ja kaasupolkimen asennon avulla.

Moottorin pyörimisnopeus korreloi ruiskutusajan ja ilmamassan kanssa. Kummankin osatekijän vaikitus on säädettävissä. Pyörimisnopeuden rajoitus on toteutettu pyörimisnopeustiedon takaisinkytkentänä kaasupolkimen asennon signaaliin.

SIMULINK-malli:EDC_2.mdl

EDC-järjestelmän SIMULINK-mallinnus

  • No labels
You must log in to comment.