Mekaanisia rajakytkimiä käytetään usein turvakytkiminä, niiden luotettavuuden ansiosta. Mekaaninen rajakytkin on minimissään vain kaksitoiminen ja toimii vain selkeän koskestuksen seurauksena, koska siinä ei ole muita tunnistavia elementtejä kuin metallinen kosketuspinta. Tilanvaihtoon kuluva aika on suurusluokkaa 2ms-10ms, joka on pitkähkö anturille.
PLC eli datasähkö mahdollistaa mekaanisissa rajakytkimissä valmiiden toimilohkojen käytön. Näin saadaan toteutettua tarkka ohjaus ilman ulkopuolista liikkeenohjainta.
Valintakriteereitä
- Nimellisjännite: 250VAC / 500VDC
- Nimellisvirta: 4A-16A
- Suojausluokka:
- Mekaaninen toimintaikä: 10 miljoonaa - 30 miljoonaa kytkentää
- Käyttölämpötila-alue: -40C - +200C
- Liitäntä:
- Kotelomateriaali:
- Kontaktimateriaali:
Valmistajien linkkejä:
http://www.sick.fi/fi/products/fi.html
http://www.sensonor.fi/koneautomaatio/?gclid=CLDG3vzAyKUCFc0g3wodZ2h9Xw
http://www.burkert.fi/FIN/57.html?ad=adwords01
http://www.movetec.fi/tuotteet/koneturvallisuus/turvarajakytkimet/rajakytkin
Liikealueet:
Mekaaniset kytkimet värähtelevät avautuessaan ja sulkeutuessaan: tila ei muutu kerralla vaan värähtelee muutaman kerran ennen kuin asettuu oikeaan tilaan.Kytkinvärähtelyt on poistettava, jos kytkimen lähtösignaalia käytetään jonkin komponentin kellotulona. Kytkinvärähtelyjen poistamiseen voidaan käyttää SR-salpapiiriä tai RC-suodatinkytkentää. Mikroprosessoriin liityttäessä kytkinvärähtelyjen vaikutus voidaan poistaa ohjelmallisesti.
Kuva 1. Esimerkki kytkinvärähtelystä.
Kuvassa 1 on esimerkki kytkinvärähtelystä, jossa värähtelyaika on n. 8 millisekuntia. Kuva on järjestelystä, jossa signaali oli kytketty +5 V:iin 1 kilo-ohmin ylösvetovastuksen kautta ja kytkin veti signaalin 0 V:iin. Tällaista signaalia ei voi käyttää sekvenssilogiikan kellosignaalina, koska muutosvaiheessa signaalin looginen tila muuttuu useita kertoja.