Käsikirjoitusprosessi

Tämä on työkalun suunnittelun tueksi luonnosteltu suunnitelma siitä, miten käsikirjoitusprosessi saattaisi kulkea.

1. Taustatyö, suunnittelu

Kesto: n. puoli vuotta

Osallistujat: Käsikirjoitusprosessin vetäjä, esityksen ohjaaja, tukena projektituottaja, dramaturginen työryhmä sekä käsikirjoitustyökalun kehitystiimi

Suunnitellaan:
* aikataulutus
* Tio-oppilaiden osallistuminen käsikirjoitusprosessiin tukijoina ja kommentoijina
* siirtymäkohta käsikirjoittamisesta esitykseen
* käsikirjoitusprosessin tukipuut ja vaiheet
* mietitään yhdessä mahdollista lähtökohtaa käsikirjoitukselle (kuva, aihe, teksti, jne. )

2. Ryhmän kokoaminen

Kesto: n. kolme kuukautta

Ryhmä kootaan ilmoituksilla ja projektin esittelyillä esim. kouluissa.

3. Aloitus

Kesto: n. viikko

a) aloitus wikissä, ryhmään liittyminen
sisäänkirjautuminen ja  ensimmäinen tehtävänanto: jokaista pyydetään kirjoittamaan itsestään esittely sekä ensimmäinen tehtävä, joka liittyy käsikirjoituksen lähtökohtaan.

b) aloitus livenä, ryhmätapaaminen
Pian wikialoituksen jälkeen järjestettävä n. kolmen tunnin mittainen työpaja, jonka aikana sovitaan työryhmän säännöt, käsikirjoittamisen aikataulu sekä lähtökohdat. Samalla saadaan toinen tehtävä.
Ensimmäisen työryhmätapaamisen aikana käydään  keskustelu yhteisestä aiheesta.  Tapaamisen lopuksi kirjoitetaan tarralapuille omia toiveita, mielikuvia ja pelkoja tulevasta prosessista, ja keskustellaan näistä. Vetäjä vie tekstit wikiin, jossa näin ovat näkyvillä ne asiat, joilta prosessilta voidaan toivoa, pelätä ja odottaa.

4. Ideointi/vyörytysvaihe

Kesto: n. 3 viikkoa

Tässä vaiheessa lähtökohtaa tutkitaan monilla eri lähestymistavoilla, riippuen ryhmän valitsemasta aiheesta/muusta lähtökohdasta sekä ryhmän koostumuksesta. Mikäli dramaturgiseksi malliksi on valittu juoninäytelmä, saatetaan aloittaa kirjoittamalla synopsista tai kohtauksia. Mikäli taas on päädytty aihelähtöiseen devisingdramaturgiaan, tuotetaan materiaalia erilaisin tehtävin kirjoittamalla, kuvaamalla ja linkittämällä.

Tiettyyn aikaan sovittujen wikikeskustelujen kautta aiheelle hahmotetaan erilaisia osa-alueita. Osa-alueet jaetaan työryhmäläisten kesken ja suunnataan kirjastoon tai kuvien tai lehtien pariin lukemaan ja poimimaan tekstejä, kuvia, tunnelmia. Netistä etsitään kuvia ja aiheeseen liittyviä artikkeleita.

Aiheeseen (tai muuhun lähtökohtaan, joka voi olla vaikka tietty rakenne, kuva tai peli) tutustutaan siis miettimällä, lukemalla, keskustelemalla. Työskentelyn päämääränä on tässä vaiheessa ensinnäkin yhteiseen maailmaan pääseminen, toiseksi tekstimateriaalin tuottaminen. Tässä vaiheessa rima on matalalla, tehtävät pyrkivät tukemaan kirjoittamaan innostumista ja kaikki ideat ja tekstit otetaan vastaan. Liikkeelle voidaan lähteä tunnelmista, mielikuvista, musiikista, valoista jne jne.

Esimerkki:
Vetäjä pyytää ryhmäläisiä kirjoittamaan tilanteen, jossa tulee näkyviin työryhmän valitsema aihe, yksinäisyys ryhmässä. Tilanteessa saa olla 5 henkilöä, ja yhteensä 5 repliikkiä. Aikaa kirjoittamiselle on 1 päivä.

Esimerkki:
Vetäjä pyytää ryhmäläisiä lähtemään kameran tai kamerakännykän kanssa ulos ottamaan kuvia, jotka liittyvät ryhmän valitsemaan aiheeseen - omiin unelmiin. Kuvat ladataan sivulle, ja jokainen valitsee yhden kuvan, jonka pohjalta kirjoittaa pienen monologin. Aikaa tehtävälle on 2 päivää.

Esimerkki:
Työryhmä on valinnut lähtökohdaksi oopperan Turandot. Vetäjä pyytää ryhmäläisiä valitsemaan 1 roolihahmo ja linkittämään netistä kuvia tämän roolihahmon maailmasta. Tämän jälkeen kirjoitetaan monologi siitä, mitä roolihahmo haluaa sanoa nykyajan 15-vuotiaille.

5. Analysointi ja edelleentyöstäminen

Kesto: n. 2 viikkoa (limittyy ideointi- ja kompositiovaiheiden kanssa)

Syntyneitä tekstejä aletaan kirjoittamaan eteenpäin esitystä silmälläpitäen. Aluksi käydään tarkempi keskustelu esityksen aiheesta: mikä se meille tällä hetkellä todellakin on. Mikä meille on tärkeää, mikä vähemmän tärkeää. Kohtauksia, jotka todetaan hyviksi, kirjoitetaan uudelleen. Erilaisia kohtauksia yhdistetään isommiksi kohtauksiksi. Käydään äänestyksiä, joiden avulla mietitään, mitkä kohtaukset kertovat eniten juuri siitä, mistä ryhmä haluaa kertoa.

Tässä kohdin voidaan myös yhdistää kaksi kohtausta yhteen, simultaanisiksi (esim. kaksi monologia rinnakkain tai kaksi samanaikaista dialogia).

Esimerkki:
Vetäjä jakaa jokaiselle kolme vastuuhenkilöä, joiden teksteistä tulee antaa palautetta. Palautteen muoto käydään läpi: joka tekstistä kirjoitetaan jotain positiivistä ja jotain rakentavaa. Lisäksi puhutaan siitä, mitä kohtauksesta tuli mieleen ja mitä se tuntuu kertovan näytelmän aiheesta. Mikä ilahdutti? Mikä yllätti? Mikä vietteli lukemaan? Palautetta saaneet laittavat hymiöitä niille palautteille, joista on ollut hyötyä. Palautteen jälkeen tekstejä muokataan uudelleen. Aikaa tehtävälle on kolme päivää.

Esimerkki:
Aiheeksi on valittu rakkaus. Käydään äänestys, jossa äänestetään ne kohtaukset, joissa omasta mielestä näkyy uusia, tärkeitä asioita rakkaudesta. Aikaa tehtävälle on 1 päivä.

Esimerkki:
Käydään keskustelu siitä, mitä esitykseen kaivataan (esim. takaa-ajoja, kirkas kohtaus kaiken olevaisen olemassaolosta, leikillisyyttä, haamuja, sinistä väriä) Vetäjä jakaa jokaiselle uudelleenkirjoitettavaksi kohtauksen, ja kehottaa tutkimaan keskustelua ideoinnin pohjaksi: miten omaan kohtaukseen olisi mahdollista saaada jotain halutuista asioista?

Esimerkki:
Vetäjä viittaa käsikirjoitustyökalusta löytyvään ristiriidan käsitteeseen. Käydään keskustelu siitä, mikä on esityksen suurin sisäinen ristiriita. Itselle jaettu kohtaus kirjoitetaan uudestaan niin, että siinä mahdollisimman hyvin tulisi esiin esityksen sisäinen ristiriita. Kohtauksesta saadaan palautetta, ja tämän jälkeen se kirjoitetaan jälleen uudelleen. Tehtävän kesto on 5 päivää.

6. Toinen livetyöpajatapaaminen

Kesto: eri ryhmissä, n 2 h/ ryhmä, 3 ryhmää.

Työpajassa puhutaan tähänastisista kirjoittamisen kokemuksista ja hahmotetaan, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Tavataan ne TIO-oppilaat, jotka ovat valmistamassa tämän ryhmän tekstistä esitysosiota, ja nähdään pienet, kirjoittajien teksteistä näyttämölle raakatyöstämät kohtaukset. Keskustellaan siitä, miten teksti muuttuu näyttämöllä - lisäksi siitä, mitkä ovat näyttämölle kirjoitettavan tekstin vaatimukset.

7. Erilaisia rakenteita

Kesto: 1 viikko

Tämä jakso saatetaan toteuttaa käsikirjoituksen alkuvaiheessa tai sitten myöhemmin - riippuen siitä, miten kirjoittaminen etenee, tuntuuko, että rakenteita pitää miettiä jo alussa, vai ensin keskittyä kirjoittamiseen.

Keskustellaan  rakenteista ja kerätään vaihtoehtoisia rakennemalleja esitykselle. Dramaturgia on esityksen osien järjestämistä kokonaisuudeksi. On siis osia (kohtauksia, lauluja, osia...) jotka järjestetään jollain logiikalla.

juoninäytelmä
avoin dramaturgia
suljettu dramaturgia
aihelähtöinen dramaturgia
hiipumisen dramaturgia
sipulidramaturgia
rytmiin perustuva dramaturgia
rakastumisen ja eron dramaturgia... mitä kaikkea voikaan olla, mikä on juuri meidän esityksemme dramaturgia?

Esimerkki:
Kirjoitetaan muistiin joku päivän aikana tapahtunut tapahtumasarja, esim. ystävän tapaaminen tai koulumatka. Jaetaan tapahtuma osiin, eli kirjoitetaan esiin sen rakenne. Analysoidaan osia: mikä kohta oli nopea, mikä taas viipyilevä, missä oli jännitettä, missä ei.  

8. Kompositio

Kesto: 2 viikkoa

Lopulliset kohtaukset valitaan keskustelujen ja äänestysten kautta. Osat järjestetään tiettyyn järjestykseen. Tässä vaiheessa keskustellaan myös siitä, että esityksen tekijöillä saattaa olla haluja muuttaa järjestystä tai muokata kohtauksia, ja että vetäjä toimii tässä välittäjänä, viestii TIOlaisten muutostoiveista ja kysyy ryhmältä, ovatko ne ok.

Esimerkki:
Kolme eri ryhmää (tai vastuuhenkilö ryhmistä) tekee oman kohtausluettelonsa, ja perustelee, miksi kohtausten pitäisi olla juuri tässä järjestyksessä. Äänestetään yhdessä, mikä kohtausjärjestyksistä otetaan käyttöön. Kohtausjärjestyksen päättämisen jälkeen katsotaan vielä, pitääkö jotain kohtauksia hioa.

Esimerkki:
Jokainen saa tehtäväksi käydä katsomassa ensimmäisessä tapaamisessa listattuja pelkoja, toiveita ja odotuksia. Mitkä niistä ovat toteutuneet? Entä esityksen valmistamiseen liittyvät suunnitelmat?

  • No labels
You must log in to comment.