Opinnäytetyösi päämääränä on osoittaa hankkimaasi ammatillista, taiteellista ja/tai tutkimuksellista kypsyyttä ja että olet perehtynyt suuntautumisalaan. Toisinaan osaamisen näyttäminen pelkästään kirjallisessa muodossa on liian rajoittavaa tai jopa mahdotonta. Tällöin on luonnollista tehdä opinnäytetyö ns. toiminnallisena opinnäytetyönä. Toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena on synnyttää toiminnallinen tuotos. Yleensä ratkaistaan jokin ongelma, kuvaillaan jokin prosessi ja analysoidaan sen vaiheita tai kehitetään jotain alan käytäntöä. Palvelua tai tuotetta rakennetaan, kokeillaan ja kehitellään käytännön toiminnan kautta. Toiminnallinen opinnäytetyö -nimityksen rinnalla käytetään synonyymisesti myös monimuotoista opinnäytetyötä.

Tuotos, teososa tai produktio, miten sitä nimitetäänkin, voi olla esimerkiksi:

  • palvelu, kuten teatteriesitys, konsertti, tapahtumatuotanto, näyttely, opetusdemonstraatio tai koulutuspaketti.
  • tuote tai taideteos, kuten cd, cd-rom, lyhyt dokumentti tai fiktiivinen av-tuotanto, verkkosivusto, juliste, kuunnelma, sävellyskokoelma, museolle räätälöity draama/elämystyöpaja tai käyttöopas, tekstiili, vaate, esine, oppimateriaali
  • toimintatapa, kuten opetusdemonstraatio, uusi keino organisoida tapahtumatuotanto, teatterillisen toimintatutkimuksen mallintaminen tietyssä kohteessa tai ammatillisen prosessin dokumentointi ja kirjallinen reflektio.

Kaikkiin toiminnallisiin opinnäytetöihin kuuluu aina prosessia reflektoiva kirjallinen osio, vaikka opinnäytetyön leimallisin piirre on, että sitä tehdään toiminnallisesti. Toiminnallisen opinnäytetyön raportissa esitetään viitekehys työlle.

Suunnittele ja aikatauluta huolella

Jos ajatuksissasi on toiminnallisen opinnäytteen tekeminen, sinun kannattaa aloittaa suunnittelu ajoissa. Toiminnallisen työn suunnittelu vie usein enemmän aikaa kuin pelkkä kirjallinen työ. Jos työ on aidosti ajankohtainen, se saattaa myös kiinnostaa jotakin ulkopuolista yritystä tai yhteisöä, ja yhteistyön rakentamiselle on varattava oma aikansa.

Käytännön osion suunnittelu alkaa projektisuunnitelman tai tuotantosuunnitelman laatimisesta, jonka tekemisessä ohjaava opettajasi tukee sinua. Tuotanto- tai projektisuunnitelmassa on tärkeää hahmotella työn toteuttamisen aikataulu, pilkkoa toteutus työvaiheiksi ja pohtia resurssien tarve. Työn aloittamisen ehtona on se, että työsuunnitelma on realistinen ja toteuttamiseen tarvittavat resurssit (mm. aika, tilat, ohjaajat, raha) on löydetty ja sovittu kirjallisesti.

Teososan ja kirjallisen osan yhteys

Toiminnallisen työn raportoinnissa painottuu käytännön osion toteuttamisen kuvaaminen ja reflektointi. On tärkeää, että nivellät käytännön osion osaksi oppimisprosessia ja pystyt erittelemään ja perustelemaan käytännön toimintaasi. Raporttiosassa kuvailet käytännön osion aikana tekemiäsi valintoja ja peilaat niitä alan ammattikirjallisuuteen ja teoriataustaan. Myös muiden mahdollisten tekemiesi ratkaisujen eritteleminen kuuluu kirjalliseen osioon.

Sinun kannattaa kirjallisen osan rooli ohjaajan kanssa tarkasti jo suunnitteluvaiheessa. Joissain töissä kirjallinen osa palvelee parhaiten työprosessia, jos se tehdään ennakkoon ikään kuin käytännön osan valmisteluna, tai ehkäpä löydät käytännön osasta yksittäisen teeman, jota voit seurata ja kirjallisesti raportoida. Esimerkiksi tapahtumatuottaja voi koko prosessin raportoinnin sijasta keskittyä kirjallisessa osiossaan vaikkapa tiimityön ongelmiin, lupakäytäntöihin tai varainhankintaan. Vastaavasti taiteellisessa tuotannossa voi pohtia teoksen taustaa ja suhdetta omaan tulkintaan. Voi myös kääntää katseen vaikkapa yleisöpalautteen keräämiseen, jolloin kirjallisen osion aineisto kerätään pääasiassa toiminnallisen työn osana olleen esityksen päätteeksi. Kirjallinen osio voi siis linkittyä toiminnallisessa opinnäytetyössä montaa reittiä ja monessa eri mutkassa. Kaikki vaihtoehdot ovat varmaankin toimivia, kunhan kirjallisen osion rooli on ajoissa suunniteltu ja ohjaajan kanssa sovittu.

Kirjallisen osion aihepiirin rajaamisen lisäksi sinun on tärkeää myös pohtia, kuinka aihetta käsittelet. Olennaista on, että tuot tekstissäsi analyyttisesti esille, millaisia ratkaisuja toiminnallisen työn teososan tekeminen on edellyttänyt. Vaikka idea lähtisi liikkeelle teososasta, on kirjallisen osion teema-alue hyvä ratkaista jo mahdollisimman varhain. Kirjallinen osio voi edellyttää tietynlaisen materiaalin keräämistä ja usein juuri teososan ideointivaiheessa päässäsi kulkee teoksen kannalta olennaisia linjauksia ja rajauksia!

Opinnäytetyö pareittain tai ryhmässä

Suurin osa kulttuurialan opinnäytetöistä tehdään yksilötöinä. Sinun on kuitenkin mahdollista tehdä opinnäytetyö myös ryhmätyönä joko niin, että useampi opiskelija tekee opinnäytetyönsä samasta teemasta tai niin, että opinnäytetyö on kokonaan yhteinen. On myös mahdollista, että jokainen ryhmässä toiminnallista osaa tehnyt tarkastelee yhteistä aihetta tai prosessia omasta näkökulmastaan erillisessä raporttiosassa. Esimerkiksi AV-tuotannossa teososaa tehdään usein tiimityönä, mutta kukin opinnäytetyön tekijä valitsee kirjalliseen raporttiinsa oman näkökulmansa ja tekee sen oman aikataulunsa puitteissa itsensä näköiseksi.

Ryhmätyöhön ryhdyttäessä sinun kannattaa harkita huolellisesti mm. työnjakoa, aikataulujen yhteensovittamista ja ylipäätään yhteistyön sujuvuutta. Yhteistyö voi koskea myös vain osaa opinnäytetyöprosessista. Mikäli ryhmätyönä tehtävässä työssä tehdään myös yhteinen opinnäytetyöraportti, tulisi siitä ilmetä selkeästi jokaisen tekijän osuus prosessissa. Yhteisestä raportista annetaan myös yhteinen arvosana.

  • No labels
You must log in to comment.