Fujitsu - 360 degree Wrap-around View Ststem for automotive applications

Fujitsu on kehittänyt järjestelmän, joka pystyy rakentamaan kuvaruudulle 3D mallin neljän autoon asennetun kameran kuvien pohjalta. Tällöin kuljettaja voi seurata erilliseltä näytöltä autoa ulkopuolisen silmin & lintuperspektiivistä, joiden tarkkailupistettä voi vielä vapaasti vaihtaa. Tämä parantaa kuljettajan tietoisuutta ympäristöstään ja täten vähentänee jalankulkijoille & omaisuudelle tapahtuvaa hallaa, varsinkin peruutustilanteissa.

Fujitsu tarjoaa valmista kehityssettiä tätä sovellusta varten, joka sisältää 4 kameraa, Fujitsun GDC grafiikkalaudan ja näytön.

http://www.fujitsu.com/us/services/edevices/microelectronics/gdc/products/omni.html

QNX CAR Application Plaftform

QNX on kehittänyt oman käyttöjärjestelmän autoja varten linuxin päälle, joka on visuaalisesti varsin näyttävä ja sisältää muutamia hienoja ominaisuuksia. Järjestelmään kuuluu keskipaneeli joka sisältää bluetoothin, internet yhteyden, automaattisen multimedialaitteiden mediakirjastojen hakemisen sekä auton tilan tarkkailun ja hallinnan (mm. ilmastointi). Tämä on yhteydessä kojelaudassa mittariston paikalla olevaan näyttöön, joka näyttää aina auton ajonopeuden sekä muutamia auton tilaan liittyviä tietoja. Tämän lisäksi siinä on alue, johon voi valintanäppäimellä vaihtaa esimerkiksi navigoinnin, säätiedot tai muita itseään kiinnostavia tilanäyttöjä.

Järjestelmään on tämän lisäksi liitetty apukuskin puolelle BlackBerry PlayBook, joka on myös yhdistetty keskusyksikköön (langattomasti) ja täten sillä voi tarkkailla & ohjata auton lämpötilaa ja muita haluttuja ominaisuuksia. PlayBookilla voi myös "irtatautua" keskipaneelin toiminnoista ja vaikkapa selata nettiä tai katsella videoita.

http://www.qnx.com/products/qnxcar/

Fujitsu - "mekaaninen"/klassinen mittaristo ohjattuna CAN-liitynnällä ja logiikalla

Fujitsu esitteli klassista mittaristoa, jossa ajonopeuden ja muiden tietojen näyttäminen perustuu mekaaniseen viisariin ja maalattuun pohjaan, mikä ainakin lämmitti ainakin allekirjoittaneen mieltä. Tiedonkeruu näytölle tapahtuu silti modernisti - ajotietokoneelta CAN-väylää pitkin sulautetulle tietokoneella, jolle asennetuilla ohjelmilla tietoa käsitellään halutuilla funktiolla ja valmis tieto tuodaan servojen tai vastaavien avulla kuskin nähtäville mittaristolle.

Kyseessä on siis huonommin muokattavissa oleva mutta joidenkin esteettistä silmää enemmän miellyttävä mittaristoratkaisu moderniin autoon.

dSpace - HIL-Simulaatio, virtuaaliset autojen koeajot

SCALEXIO nimistä rautaa HIL-simulointiin esiteltiin messulla dSpacen pisteellä. Yksi SCALEXION sovellutuksista on virtuaaliset autojen koeajot: auton ECU yhdistetään SCALEXIOON ja heidän ohjelmillaan ECUun syötetään anturitietoa esim auton ajonopeudesta ja kiihtyvyydestä, jonka jälkeen katsotaan että miten ECU reagoi tilanteeseen, esim toimiiko ABS halutulla tavalla. Simuloitava ajotilanne näkyy tietokoneen näytöltä kuten myös auton simuloitu reagointi esitettyyn tilanteeseen.

SCALEXIOlla voi siis periaatteessa testata auton tulevia ajo-ominaisuuksia jo suunnitteluvaiheessa, jolloinka tuotekehitystä voidaan parhaillaan hieman nopeuttaa & parantaa ilman turhia "välimallin" prototyyppejä.

http://www.dspace.de/en/pub/home/applicationfields/automotive.cfm

NVidia - Peruutus-/ajokamera ihmistunnistuksella

NVidia esitteli messuilla suunnitelemaansa järjestelmää. joka koostui muutamasta kamerasta ja tietokoneesta joka kommunikoi auton keskustietokoneen kanssa. Järjestelmä tunnisti ihmiset kameran näköalueella eikä reagoinut (pääasiassa) muihin ärsykkeisiin, minkä vuoksi jäjrestelmää voitaisiin käyttää jalankulkijoiden turvallisuuden parantamiseksi esim. yhdistämällä saatu tieto ihmisen ajoradalla olemisesta jarrujärjestelmään.

  • No labels
You must log in to comment.