You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Tehtävään 2 tulleita ehdotuksia:

- Yhteistyö-aiheinen teema? Tai tiimityöskentelyn merkityksestä jotakin.
- Anonyymi vs. julkinen
- Mikäli tällä uutta teemaa tarkoitettiin, niin: "Kaikkeni halusin ma antaa. Vain hetken heilua jaksoin." -Eino Leino (jos oikein muistan)
- entäs jos ei olisikaan lausetta vaan puhuttaisiin tarinankerronnasta ja jännitteen luomisesta? Alku, keskikohta ja loppu on varmaan joskus ollut jo aiheena.
- Eilen - Tänään - Huomenna
mitä oli eilen? -> mitä se on tänään? -> mitä on huomenna? (ideaa voi vapaasti jalostaa eteenpäin tai erisuuntaan)
- Mitä me viestitetään?
- Euro, Markka vai Oravannahka
- Medianomin matka vuoteen 2020
- Kokonaisuus on osiensa summa
- Survivors - seikkailu mediaviidakossa. Millainen on tulevaisuuden leirinuotio? Mitä ovat vaihdon välineet, palveluita, valuuttaa vai tavaraa? Millaisiin luoliin pakenemme paisuvaa mediavirtaa? Mitä / miten muistamme menneisyyden, jos tietokoneiden muistit pyyhkiytyvät olemattomiin? Jne. :)

Tehtävään 2 järjestävä taho (tutorit & opettajat):

- dokumentoidaan prosessin vaiheet, havainnollistavaa materiaalia eli esim. monesta suunnasta
- järjestetään tila missä tuotokset helppo kuvata
- ryhmä miettii työn dokumentoinnin (kirjoitetaan tehtävänantoon)

Tehtävänannot

Metropolia Ammattikorkeakoulu

Viestinnän koulutusohjelma 2012

Orientoivat opinnot   |   Leiri

 

Tehtävä 1 - tutustumista & ryhmäytymistä tukeva tehtävä

"YHTEISET NIMITTÄJÄT"

Tehtävä on kaksivaiheinen: Tehtävän A -osa aloitetaan ja tehdään matkalla bussissa.

1A

HAASTATTELU JA LISTAUS / OPETTAJAT ANTAVAT TEHTÄVÄN BUSSEISSA

Haastattele matkan aikana vierustoveriasi.

Esitelkää aluksi molemmat itsenne (kuka olen, mistä tulen…) ja jatkakaa haastattelua puolin ja toisin alla olevien suuntaa-antavien ja ajatuksia herättelevien jaotteluiden mukaan. Voit itse valita, mitä haluat kertoa itsestäsi.

Listatkaa paperille olennaisia asioita toisistanne ja keskustelkaa niistä. Tehkää havaintoja teitä yhdistävistä asioista. Listatkaa myös näitä yhteisiä tekijöitä ja nimittäjiä. Mitä yhteistä löydätte toisistanne?

Esimerkiksi:

-          harrastukset: lemmikit, urheilu, kädentaidot, postimerkkeily…

-          aiemmat koulut: koulupaikat, vahvat aineet, aineet, joista ei pitänyt, kielitaito…

-          viihde: mitä tv-sarjoja seuraat, pelejä pelaat, elokuvia katsot/olet katsonut…

-          taidot ja osaaminen: oletko hyvä piirtopöydän kanssa, oletko editoinut, oletko käyttänyt PhotoShop --ohjelmaa, osaatko sitoa perhoja, osaatko tehdä kärrynpyörän, ratsastaa…

-          asuinpaikat, maat tai kaupungit joissa käynyt…

-          suosikit ja inhokit: ruoat, eläimet, elokuvatähdet…

-          jne. jne.

Ohjeet tehtävän jatkoon, eli B -osaan saatte paikan päällä leirikeskuksessa. B-osassa olette parina osa isompaa n. viiden - kuuden hengen ryhmää. B-osan ryhmäjaon, alustuksen ja ohjeet saatte leirikeskuksessa. Ottakaa tehtävän 1 A -osan muistiinpanot mukaan, kun tehtävän B-osaa aloitetaan

1B

YHTEINEN TUNNUS

 

Laatikaa annetuissa pienryhmissä ryhmänne yhteisiä nimittäjiä hyödyntäen ryhmäänne kuvaava tunnus, jota hyödynnätte lipussa ja rintamerkissä.

Mitkä ovat teidän pienryhmässä asioita, jotka teitä tai osaa teistä yhdistävät? Keskustelkaa, kirjatkaa yhteisiä asioita ylös ja tehkää ryhmässä yhteisiä nimittäjiänne kuvaava tunnus. Miettikää ja päättäkää ryhmässä yhteisesti, mitä asioita kuvauksessanne nostatte esiin. Tulette esittelemään ryhmänne jäsenet muille leiriläisille toteuttamanne, teitä kuvaavan lippu + rintamerkki -kokonaisuutenne avulla.

Toteutustapa:

Voitte käyttää vapaasti lipun ja rintamerkkien toteutuksessa kuvia ja symboleita sekä tarjolla olevia materiaaleja mielikuvituksenne mukaan. Käyttäkää luovuutta. Toteuttakaa lippu + rintamerkit -työnne siten, että se kuvastaa teidän ryhmäänne. Pyrkikää siihen, että laatimanne tunnus välittyy molemmista tuotoksista eli lippu ja rintamerkki/-merkit muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Ottakaa tehtävän toteutuksessa ja esittelyssä huomioon tilan suuruus ja osallistujien suuri määrä mahdollisuuksien mukaan. Tehkää paperille suunnitelma ennen konkreettisten esineiden työstämistä - opettajat käyvät kiertelemässä ja tutustumassa hahmotelmiinne/ luonnoksiinne/ suunnitelmiinne. Rintamerkin ei tarvitse noudattaa perinteistä rintamerkin muotoa (kuva 2-ulotteisella pinnalla) kunhan se on käytettävissä rintamerkin tavoin eli kiinnitettävissä tarvittaessa vaatetukseen.

Esittelyt:

Jokainen ryhmä esittäytyy tehtävän tuotosten (lippu + rintamerkit) avulla toisilleen. Muistakaa esitellä jokainen ryhmänne jäsen jollain lailla.Valmistelkaa ryhmän esittely niin, että aika ei ylity!

Työn tarkoitus ja tavoite:

-          ryhmän jäsenet tulevat esitellyiksi yhteistä tunnusta hyödyntävien töiden kautta

-          jokainen voi itse vaikuttaa siihen, mitä haluaa itsestään muiden tietävän

-          koulutusohjelman opiskelijoihin tutustuminen (yli suuntautumisrajojen) ja opiskeluprosessien hahmottaminen

-          tutustuminen toisiin nimien luettelointia luontevammin

-          visuaalisesti kiinnostava lopputuloksen työstäminen

-          harjoitella alusta asti opiskeluryhmässä toimimista

Purkutilaisuuteen:

- tuliko jäsenet riittävän hyvin esitellyiksi?
- visuaalinen tai sisällöllinen kiinnostavuus? edesauttoiko toteutusten ulkoasu viestin välittymistä ja millä tavoin

Presentointi kuuluu ammattiosaamiseen, sitä harjoitellaan koko neljän vuoden ajan erilaisilla tavoilla.

Esim.: aiemmissa opiskelijoissa näkynyt hyvä kehitys presentointikyvyissä eli ne jotka vastasivat että hankalaa, ovat oppineet muutamassa vuodessa presentoimaan ja kehitys on hämmästyttänyt opettajia.

Työelämästä tullut erinomaista palautetta tästä, samoin asiakaskohtaamisista sekä asioiden perustelemisesta. Kyky kommunikointiin ja kanssakäymiseen on keskeistä!

Luonnostelu:

Prosessi monivaiheinen, luonnostelu vapauttaa ajattelun tekniikan rajoitteista. Ei mikään valmiiksi strukturoitu tapa ajatella; valittavat suunnat vielä auki vrt. koneella (suuntaan vaikuttaa softa ja käyttis), energiaa menee tekniikan hallintaan tällöin turhaan. Kynä – paperi luonnostelu onnistuu missä tahansa, ilman ponnisteluja tuottamiseen. Myös ihmismieli: kun ei näytä valmiilta, on helpompi palata alkuun päin. ”Kill your darlings”

 

Tehtävä 2

Metropolia Ammattikorkeakoulu

Viestinnän koulutusohjelma 2012

Orientoivat opinnot   |   Leiri

"---". Mitä edellinen lause sinulle/teille merkitsee? Mitä mahdollisia tai vaihtoehtoisia merkityksiä lauseeseen voisi kytkeytyä? Miten lause voisi avautua viestinnän näkökulmasta? Entä ryhmätoiminnan tai laajemmin yhteisöllisyyden kannalta? PÄIVITETTÄVÄ

Pohtikaa otsikon mukaista aihetta, suunnitelkaa ja toteuttakaa ryhmänä teemasta teos, joka mielestänne kuvaa jollain mielenkiintoisella tavalla aihetta. Työ toteutetaan ryhmälle määritellyllä tavalla, tekniikalla ja/tai materiaaleilla.

Ennen työn ideointia ja toteutusta miettikää, mitä vahvuuksia, osaamista ja taitoja ryhmällänne on tehtävän toteutuksen kannalta. Ottakaa huomioon kaikkien ryhmäläisten mielipiteet ja ajatukset. Käyttäkää luovuutta työn toteuttamiseen.

 

Toteutus

Voitte toteuttaa tehtävän vapaasti ryhmälle annettuja materiaaleja ja välineitä hyödyntäen. Tehtävän lopputuotteen voi toteuttaa esityksenä, kuunnelmana, sarjakuvana, maalauksena, luonnosta löytyvillä materiaaleilla, valokuvina, valokuvasarjana, performanssina, lauluesityksenä, installaationa, minielokuvana, kolmiulotteisena teoksena, piirroksena… Tutustukaa myös ympäristöön ja materiaaleihin, joita voi hyödyntää luonnosta!

MATERIAALIT OVAT:

Still-kamera

Videokamera

Minidis (ääni)

Muovailuvaha

Kolmiulotteinen rakentelu: rautalankaa yms.

Maalaus- ja piirustuvälineet

Ryhmiä on yhteensä 12. Ryhmässä aina 4-5 opiskelijaa. Jokaista  yhtä materiaalia käyttää aina kaksi ryhmää. Jokainen opettaja ohjaa ryhmiä materiaalien mukaisesti.

Materiaalivalinnat tehdään arvonnalla.

Aikataulu

Aika on rajallinen! Työ suunnitellaan ja toteutetaan kokonaisuudessaan tiistain aikana ja esitellään toisille keskiviikkoaamuna heti aamiaisen jälkeen. Tiistain aikana saatte lisätietoa tehtävän esittelykäytännöistä. Suunnitelkaa työ huolella, ja miettikää keinot sen toteuttamiseen realistisesti jo alkuvaiheessa. Hyödyntäkää ryhmän osaamista aktiivisesti, aikaa ns. uuden oppimiseen ei ole. Huomioikaa työskentelynne aikataulutuksessa myös dokumentointiin tarvittava aika. Jakakaa työskentelynne jo suunnitteluvaiheessa osavaiheisiin ja päättäkää ryhmän roolijako työskentelyn suunnitteluvaiheessa (esim. "projektipäällikön" nimeäminen). Miettikää myös sitä, miten työn dokumentointi hoidetaan muun muassa presentointitilaisuutta varten.

Tehtävän ajalliset ja paikalliset rajoitteet

Työ tulee voida esittää muille kolmen (3!) minuutin aikana. Siis jos kyseessä on esim. performanssi tai minileffa, sen kesto saa olla maksimissaan kolme minuuttia. Kokonaisuudessaan ryhmä voi käyttää esittelyyn viisi (5!) minuuttia. Esityksen jälkeen ryhmä saa opettajilta ja muilta opiskelijoilta välittömän palautteen. Valmistelkaa ryhmän esittely niin, että aika ei ylity!

Työ tulee voida dokumentoida jollain lailla. Ryhmä huolehtii tästä itse. Työn toteutus ei saa vahingoittaa ympäristä, luontoa tai ihmisiä millään tavalla.

Ohjaus

Opettajat ohjaavat toimintaa ja pitävät ryhmittäin sovittuja välipalautekeskusteluja. Opiskelijatuutorit auttavat tarvittaessa ryhmiä välineiden hallinnassa ja materiaalien käytössä, mutta he eivät vaikuta työn sisältöön.

Opettajat sopivat molemmille ryhmilleen ajat, jolloin he läpikäyvät välipalautteen. Ensimmäisessä välipalautteessa opettaja tsekkaa, että idea on toimiva ja mahdollista toteuttaa ajan puitteissa. Vasta sen jälkeen annetaan lupa jatkaa toteutusvaiheeseen.



Mikäli tehtävästä on kysyttävää, kysykää mahdollisimman pian asiasta oman ryhmänne opettajalta.

Tehtävän tarkoitus ja tavoitteet:

-       ryhmätyöskentely

-       prosessimainen työskentely osana koulutusohjelman työskentelymuotoja

-       palautteen vastaanotto ja sen hyödyntäminen, palautteen antaminen

-       töiden esittely, eli presentaatio

  • No labels
You must log in to comment.