Sähköpätevyydet autoalalle - miksi?

Olen saanut useaankin otteeseen palautetta siitä, että sähkö- ja hybridiajoneuvojen korjaamista koskevista määräyksistä ei tahdo löytää tietoa mistään. Koska työskentelen autoelektroniikan lehtorina, olen kirjoittanut alan oppikirjan ja istun hybridi- ja sähköajoneuvojen neuvottelukunnassa, koen pieneksi velvollisuudekseni koota vähän asioita yhteen paikkaan.

Sähköajoneuvojen korjaamisestahan tekee byrokratian kannalta monimutkaisen se, että käytännössä kaikissa uudenaikaisissa sähkö- ja hybridiajoneuvoissa on yli 120 voltin sähköjärjestelmä, eli voimassaolevien määräysten mukaan niiden korjaaminen vaatii

  • sähköurakoitsijaksi rekisteröitymisen Tukesille ja 
  • henkilöstöltä tietyn pätevyyden.

Perinteisiä autojahan saa korjata kuka vain.

Asiasta tekee vielä monimutkaisemman se, että voimassa olevat sähköturvallisuusmääräykset on kirjoitettu täysin kiinteistösähköpuolen näkökulmasta.

Vaatimukset korjaamolle

Suomessa sähkötöiden tekeminen vaatii ilmoituksen sähköturvallisuusviranomaiselle eli Tukesille (Sähköturvallisuuslaki, 8 ja 12 §). Poikkeuksena ovat vähäistä vaaraa aiheuttavat työt, joiksi luetaan muun muassa nimellisjännitteeltään enintään 50 voltin vaihtojännitteisiin tai 120 voltin tasajännitteisiin laitteistoihin kohdistuvia sähkötöitä (KTMp 516, 10 §).

Urakointi-ilmoituksen yhteydessä tulee korjaamolle nimetä sähkötöiden johtaja, jolla on asianmukainen sähköpätevyystodistus.

Vaatimukset sähkötöiden johtajalle

Sähkötöiden johtajalla on oltava sähköpätevyystodistus. Sähköpätevyyksiä on kolmea pääluokkaa:

  • Sähköpätevyys 1 - yleispätevyys
    • Rajoitettu sähköpätevyys 1
  • Sähköpätevyys 2 - pienjännitetyöt
  • Sähköpätevyys 3 - pienjännitelaitteiden ja -laitteistojen korjaustyöt
    • Rajoitettu sähköpätevyys 3

Sähköajoneuvokorjaamon sähkötöiden johtajalta vaaditaan joko sähköpätevyys 1, 2 tai 3 tai autoalalle rajoitettu sähköpätevyys 3.

Sähköpätevyystodistusten myöntämisoikeus on Suomessa tällä hetkellä vain Seti oy:llä. Seti on julkaissut sivuillaan (allekirjoittaneen laatiman) tiivistelmän siitä, millä edelly

Vaatimukset henkilöstölle

 

 

  • No labels
You must log in to comment.