AIKA            7.4.2010 KLO 9.15-11

PAIKKA       Metropolia, Sofianlehdonkatu (kätilöopiston vieressä)

LÄSNÄ         Saija Heinonen (pj/sihteeri), Anne Seppänen, Hanna Sinkkanen, Seija Mäenpää


Kokous alkoi kl. 9.15

1.       ESITYSLISTAN TARKISTAMINEN

Ei muutoksia

2.       TILANTEEN PÄIVITYS

Saija kertoi Sosiaalialan päivien työpaja-kokemuksesta, jossa tiedotus etukäteen oli takkuista ja tämän takia pääsimme pitämään pajaamme 10min myöhässä mutta lopetusaika oli alkuperäinen, eli ns. workshopimme kesti vaivaiset 20min. Osallistujat eivät päässeet esittämään yhtäkään kysymystä, mutta Saijan ja Medios-sivujen yhteystiedot olivat kyllä powerpointissa, joten jos joku kiinnostui niin voi sitä kautta ottaa yhteyttä, mikäli tuli kirjoittaneeksi tiedot ylös.

Seija sanoi Almaleenan (sosionomi-opiskelijan) opinnäytetyön olevan loppusuoralla, työn tarkastus on huhtikuun puolivälin jälkeen. Opinnäytetyö kertoo digitarinan käytöstä yksittäisen asiakkaan kanssa. Saija sanoi työn tulevan julkisesti esille Medios-sivuille tarkastuksen ja hyväksymisen jälkeen.

Anne päivitti Mediakeskuksen tilanteen kertomalla että kuluneena keväänä ei järjestetä digitarina-työpajoja, sillä viimeiset tapaamiset olivat vasta 2009 loppupuolella ja jatkossa työpajat tullaan järjestämään lukuvuoden tai jopa yhden lukukauden aikana. Seuraava paja on suunnitteilla ensi syksylle. Tänä vuonna käytetty Kerro, kerro kuva --menetelmää, joka on digitarinan tyyppinen, mutta keskittyy enemmän kuvalukutaitoon ja yksittäiseen kuvaan. Tämän työpajan kesto oli kolme päivää.

3.       MENETELMÄN / TYÖPAJOJEN KEHITTÄMINEN (PALAUTE)

Saija kertoi viimeisimmästä SoTe-opiskelijoille järjestetystä työpajasta, joka vedettiin läpi aivan eri tavalla kuin aiemmat. Pajasta saadut palautteet katsottiin läpi, pääosin hyvinkin positiivista. Isoimmat muutosehdotukset koskivat aikataulua (joka oli tullut opiskelijoilta alun perin), että olisi ollut hyvä käyttää enemmän aikaa oman työn tekoon kotona (nyt oli noin 10pv). Toisaalta suullisessa palautteessa viimeisessä tapaamisessa todettiin myös että tiukka aikataulu oli hyvä, tuli ainakin tehtyä työ valmiiksi. Parilla ei tosin ollut valmista työtä mukana, hain ne viikon päästä jälkikäteen.

Anne mainitsi että heillä pajan kehittämisessä pitää ottaa pedagoginen puoli vahvemmin mukaan, koska lapsille/nuorille ei voi antaa noin vain digitarinan teknistä mallia että tehkää tällainen ilman pedagogisen puolen huomioimista. Saija oli samaa mieltä, ja opettajille suunnatussa versiossa onkin hyvä huomioida tämä. Saija sanoi, että käänneltyään menetelmää joka suuntaan on tullut siihen tulokseen, että koska työpajojen kohderyhmät ovat hyvinkin erilaisia, on parempi että pajassa keskitytään antamaan tekninen osaaminen, valmiudet ideointiin ja hyvin lyhyt perustietous kuvasta/tarinankerronnasta, koska muuten pajan pituus venyy useaan päivään ja monella paikalla työntekijät eivät pysty irtautumaan yli kahdeksi päiväksi. Muutenkin eri kohderyhmät saattavat tarvita erilaisia lähestymistapoja, ja työpajan vetäjällä ei voi olla valmiuksia niihin kaikkiin (esim. sosiaalialan valmiuksia), joten syventäminen ja menetelmän soveltaminen pitäisi tulla esim. kohderymän oman edustajan puolelta.

Saija on myös miettinyt lisäystä työpajan sisältöön, jotta kuvanlukutaitoa ja tarinankerrontaa saataisiin hieman enemmän mukaan, mutta sisältöä ja muotoa täytyy vielä miettiä enemmän, jotta pajan kesto ei ole yli kahta päivää kuitenkaan.

4.       DIGITARINA ITK-PÄIVILLÄ

Mediakeskus on myös mukana ITK-päivillä ja Anne esittelee omassa foorumiluennossaan digitarinoita opettajien/peruskouluopetuksen näkökulmasta. Saija kysyi mitä muiden mielestä kannattaisi tuoda Medioksen foorumipuheessa esille. Hanna ja Anne kannattivat yhteenvetoa, eli mihin kaikkeen ja eri aloille menetelmää voi soveltaa. Saija sanoi että kannattaa varmaan myös kertoa mitä kaikkia ryhmiä on jo osallistunut pajoihin ja palautteita voi briiffata myös. Anne muistutti että menetelmähän on kuitenkin aika työläs. Vaikka se ei käytäkään vaikeimpia editointiohjelmia ja liikkuvaa kuvaa, niin digitarina ei valmistu sormia napsauttamalla.

5.       DIGITARINA MEDIOKSEN JÄLKEEN

Anne sanoi että digitarina jää Mediakeskuksessa täydennyskoulutus-tarjontaan.

Seija kertoi digitarinan jäävän heillä mahdollisesti erikoistumisopintoihin, sen voisi ottaa osaksi jotain muuta "pakettia". Muutoin ryhmäkoot liian isoja, sitä ei saa normaaliopetukseen jos luokassa on yli 20 henkeä. Seija ja Hanna ehdottivat uutta pajaa ensi syksylle, voisi löytyä uusia innokkaita ryhmiä.

Saija sanoi suunnittelevansa digitarinan jatkokehitystä, jolle pitäisi hakea uutta rahoitusta. Tarkoitus olisi syventää sitä tietyille aloille, nythän se on ikään kuin kaikille, jolloin mukaan ei mahdu kovin syvällistä informaatiota.

6.       MUUT ESILLETULEVAT ASIAT

Ei muita asioita

7.       SEURAAVA KOKOUS

To 27.5. kl.14-16 Mediakeskuksessa

Kokous päättyi kl.11

JAKELU

Saija Heinonen, Michael Hutchinson-Reis, Hanna Sinkkanen, Seija Mäenpää, Maria Repo, Mari Pyyhkälä, Anne Seppänen

  • No labels
You must log in to comment.