You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 12 Next »

Opetusprojekti

Projekti

Projekti- käsitettä käytetään useassa merkityksessä opetussuunnittelussa ja koulutuksen vuosittaisessa suunnittelussa (vuosisuunnittelussa).

Opintojakso on opetussuunnitelman pienin yksikkö. Opintojaksoa käytetään kuvaamaan koulutuksessa syntyvää osaamista niin että useat opintojaksot muodostavat yhdessä yhden tai useampia osaamisalueita tai osaamisalueiden kokonaisuuksia. Yhdestä opintojaksosta voi syntyä useita toteutuksia.  Toteutus voi liittyä yhteen ja vain yhteen opintojaksoon.

Jos projektiksi nimetty yksikkö  liittyy yhteen opintojaksoon, niin projekti on opintojakson toteutuksen opetusmenetelmä. Jos projekti liittyy useaan opintojaksoon niin projekti on opetusprojekti

Opetusprojektin erityisluonne on siis että opetusprojekti koostaa usean opintojakson yhdeksi opetustapahtumaksi - useasta opintojaksosta voi tallentaa monta toteutusta, mutta toteutuksia syntyykin vain yksi - opetusprojekti. Opetusprojekti  voi koostaa usean opintojakson osan yhdeksi opetustapahtumaksi - tässä tapauksessa useasta opintojakson osasta ei voi tallentaa useaa toteutusta, koska yksi toteutus ei voi olla opintojakson osa tai osia.

Miksi opetusprojekteja syntyy?

Otetaan esimerkiksi yksi tapahtumaa: kulttuurialalla syntyvä "toimipisteen projekti".

"Toimipisteen projekti" syntyy siten että toimipisteessä yksi tai useampi koulutusohjelma tai tutkinto sanoo että "syksyllä toteutetaan  projekti XYZ". Projekti on tapahtuma, johon sidotaan toimipisteen opettajia ja opiskelijoita. Projektilla on usean osaamisalueen opettajia ja usean "opintojakson opiskelijoita", niin että tutkinnon A opiskelija 1 saa opintosuorituksen projektilla "käsikirjoittamisesta" tutkinnon A  opiskelija 2 saa opintosuorituksen projektilla "äänityöstä", tutkinnon B opiskelija 1 saa opintosuorituksen projektilla "näyttämötyöstä".

Opetusprojekteille on luonteenomaista että yhteen opetusprojektiin liittyy useampi kuin yksi opintojakso ja opintojakson opintosuoritus projektille osallistuvalle opiskelijalle voi olla yksi tai useampi HOPS:n opintojakso ja/tai yhden tai useamman HOPS:n opintojakson osia.

Opetusprojektien opintosuoritusten hallinta on haasteellista, koska yksittäisen opiskelijan opintosuorituksista on vaikea selvittää mikä arvioitujen opintosuorituksista on keskeneräinen.  Koska on kyse opintosuoritusten hallinnasta, joka ei kuulu projektin piiriin, suoritusten ylläpidon hallinta ohitetaan.

Määrittelytyössä ei voida ohittaa sitä että

  • Opetusprojektista ei synny toteutusta, koska opetusprojekti voi liittyä useampaan opintojaksoon ja liittyä useamman opintojakson osaan; tällaisissa tapauksissa on hyvin vaikea sanoa "mikä on toteutus"
  • Jos ei synny toteutusta niin opettaja työaika on kiinnitettävä muiden töiden kautta opetustapahtumaan "opetusprojekti"
  • Tähän yhteen opetusprojektiin liittyy monta opettajaa
  • Jos yksi opetusprojekti on voitava liittää useaan opettajaan; opetusprojekti on siis tallennettava yhden kerran ja liitettävä useaan opettajaan

Rajoitukset

  • Ei tueta toimintatapaa , jossa opetusprojektiin liittyvä henkilön työ halutaan ilmoittaa vaihtuvana tuntimääränä; esim. vaihteluväliä 30- 60 tuntia opettajan työtä ei hyväksytä
    • Perustelu: opettajan työajan suunnittelun ohjeistus ei tunne työaikasuunnitelmaa, jonka  tuntimäärä on 1500-1600 tuntia
  • Ei tueta toimintatapaa, jossa opetusprojekti liittyy useaan opintojakson  ja määritellään osuuksia liitetyistä opintojaksoista; esim. opintojakso A 10 op; siitä osuus 5 op, opintojakso B  10 op, siitä osuus 2 op niin että projektin laajuus on 12 op
    • Perustelu: osuudet syntyvät vasta opiskelijan opintosuorituksissa

Prosessi

Suunnitteluprosessi etenee niin että yksiköillä (koulutusohjelma) on vuosittainen itsearviointi, asetetaan vuosittaiset tavoitteet. Tavoitteiden asetannassa voi syntyä projekteja "opetusjärjestelyissä on oltava projektimuotoista opetusta", "toimipisteessä, koulutusohjelmassa, yksikössä käynnistyy projekti, johon opiskelijat osallistuvat ja saavat opintosuorituksia osaamisalueelle...".

Projektit voivat syntyä yhden henkilön ehdotuksesta, mutta ne hyväksytään projekteiksi jonkin prosessin kautta. Hyväksymisprosessiin liittyy kommunikaatiota eri toimijoiden välillä.

Tähän kommunikointiin ei rakenneta tukea (Peppi ei ole projektinhallintaohjelmisto eikä workflown hallinnan sovellus).

Koulutuksen vuosisuunnittelun opintojaksojen toteutukset näkymässä näytetään jos suunnittelu opintojakso liittyy suunniteltuun projektiin. Toteutukset näkymässä voi liittää opintojakson oman yksikön opetusprojektin tai toisen yksikön julkaistuun projektiin tai toisen yksikön ei-julkaistuun projektiin, jos yksikkö on määritellyt projektin näkyväksi keskeneräisenä muille yksiköille.

Projekteja syntyy vain sovelluksen yksikkönäkymässä (toteutussuunnitelmassa syntyvä "projekti" ei ole opetusprojekti vaan toteutuksen opetusmenetelmä).

Yksikkönäkymässä projekteja voi synnyttää useampi henkilö, esimies, opettaja, opettajatiimi yms. Yksikön opintojaksot näkymässä ei voi tallentaa opetusprojekteja.

Eri yksiköiden "yhteisten" opetusprojektien hallinta on hoidettava kommunikoimalla yksiköiden välillä; ei voida rakentaa palveluin informaatiota siitä että "on olemassa ao. opetusprojekti", "ei ole tallennettu opetusprojektia".

Jos käyttäjän näkymään syntyy suuri joukko opetusprojekteja, käyttöliittymässä hoidetaan tietojen esittäminen filtteröinnin avulla (katso vain "haluttu osa").

Jos opetusprojektit ovat yksi yhteen ulkopuolisen projektinhallintajärjestelmän projektin kanssa, niin opetusprojekti on voitava linkittää projektinhallintajärjestelmän projekteihin.

Yksiköillä on "oikeita projekteja", joita ylläpidetään erillisessä projektinhallinnan järjestelmissä. Opetusprojektit voivat liittyä "oikeisiin projekteihin" tai voivat jopa olla yksi yhteen "oikeiden projektien" kanssa. Opetusprojekteilla ei välttämättä ole rahoitusta eikä "oikeiden projektien" kustannusseurantaa.

Opetusprojektiin voidaan kiinnittää resursseja. Opetusprojektille on kiinnitettävä aikaresurssi siten että projekti alkaa ja päättyy. Opetusprojektien pituus voi olla yhdestä päivästä useaan vuotta. Projektin alku- ja päättymispäivämäärät ovat oletusarvoisesti lukuvuoden, -kauden mittaisia, mutta projektien kestoa voi muuttaa miksi tahansa aikaväliksi. Miksi tahansa, mutta ei niin että uusi projekti liitetään jo aiemmin päättyneeseen projektiin muuttamalla päivämääriä menneisyyteen.  Jos projekti jatkuu useamman lukuvuoden niin projektille kiinnitetyt resurssit jaetaan lukukausille.

Opetushenkilöstön työaika on yksi projektiin kiinnitettävä resurssi. Opetushenkilöstön resurssit tallennetaan tunteina. Yhden henkilön kiinnittäminen projektille synnyttää henkilön tehtävän. Henkilön tehtävälle tallennetaan resurssien suunniteltu käyttö tunteina. Tunnit ovat  osuus opetushenkilöstön kokonaistyöajasta 1600 tuntia

Määritelmä

Opetusprojektiin liittyy 1..n henkilön tehtävää.

  • ei ole mielekästä luoda opetusprojektia jolla ei ole yhtään henkilöä

Opetusprojektiin liittyy 0..n opintojaksoa

  • Jos opetusprojekti on tehtäväresurssointi opettajalle eikä opetusprojekti liity mihinkää opiskelijaan tai opiskelijaryhmään, niin opetusprojekti liittyy 0:n opintojaksoon (suunnitteluvaiheessa voi syntyä tällaisia tilanteita)

Opetusprojektit ja opetussuunnittelu

Projektit eivät synny opetussuunnistelussa eivätkä vuosisuunnittelussa. Ne syntyvät opetussuunnittelun jälkeen, ennen vuosisuunnittelua.

Opetussuunnittelussa ei käytetä projekti, projektit yksikköä. Opetussuunnittelussa voi olla opintojaksoja ja/tai opintokokonaisuuksia, joiden nimi on "Projekti XYZ" ja/tai "XYZ" ja opinnon kuvauksessa kerrotaan että "opinto on suunniteltu toteutettavan projektina". Opetussuunnittelussa ei ole yksikköä projekti.

Opetussuunnittelussa on vain opintojaksoja ja opintokokonaisuuksia (opintoja)

Perustelu: ei muitakaan opetusmenetelmiä määritellä opetussuunnittelussa eikä projekteilla näytä olevan mitään sellaista sisältöä, jota ei voisi kuvata opinnoilla.

Projektien haasteet ovat arvioinnin hallinnassa. Toimintaympäristön muutokset tulevat vielä lisäämään haasteita (AHOT, opetusmenetelmien ja - järjestelyjen kehittyminen) Jos opinto toteutetaan projektina ja projekti korvaa osuuksia yhdestä tai useammasta opintojaksosta, nykyisellä opintohallintojärjestelmällä on hyvin vaikeaa seurata mitä opintoja opiskelija on suorittanut ja mitä ei ole. Arviointien hallinta ei ole tämän projektin tehtävä ja ohitetään tässä määrittelyssä.

Projektit koulutuksen vuosittaisessa suunnittelussa (vuosisuunnittelussa)

Projekteja hallitaan "yksikkö" -näkymässä. Yksikkö- näkymän toiminnallisuutta on määritelty jo aiemmin siten että esim. tehtäväkokonaisuus "valintakokeet" syntyvät yksikkönäkymässä. Opetusprojektit ovat luonteeltaan ao. tapahtuman kaltaisia. Projektit luodaan yksikkö -näkymässä. Projektilla ovat kentät:  

Kenttä

Arvo

Huomautukset

Tunnus

Tyhjä, pakollinen
Tallentaja kirjoittaa | automaattisesti generoituvat tunnus

Ehdotus: generoidaan automaattisesti juokseva numero,  nimiavaruutena  yksikön id

Tunniste

Tyhjä, merkkijono

Yksikön itse ylläpitämä tunniste projekteille ja muille tehtäville.

  • TAMK ylläpitää projekteja kolmannessa järjestelmässä; jotta projektinhallinnansovelluksen rivit voidaan yhdistää muiden töiden projektitöihin niin TAMK:ssa käytetään tunnistekentässä projektihallinnanjärjestelmän tunnistetta tunnuksena

Nimi

Tyhjä, pakollinen


Aliasnimi

Tyhjä


Projektinumero

Tyhjä

Liitokset talous- ja projektihallinnon prosesseihin. Tarkistettava. Jos liitoksia projektihallinnon tai taloushallinnon järjestelmiin niin palvelu

Sisäinen tilausnumero

Tyhjä

Liitokset talous- ja projektihallinnon prosesseihin. Tarkistettava. Jos liitoksia projektihallinnon tai taloushallinnon järjestelmiin niin palvelu

Vastuuyksikkö

Oletusarvoisesti se yksikkö, jossa luotu

Vastuuyksiköitä voi olla useita

Tyyppi


Kaikille "muille töille" on määriteltävissä tyyppi. Tyyppien joukossa on "opetusprojekti"

Tila

Ehdotus | luonnos | hyväksytty |julkaistu

Ehdotus - hyväksytty -tilassa olevat projektit eivät näy oman yksikön ulkopuolelle

Näytä suunnittelu projekyksikö(i)lle

Kyllä | Ei

Yksikkö voi ohjata halutessaan projektin näkyvyyttä  muille yksiköille
Tarvitaan yhteisten projektien hallintaan, jottei yhteisistä projekteista synny useita projekteja

Alkaa

Alkupäivämäärä

Oletus - lukuvuoden alkupäivämäärä

Päättyy

Päättymispäivämäärä

Oletus - lukuvuoden päättymispäivämäärä

Lisätietoja ajoituksesta


Optional: jos tarvitaan jaksotuksesta lisätietoja

Vastuuhenkilö(t)

Oletusarvoisesti se henkilö, joka luonnut

Yhteystiedot haku tarvittaessa. Ei tyhjä

Liitokset muihin projekteihin


Projekti voi olla osa muita projekteja. Projektit voivat olla peräkkäisiä siten että opiskelijalle on välitettävä informaatio: "osallistumisen edellytys on suoritus/osallistuminen projektilta"

Liitokset opetussuunnitelman opintoon

Yksikön opetussuunnitelman opinto

Opetusprojekti voidaan liittää yksikön opetussuunnitelman opintojaksoon tai opintokokonaisuuteen
(2011-12-01 : tämä ominaisuus on ilmeisesti turha. Informaatiosta ei synny lisäarvoa)

Liitokset henkilöihin

Opettaja


Kiinnitetyt resurssit


Projekti käyttää henkilöresursseja (tuntia). Opettajaliitokseen tuntimäärä, joka varataan henkilöltä projektille.
Varaudutaan siihen että (karkealla) tasolla voitava liittää muita resursseja.

  • Varaudutaan, koska vuosisuunnittelua ei tule etukäteen rajata opettajaresurssien hallintaan; ks. kriittinen resurssi* Karkealla tasolla, koska palvelu ei saa laajentua projektinhallinnan tehtäviin, joka kuuluu projektinhallinnan ohjelmistolle



Määritellään heti tahtotila: Peppin projektiosiota  ei saa laajentaa lisäpalveluin siten että sovellus kehittyy projektinhallinnan ohjelmiston suuntaan.

Tuntia

0 (nolla)

 

 

 

 


  • Koska opintojakson toteutuksia liitetään projekteihin, voi olla tarpeen myöhemmin tarkistaa tuleeko opettajan voida liittää projekteja opettajan näkymässä toteutuksella. Ensimmäisessä vaiheessa projekteja hallitaan yksikkönäkymän kautta.
Yksikkö- näkymästä
  • Yksikkö käsitteellä tarkoitetaan Peppi-projektissa mitä tahansa jollain kriteerillä luotua yksikköä. Koulutusohjelma, koulutusohjelmat, klusteri, klusterit, yksikkö (TAMK:n organisaatiokäsite), toimialat, koulutusohjelman osat…
  • Yksiköllä on vastuullinen henkilö; yksiköllä voi olla yksi tai useampi henkilö; yksikkö kuuluu yhteen tai useampaan ylempään yksikköön.
  • Yksikön voivat muodostua OKM:n päätöksen mukaisista koulutusohjelmista (Viestinnän koulutusohjelma) organisaatioyksiköistä (klusteri, yksikkö), opettavan aineen mukaisista yksiköistä (kielikeskus), koulutuksesta (opettajakoulutus), täydennyskoulutus, oppisopimustyyppinen koulutus yms..
  • No labels
You must log in to comment.