Kirjoittaja: Jussi Linkola
Tallsinki-videoseminaari
24.-25. lokakuuta 2008 järjestettiin Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Tallinnan yliopiston kesken workshop microcase-formaatin testaamiseksi. Samassa yhteydessä testattiin myös verkkovideoihin perustuvaa seminaarimallia. Mallin lähtökohtana oli ajatus etäseminaarista, jossa osallistujien läsnäolo voidaan minimoida. Kokeilu sai nimekseen Tallsinki Seminar.
Ideoidun seminaarimallin video-osuus painottuu vertaisarviointivaiheeseen. Osallistujat julkaisevat seminaarin blogissa videomuotoisia, tiiviitä kiteytyksiä töistään, joita opponentti ja muut osallisutujat kommentoivat.
Videoseminaarin eteneminen
Käytännössä seminaarityöskentely etenee seuraavasti:
- Osallistuja poimii seminaarityöstään muutaman keskeisen ajatuksen, väitteen tai johtopäätöksen ja tekee niistä lyhyet, videomuotoiset esittelyt seminaarin blogiin/verkkoympäristöön.
- Opponentti tutustuu työhön ja videoihin ja tekee omat opponoivat videot.
- Seminaarin jäsenet tutustuvat esillä oleviin materiaaleihin ja esittävät kommentteja ja huomioita.
- Pidetään seminaari-istunto, jossa hyödynnetään videokonferenssimahdollisuutta (Tallisinki-kokeilussa käytettiin maksutonta TokBox-järjestelmää).
- Esittelijä käy läpi etukäteen valitsemansa kohdat ja esittää täsmennyksiä opponentin tekemän kommenttivideon perusteella. Lopuksi keskustellaan esiin nousseista kysymyksistä.
- Esittelijä tekee yhteenvedon seminaarin tuloksista.
Tallsinki Seminar -kokemuksia
Tallinnan worksohpissa mallia kokeiltiin käytännössä lähinnä teknisten pullonkaulojen selvittämiseksi. Verkkoalustana käytettiin Tallsinki Seminar Channel -blogger-blogia (viite 1.) ja videot toteutettiin TokBoxin (viite 2.) julkisina videoblogi-merkintöinä. Järjestelmä oli nopea pystyttää, maksuton ja testin aikana riittävän luotettava.
Kokeiluseminaarin aiheet liittyivät Tallinnan yliopistossa opiskelevan Kersti Peeneman elearning-kokemuksiin, joita itse opponentin roolissa kommentoin. Toimimme hyvin kevyellä kalustolla, videot tallennettiin minikannettavien web-kameroilla suoraan TokBoxiin, joten videoita ei tarvinnut editoida.
Mielestäni videovälitteinen keskustelu tuntui henkilökohtaisemmalta ja elävämmältä kuin asian käsittely tekstimuotoisena. Tiiviiden videoiden selailu oli miellyttävää ja esiin tuotuihin väitteisiin oli helppo tarttua. Avoin toimintatapa lisäsi tilanteeseen tunneperäistä jännitettä, mikä nosti vireystasoa ja paransi keskittymistä.
Pienellä ryhmällä toteuttamamamme kokeilu oli onnistunut, mutta toimintamallin omaksuminen laajempaan käytöön edellyttää jatkokehittämistä ja harjoittelua. Seminaarin julkaisujärjestelmä tulee suunnitella erityisesti tätä käyttöä varten, jotta eri töihin liittyvät esittelyvideot ja opponointivideot pysyvät järjestyksessä. Käytetävän videotyökalun tulee olla mahdollisimman helppokäyttöinen ja toimintavarma. Osallistujilta vaaditaan työkalujen harjoittelua ja uuden työtavan omaksumista.
Tallsinki Seminar oli lupaava kokeilu. Malli voi toimia sellaisenaan pienen ryhmän vertaisarvioinnin apuvälineenä, jos valittujen verkkovälineiden käyttö on tuttua. Laajempaan seminaarikäyttöön tuominen edellyttää sekä työvälineiden että toimintamallien jatkokehittämistä. Jatkokehittäminen kuitenkin mahdollistaisi yhden uuden työvälineen vertaisarviointia edellyttävään opiskeluun.
VIITTEET
http://tallsinki.blogspot.com/ - Tallsinki Seminar Channel http://www.tokbox.com/ - TokBox - Free Video Chat and Video Messaging