Diasporas & participation: networking and social media
Chair: Miyase Christensen (Royal Institute of Technology of Sweden)
Mariangela Veikou (University of Peloponnese), Eugenia Siapera (Aristotle University);Rethinking Belonging in the Era of Social Networking
Käy läpi migration – termin sisältöä ja määrittele sen. Lähtee ajatuksesta binaarisuudesta: kaksoinpoissaolo (ei enää vanhassa kulttuurissa eikä myöskään uudessa) . Ja tästä juontuu tutkimuskysymys; mitä on belonging .
Ladullinen tutkimus suoritettiin 2011 – 12 Ateenan alueella 15 – 52 -vuotiaiden lähinnä arabitaustaisten maahanmuuttajien keskuudessa.
Yksi keskeinen vastaus oli lähes kaikilla, etteivät tunne kuuluvansa vanhaan, eivätkä täysin uuteen, mutta pitävät itseään kreikkalaisina. Toinen keskeinen vastaus oli myös: ”Missä on ruokaa, sinne ihminen kuuluu” Eli se osoittaa pragmaattisuutta.
Sen sijaan: poliittinen belonging, ja sitä kautta verkostoituminen ideologisella tai aatteiden tasolla taphtuu monta kertaa verkossa.
Todella alustavia huomioita tutkimuksesta.
Antonio Rosas (CECS), Olga Guedes Bailey (Nottingham Trent University): Migrants online: networking practices
Tutkimus perustuu Nottinghamissa olevan Afrikkalaisten Naisten Foorumiin ja heidän kokemukseensa /toimintaansa.
Homma on analyysivaiheessa ja tässä alustavia huomioita
Naisten järjestö on 2006 perustettu ja koostuu pakolaisnaisista Nottinghamissa. Perustamisen syynä oli luoda jonkinlainen ”kotipesä” ja sitä kautta ylläpitää kulttuurista identiteettiä.
On-line identiteetti:
Verkkosivun he perustivat vuonna 2010 ja siinä tehtäväksi julistettiin naisten kouluttaminen ja valtauttaminen..
Tuon verkkosivuston perustaminen johti blogaamistyyppiseen toimintaan sekä sähköiseen asiointiin mm viranomaisten kanssa. Tätä tavoin he myös verkostoituivat muiden järjestöjen kanssa (ensisijaisesti paikallisella tasolla.)
Johtopäätöksenä tämä toiminta on tuonut heille yhteenkuulumisen ja paikkaan kuulumisen tunteen ja siihen liittyvät verkostot. Naisverkostoista (sisterhood) on siirrytty enemmän ”valtavirtaan” suhteessa muihin kansalaisjärjestöihin.
Maria Ruiz, Antxoka Agirre, María José Cantalapiedra (Basque Country University): Communicative Influence of Social Movements on Journalistic Information in the Press concerning Internment Centers for Foreigners: the Spanish Case
Keskittyy pakolaisleireihin Espanjassa. Koko Euroopassa niitä on yli 200 ja Espanjassa 8 kpl. Espanjassa maahanmuuttajat voidaan pidättää ja viedä pidätyskeskuksiin ilman selkeää syytä tai että oletettaisiin oikeudellisia tai tutkintatoimia.
Tuota toimintatapaa pidetään yleisesti ihmisoikeuksien rikkomisena. Vain maahanmuuttajien järjestöt ja NGOt pitävät esillä asiaa ja informoivat siitä
Heidän tutkimushypoteesinsa oli, että informaatio lehdistössä on kasvanut vasta kansalaisjärjestöjen noustua esiin pidätyskeskusasiassa.
Tutkimuksessa seurattiin 3 espanjalaista päälehteä. 140 artikkelia kuului analyysin kohteeseen. 22 % artikkelista lähteenä olivat sosiaaliset järjestöt (NGO) 11 % hallituslähteistä.
50 % aiheista tulee kansalaisjärjestöistä
Parhaiten olivat onnistuneet ne toimet, joissa NGO ja asiantuntijalähteitä yhdisteltiin tai joissa kerrottiin heidän yhteistoiminnastaan.
Natalia Denise Senmartin (Open University of Catalonia): Social Media Diasporas and Transnational Participation: the case of the Argentine Elections 2011
Digital diasporas (Hepp 2009 Diminescu 2008 ja Alonso&Oiarzabal 2010)
Tutkimuksen keskeinen kohde on maahanmuuttajien sosiaalisen median käytön ja poliittisen aktiivisuuden suhde.
Käy aluksi läpi argentiinalaisen maastamuuton, Euroopassa n. 1 milj, joista Espanjassa n. 230.000. Heillä pelkästään Espanjassa 107 omaa yhdistystä/järjestöä, joiden tarkoitusperät vaihtelevat solidaarisuuden, poliitiikan , ihmisoikeuksien , verkostoitumisen jne joukossa.
Argentiinalaiset on 3. eniten aikaansa sosiaalisessa mediassa käyttävä kansallisuus.
Tutkimus tehtiin kartoittamalla manuaalisesti ”näppituntuma” verkossa hakusanalla ”Argentinos en” ja sillä tavoin saatiin käsitys paikkakunnista, joissa verkkotoimintaa. Sen lisäksi tehtiin kenttätyöosuus.
Alustavina tuloksia ovat mm. sekä online/off-line poliittinen aktiivisuus on jatkuvaa ja sekä joukko- että sosiaalinen viestintä/media on jatkuvaa ja siinä on siis jatkuvuutta..
Jatkossa on työn alla uusia heränneitä kysymyksiä kuten johtaako sosiaalinen media esimerkiksi ulkomailla poliittiseen aktiivisuuteen suhteessa entiseen tai nykyiseen kotimaahan?
Viviana Premazzi, Eleonora Castagnone (University of Milan), Pietro Cingolani (International and European Forum of Migration Research): Here or there? Use of the media in transnational practices of first and second generation Egyptians living in Italy.
Oli perustanut esityksensä casehin verkosta, mutta verkkoyhteys ei toiminut, joten anti jäi kovin vähäiseksi.
Joka tapauksessa tutkimus suoritettiin Torinon alueella egyptiläisten maahanmuuttajien keskuudessa, jossa mukana oli sekä ensimmäistä toista sukupolvea .
He käyttävät verkkoa Al Jazeera, Al Arabiya, BBC News … - kanavien seuraamiseen. Tämän lisäksi uusia ainoastaan verkossa toimivia kanavia kuten RNN.
He eivät pitäneet ainoastaan yhtä kanavaa luotettavana ja siksi lähes kaikki seurasivat useampaa vaihtoehtoa
Sosiaalinen media oli heille lähinnä FB, joka toimi käytännön protestien organisointikanavana sekä yhteydenpitovälineenä eri ryhmien ja tahojen välillä.. Esimerkiksi tässä yhteydessä on perustettu FB-ryhmä ”Egyptians in Turin”