AIKA 27.5.2010 KLO 14-16
PAIKKA Mediakeskus, Mäkelänkatu 84
LÄSNÄ Saija Heinonen (pj/sihteeri), Mari Pyyhkälä, Michael Hutchinson-Reis, Anne Seppänen, Hanna Sinkkanen, Maria Repo, Seija Mäenpää
Kokous alkoi kl.14.05
1. ESITYSLISTAN TARKISTAMINEN
Ei muutoksia
2. TILANTEEN PÄIVITYS
Michael kertoi että Hyvinvointi-tv:ssä (caring-tv) on esitelty digitarina-menetelmää, ikään kuin esittelyvideon omaisesti. Yhdellä kurssilla (sosiaalimedia) on myös kevään aikana tehty digitarinoita. Jostain syystä helpompi ollut ottaa käyttöön suomenkielisillä kursseilla. Jatkossa voisi opiskelijat ja vanhukset tehdä yhteistyössä digitarinoita siten että opiskelijat auttavat toteutuksessa. Saija muistutti että näinhän juuri tehtiin Havurastin senioreiden ja Tikkurilan lukiolaisten kanssa. Michael lisäsi että syksyllä Ossi ja Veikko (osallistuivat työpajaan Laureassa 2009) ottavat menetelmän mukaan omaan opetukseensa.
Seija: Syksyllä päivämäärät sovittu jo englanninkieliselle kurssille liittyvään digitarina-pajaan, Saija vetää. Samanlainen järjestettiin jo viime vuonna edellisen vuoden kurssilaisille. Almaleenan opinnäytetyö on myös valmis ja se lisätään Medioksen sivuille. SoTe-puolella on myös meneillään KULTTIS-hanke, katsotaan mahdollisuutta jos digitarina olisi osa sitä. Koulutuspäällikkö Elsa Keskitalo on myös lähdössä talosta, tilalle tulee joku uusi.
Mari kertoi uudesta yhteistyösuunnitelmasta Havukosken nuorisotalon ja Havurastin välillä. Heillä on tapaaminen 1.6. jossa suunnitellaan miten nuoret ja vanhat voisivat toimia yhdessä ja digitarina on yksi osa suunnitelmaa. Vantaan vapaa-ajan & palvelun joku osasto on kiinnostunut aiheesta myös. Syksyllä on messut, sinne voisi mahdollisesti mennä/päästä esittelemään menetelmää ja yhteistyön muotoja. IB-luokkalaisten ja Havurastin yhteistyöstä kirjoitettu juttu on viimeinkin ilmestynyt kevään viimeisessä TESSO-lehdessä.
Anne sanoi että syksyn sovittuun työpajaan on tulossa opettajia Kuninkaantie/Innoschool-hankkeesta. He olivat varanneet jo kaikki paikat. Pariisi-Helsinki --oppimishankkeessa suomalaiset oppilaat tekivät oman esittelyn digitarinoiden muotoon ja nämä laitetaan wikiin. Näin Pariisissa he voivat katsoa digitarina-esittelyt suoraan wikistä.
Anne kertoi myös Aalto-yliopiston luennosta, jota piti Howard Gardner. Hän puhui tulevaisuuden koulusta, jossa pitäisi huomioida 5 ”mieltä” (tasoa):
- mestari-kisälli --taso
- kyky synteesiin, erikoistuminen
- luova mieli (kyseenalaistaminen, ”step outside the box”)
- kunnioittava mieli (sosiaaliset taidot)
- eettinen mieli
Saija huomautti että usein tuntuu siltä että astumalla yhdestä laatikosta ulos astut toiseen, eli harva asia on niin uutta ja harvinaista etteikö sitäkin voisi lokeroida johonkin.
Michael sanoi muistuttaneensa opiskelijoitaan siitä että pitäkää mielessä mitä haluatte sanoa digitarinalla, että oletteko sanomassa jotain uutta. Hänen mielestään moni kurssilla oli aika ”viaton”, mediakriittisyyttä puuttui. Hän on itse laittanut kolme digitarinaansa you tubeen ja hämmästynyt siitä miten moni niitä käy siellä katsomassa, samoin kuin A-tuubin sivuilla.
Saija kertoi välillisen kohderyhmän palautteista, että niitä ei ole juurikaan tullut. Hankala kerätä jälkikäteen, ja osa ei ole vielä edes käyttänyt menetelmää. Uusissa pajoissa tästä sivustosta kuitenkin mainitaan heti, joten ehkä uusilta tulee sinne enemmän palautetta.
3. YHTEISTYÖPAJA
Uusi työpajamuoto ei herättänyt enempää keskustelua, Saija kertoi lähinnä siitä mitä on suunniteltu Happeen ja syyskuun seminaariin.
4. DIGITARINA ITK-PÄIVILLÄ
Saija kuvaili päivien tapahtumia ja sitä että tilaisuus on poikinut yhden kutsun Tampereen yliopistolta, he haluavat kirjastoille työpajan. Alustavasti on sovittu Hämeenlinnan kirjaston työntekijöille paja, jota kuitenkaan projektiväki ei voi vetää sijainnin vuoksi. Saija käy siellä kuitenkin vetämässä infon/tiedotustilaisuuden digitarinasta syksyllä ennen varsinaista työpajaa. Saija kertoi myös päivien koosteeksi tekemästään digitarinasta, että se oli hyvä esimerkki siitä miten nopeasti videon voi teknisesti koostaa. Seija muistutti että sosiaalipuolella nopeus ei ole ratkaiseva tekijä vaan prosessi.
5. DIGITARINA LOPPUJULKAISUSSA
Saija esitteli tämän hetkisen suunnitelman loppujulkaisusta. Mietittiin että AV-haastattelut on mielenkiintosempia kuin kirjoitetut, välillisen kohderyhmän haastattelut voisi olla videoituja. Digitiimin jäsenten osuudet voisivat olla kirjallisia, esim puolikas A4 tekstiä siitä miten digitarina-menetelmä on sopinut omalle alalle. Halutaan nostaa esiin erityisesti menetelmän monipuolisuus ja laajat käyttömahdollisuudet, miten se todellakin sopii niin monen eri alan käyttöön. Hyvä olisi jos teksti toimii yksinään ja av-materiaali olisi lisänä. Eli että pelkästä kirjasesta saisi jo hyvät perustiedot. Michael kysyi onko kansainvälistä vertailua/arviointia tehty, sellainen olisi mielenkiintoista lisätä sinne.
Keskustelu kääntyi digitarinoiden tekoon ylipäänsä, Mari totesi että heillä tärkein juttu on siinä että kaikki on omaa, että ei oteta materiaalia netistä tai muualta vaikka omat kuvat ei olisi kovin hyviä, pääasia että ne on omia. Michael lisäsi että hänen mielestään ideointiharjoitukset olivat hyviä, vaikka aluksi oli skeptinen niiden suhteen. Mutta on itse asiassa hyvä siinäkin mielessä että on ihmisiä joilta ei ole koskaan kysytty mitkä niiden tärkeimmät asiat on. Hanna sanoi että lopputuloskin on tärkeä, voi aina palata työhön ja katsoa sen uudestaan, näin voimaannuttava vaikutus jatkuu.
Mari sanoi että vaikkei varmaan näy päällepäin niin omassa digitarinassa hänellä oli montakin henkilökohtaista ja kipeätä asiaa laitettu esille. Michael puhui kuvien piilovaikutuksesta, joka niillä tässä Marin tapauksessakin oli. Merkitys avautuu vain tekijälle itselleen.
Anne muistutti kuvien merkityksestä, että välillä voidaan vain pysähtyä kuvaan, kuvia voi olla tosi vähänkin.
6. MUUT ESILLETULEVAT ASIAT
Toivottiin uutta arviointitilaisuutta loppuvuoteen kokoamaan yhteen kaikkea tapahtunutta. Joulukuu voisi olla hyvä ajankohta. Saija selvittää asian.
7. SEURAAVA KOKOUS
Sovittiin 20.9. kl.13-15 Havurastissa.
Kokous päättyi kl.16.
JAKELU
Saija Heinonen, Michael Hutchinson-Reis, Hanna Sinkkanen, Seija Mäenpää, Maria Repo, Mari Pyyhkälä, Anne Seppänen