MIKROPÄIVÄKIRJA

27.5.2011

Nyt on toisesta kirjasta lisätty tiivistelmä wikiin, ja toinen on tuloillaan.

PechaKuchasta ei tullu ihan niin täydellinen kun olisin toivonut, en jostain syystä saanut sitä ollenkaan synkkaan äänen kanssa. Alussa slidet menee siit jännästi etuajassa, ja tasottuu loppua kohden.

4.4.2011

Hups, pääsi tulemaan pieni tauko rakkaaseen mikropäiväkirjaan.

Gail Frederickin koodiopuksesta luin mobiilisuunnitteluosion. Myös suurin osa Giles Colbornen kirjasta on luettu. Presentaatiokin on lähestulkoon valmis. Hullua! Tämänhetkiseen versioon linkki: FeatureCreep-PechaKucha

Nootit on tallennettuna sekä rtf:ään, että powerpoint-esitykseen jokaisen sliden nootteihin. Ei pitäis ainakaan hävitä. Huomenna sit nähään mitä tosta tulee, jos yhtään mitään. (smile)

28.2.2011

Viime viikko meni sairastellessa, nyt taas kirjojen parissa.

Porterin Designing for the social web saatu päätökseen. Päällimmäiset tunnelmat kirjasta hyvät, paljon hyvää ja tärkeää asiaa keskittyen juuri sosiaalisiin verkkopalveluihin, jotka tulevat valtaamaan tämän kuuluisan world wide webin. Kaksi viimeistä lukua keskittyivät sisällön jakamiseen one-to-one ja one-to-many sekä sivuston käyttäjämäärien analysointiin ja tarkkailuun.

Erilaisten sisältösivujen jakaminen tulee tehdä helpoksi käyttäjälle tarjoamalla heti luetun tai katsotun sisällön jälkeen linkki, jolla kyseisen sisällön voi jakaa sähköpostilla tai erilaisiin sosiaalisiin palveluihin, kuten Digg tai Facebook. Kun palvelulla on yksikin aktiivinen ja intohimoinen jakaja (kirjassa käytetty nimitystä connector, eli yhdistäjä), tulee ensikertalaisia yhä enemmän ja enemmän, ja rekisteröityvien määrä mitä todennäköisimmin kasvaa.

Käyttäjämäärien analysointi tuntuu myös kirjan lukemisen jälkeen sellaiselta asialta, johon pitäisi panostaa verkkopalveluissa, varsinkin kasvavissa. Tällä siis tarkoitetaan sitä, että mietitään mikä on sivuston ns. baseline, eli polku, jota haluttaisiin noudatettavan. Suppiloanalyysissä (Funnel analysis) kerätään tiedot ja käyttäjien määrät polun eri tasoista. Polku voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

  • Ensimmäinen visiitti sivulle
  • Sivustolle rekisteröityminen
  • Sivustolle palaaminen
  • Aktiivinen käyttäminen
  • Intohimoinen käyttäminen

Eli kuinka monta prosenttia ensimmäistä kertaa sivulle tulevista rekisteröityy, kuinka monta prosenttia heistä kirjautuvat vielä toisenkin kerran, kuinka moni heistä kirjautuu jo monta kertaa päivässä ja kuinka moni heistä linkittää ja jakaa sivuston eri osioita kavereilleen, joista tulee sitten heitä, jotka vierailevat sivustolla ensi kertaa.

Seuraavaksi aion lukea Giles Colbornen Simple and Usable Web, Mobile and Interaction Design.

20.2.2011

Pari lukua päästy taas eteenpäin, henk.koht. kiireistä johtuen mikropäiväkirjaan tulee vasta nyt päivitystä (vähän pidemmin tällä kertaa).

Kirjaa lukiessa on tullut opittua paljon asioita sosiaalisen verkkopalvelun kehittämisestä ja sen ylläpitämisestä. Kaksi viimeistä lukua, jotka luin, käsittelivät aiheita "Design for Sign-Up" eli suunnittelua rekisteröitymistä ajatellen ja "Design for Ongoing Participation" eli suunnittelua jatkuvaan osanottamiseen.

Käyttäjän palveluun rekisteröityminen ei ole ikinä itsestäänselvyys. Etusivun informaation tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Käyttäjän tulisi heti ensimmäisten silmäysten perusteella tietää mitä varten palvelu on, ja miten se helpottaa käyttäjän elämää. Tämä on mielestäni erittäin hyvä pointti, vaikkakin ehkä monille itsestäänselvyys: miksi kukaan käyttäisi palvelua, josta ei ole mitään hyötyä?

Viidennessä luvussa keskityttiin käyttäjän pitämiseen palvelussa. Ei riitä, että käyttäjän saa rekisteröitymään, vaan palvelussa täytyy olla jokin ominaisuus, joka saa käyttäjän palaamaan aina uudestaan ja uudestaan (vrt. palvelu, johon lisätään omat tiedot ja omat ystävät, mutta interaktiota tai sosiaalisuutta ei ole sen enempää). Käyttäjille täytyy antaa mahdollisuus vaikuttaa omaan profiiliin, joka määrittää käyttäjän identiteetin palvelussa. Profiilissa tulisi kuitenkin olla vain tietoja, jotka palvelevat sivuston tarkoitusta.

Lähes kaikki tähän asti lukemani on herättänyt uusia ajatuksia verkkopalveluiden kehittämiseen. Ensimmäisten lukujen jälkeen tuli lähes pakottava tarve alkaa suunnitella uutta sivustoa, kun kirjan esiinnostamat pointit olivat yksiselitteisiä ja selkeitä. Tuotantokokous – Here I come!

7.2.2011

Lukeminen on edennyt Porterin kirjan kolmanteen lukuun, jossa päästään jo enemmän sisälle designiin.

Pointteja:

  • Keskity yhteen featureen verkkopalvelussa, älä täytä UI:ta ominaisuuksilla
  • Autenttinen kanssakäyminen käyttäjien kanssa on erittäin tärkeää. Parempi vastata ja ottaa vastuu, kuin jättää vastaamatta.
  • Kuten kirja mainitsee, jos mahdollista, ala kehittää verkkopalvelua itsellesi. Ei tarvitse tehdä käyttäjätutkimusta, koska käyttäjä olet sinä.
  • Pidä huolta yhteisöstäsi, julkaise kaikki pienetkin muutokset samantein ja näytä, että palvelu kehittyy jatkuvasti.

31.1.2011

Aloitin lukemaan ensimmäistä kirjaa, Joshua Porterin designing for the social web. Mielenkiintoinen alkukirjoitus, hyvin analysoitua käyttäjän koukuttamista ja amazon-ilmiöitä.

28.1.2011

Posti toi ovelle Amazonin tilauksen, ja nämä kirjat aion siis lukea:

  • Joshua Porter: Designing for the Social Web
  • Giles Colborne: Simple and Usable Web, Mobile and Interaction Design
  • Gail Frederick: Beginning Smartphone Web Development: Developing Applications for iPhone, Android, Palm Pre, BlackBerry, Windows Mobile and Nokia S60
  • No labels
You must log in to comment.