Kuorimaterä-projektin tila kurssin loppuessa
Mittausjärjestelyt alkavat olla valmiita. Venymäliuskat ja voima-anturi ovat asennettu paikoilleen ja testattu ja iskuri on kiinni hallinosturissa.
Edessä näkyvät tietokoneet, DAQ-modulit ja virtalähteet. Takana iskuri ja terän kanta.
Itse terä ei ole kuvassa.
Mittaukset tehdään ilman vahvistimia, koska tulosten ei tarvitse olla aivan tarkkoja ja mittaustaajuus saadaan niin nopeaksi, että tuloksia voidaan tarvittaessa keskiarvoistaa hieman. Mittaus tehdään myös differentiaalikytkennällä, sillä normaalissa kytkennässä eri kanavien tulot vaikuttivat toisiinsa.
Mittaus tehdään kahdella tietokoneella ja DAQ-modulilla, koska differentiaalikytkennällä moduliin saa enintään kahdeksan kanavaa käyttöön ja mittauksessa tarvitaan yhdeksän: kahdeksan venymäliuskaa ja voima-anturi. Mittaus synkronoidaan siten, että ohjelma alkaa tallentaa mittaustietoja molemmissa tietokoneissa vasta sitten, kun voima-anturin, joka on yhdistetty molempiin moduleihin, ulostulojännite on yli määritetyn raja-arvon.
Mittausohjelma
Mittausohejelmaa on paranneltu ja ominaisuuksia lisätty aina kun on ollut tarpeen. Ohjelma pystyy lukemaan analogiatuloja nopeasti (25 000 näytettä sekunnissa per kanava), piirtämään tuloksista käyrää ja tallettamaan mittaustulokset tiedostoon, josta niitä pystyy helposti käsitellä ja analysoida taulukkolaskentaohjelman avulla.
Käyttöliittymä
Tämänhetkinen versio mittausohjelman käyttöliittymästä
Ohjelman käyttöliittymässä on säätömahdollisuus kaikkeen tarvittavaan:
-kanavien lkm
-mittaustaajuus
-puskurin koon säätö
-mittausarvojen vaihteluvälin säätö
-differentiaalinen vai normaali mittaustapa
-kuvaajan y-akselin säätö manuaalisesti ja automaattisesti
-kuvaajan talletus- ja tyhjennysnappi
-kuvaajan keskiarvotus
-piirretäänkö kuvaajaan yksi arvo vai koko puskuri (koko puskuri toimii vain yhdelle kanavalle ja kuvaaja joudutaan tyhjentää jatkuvasti muistin ylittyessä)
-Tiedon logaus tiedostoon sekä logauksen asetukset:
*keskiarvo
*synkronointi toisen mittausjärjestelmän kanssa aloittamalla referenssikanavan logaus, kun mittausarvo>säädettävä raja-arvo