Tarjontakori

Käytön säännöt

  • Tarjontakorin saa lisätä vain opintokokonaisuuteen,
  • jos opintokokonaisuus sisältää tarjontakorin, niin opintokokonaisuudessa on oltava osaamistavoitteet,
  • tarjontakori voi sisältää 0...n opintojaksoa,
  • tarjontakori ei sisällä opintokokonaisuuksia tai tarjontakoreja,
  • älä käytä tarjontakoria (sic!) - jos se ei ole välttämätöntä.
Tarjontakorin käytöstä

Tarjontakorien tavoitteena on mahdollisistaa valinnaisten opintojen joustava hallinninnointi opetussuunnitelmissa (ja mahdollistaa vuosisuunnittelu ja julkaisujen toteutus).

Opetussuunnittelussa ei aina ole joko mahdollista tai järkevää kirjoittaa opintojaksoja opetussuunnitelman sisältöön. Tästä syystä opintokokonaisuuden sisältöä voidaan määritellä valinnaiseksi ja tarvittaessa opintokokonaisuudesta voidaan jättää osa tai kaikki opintojaksot pois opetussuunnitelman suunnitteluvaiheessa.

Puuttuvat valinnaiset opinnot on kuitenkin suunniteltava opetussuunnitelman sisältöön kun opintojen toteutus lähenee. Valinnaisten opintojen hallinnointi opetussuunnitelman sisällössä muodostuu haastavaksi, koska valinnaisia opintokokonaisuuksia on useissa opetussuunnitelmissa ja nämä opintokokonaisuudet ovat samoja tai samankaltaisia.

Tarjontakoreja voi käyttää tällaisissa opintokokonaisuuksissa opintojen suunnittelun työkaluna: yksi tarjontakori voi liittyä useaan opetussuunnitelmaan. Tarjontakoreja käyttäen on mahdollista suunnitella opinnot yhden tarjontakorin sisällä ja näyttää eri opetussuunnitelmissa yhden tarjontakorin sisältö.

Kun tarjontakorien käyttö koulutusohjelmassa määritellään ja tarjontakorien ylläpito hoidetaan säännöllisesti vuosittain ennen koulutuksen vuosisuunnittelun alkua, koulutusohjelman valinnaisia opintoja voidaan hallita joustavasti ja valinnaisten opintojen julkaisu voidaan hoitaa luotettavasti.

Valinnaisista opinnoista vapaasti valittava opinnot ovat hyvä esimerkki: ei ole järkevää kirjoittaa opetussuunnitelman sisältöön vapaasti valittavia opintoja, koska opetustarjonta vaihtuu lukuvuosittain. Vapaasti valittavien opintojen hallinnointi voidaan hoitaa tyylikkäästi luomalla yksi koulutusohjelman vapaasti valittavien tarjontakori, liittämällä tarjontakori useaan opetussuunnitelmaan, liittämällä tarjontakori vuosisuunnittelussa eri ryhmille ja julkaisemalla tarjontakorin sisältö julkaisuissa siten että opinnot näkyvät opiskelijoille ja henkilökunnalle.

 

 

Huomautukset ja varoitukset

Yhteen opetussuunnitelmaan voi liittyä useita tarjontakoreja ja yksi tarjontakori voi liittyä useaan opetussuunnitelmaan.

Tarjontakori on erinomainen työkalu. Mutta tarjontakoreja on viisasta käyttää vain tilanteissa, kun sitä todella tarvitaa. Mieti mitä teet, ennen tarjontakorin lisäämistä opetussuunnitelmaan!

Ajatellaan äärimmäistä esimerkkiä: opetussuunnitelma sisältää vain opintokokonaisuuksia ja jokaisessa opintokokonaisuudessa on tarjontakori. Olkoon nyt useita tämän tyyppisiä opetussuunnitelmia. Käyttäjä ottaa yhden tarjontakoreista joka liittyy useaan opetussuunnitelmaan ja lisää tai poistaa tarjontakoreista opintojakson.

Mitä  vastatataan jos joku kysyy "Mihin kaikkiin opetussuunnitelmiin tehty muutos vaikuttaa ja millä tavoin?" Tarjontakorien sisällön hallinta voi muodostua hyvin haastavaksi. Tarjontakori tietää mihin opetussuunnitelmiin se liittyy, mutta ylläpitäjän voi olla erittäin vaikea hallita kaikki muutosten vaikutuksia eri opetussuunnitelmiin.

  • No labels
You must log in to comment.