Toteutuksen joukosta kohdennetaan yksittäisille toteutuksille (opintojakson toteutus ja projektin toteutus) henkilö- ja tilaresursseja, karkealla tasolla "kalenteriresursseja". (Aikaresurssi tarkoittaa tässä mallissa henkilöresurssille kohdennettuja tunteja - kalenteriresurssi viittaa aikaan liittyvään rajoitukseen jossa yhtä opetustapahtumaa tai opetustapahtumien joukkoa ei voida sijoittaa miten tahansa opiskelija-opettajayhdistelmien päivä- ja  viikkokalenteriin.)

Tarkennettu kuvaus

Nro

Nimi

Tarkennettu kuvaus

Viittaus

1

Osaamisalueelle (virtuaalihenkilö) kiinnitettyjen tehtävät kiinnitetään henkilöön

Toteutusten joukon suunnittelussa tehtävät on kiinnitetty rooleille (ammattiaineiden opettaja, hoitotyön opettaja, kielten opettaja, matematiikan opettaja, instrumentin piano opettaja jne.) Tehtävät jaetaan henkilöille.

3-5

2

Toteutukselle kiinnitetään henkilö

Toteutusten joukkoa suunniteltaessa toteutus voi olla kiinnitetty virtuaalihenkilöön tai toteutusta ei ole kiinnitetty.
Toteutukselle kiinnitetään (aito) henkilö. Toteutuksen henkilö voi olla toteutuksen opettaja, toteutuksen vastuuhenkilö (ei opeta) tai opetustapahtuman tuki. Yhdellä henkilöllä on yksi tai useampi tehtävä toteutuksella.

2.A.1

3

Toteutukselle määritellään tehtäviä

 

 

4

Opetustehtäville kohdennetaan resurssien käyttö, tunteina

Henkilön vuosityöaika on 1600 tuntia, joka jaetaan eri tehtäville. Resurssien kohdentamisessa on sääntöjä, joiden mukaan resursseja kohdennetaan. Säännöt koskevat esim. ryhmän kokoa, saman toteutuksen peräkkäisyyttä, toteutuskieltä, toteutusmenetelmiä yms. muuttujia jotka vaikuttavat tehtävälle kohdennettavaan tuntimäärään.

Resurssien kohdentamisen säännöt ovat erilaisia eri organisaatioyksiköissä. Esimies määrittelee säännöt ylläpitomodulissa ja resursseja kohdennettaessa säännöt täsmentävät kohdennettua resurssia tehtävällä

4.A.1
4.A.2

5

Lähiopetus ja suunnittelu

Työehtosopimus - miten määrittää tuntien määräytymisen, miten jos tapa muuttuu, onko oppilaitoskohtainen, sallitaan opettajan itsensä määrittää lähiopetuksen määrä

 

6

Työmuutos kun sivutoiminen rooli muuttuu päätoimiseksi tai päinvastoin

Muutosrajasta esimieshälytys

 

2.A.1 Tärkeää muistaa kun vuosisuunnittelun ja lukujärjestyssuunnittelun prosessit välittävät informaatiota toisillee: vuosisuunnittelussa syntyvä tehtävärivit eivät ole (välttämättä) samoja opetustapahtumarivejä lukujärjestyssuunnittelussa. Esimerkiksi jos esimies tallentaa henkilölle yhdelle toteutukselle tehtävärivit "teoria", "harjoitus", "arviointi" niin opetustapahtumat  voivat jakautua eri tavoin lukujärjestyssuunnittelussa. Opettajan tehtävä on resurssien kohdentamisen jälkeen suunnitella toteutuksen opetustapahtumat. Opettaja omistaa pedagogiset ratkaisut.

Työskentelyn aikana on viitatattu esimiehen ja opettajan väliseen kommunikaation: informaatio opetustapahtumista syntyy kehityskeskustelujen aikan, sähköpostiviestein. Pahimmillaan jos informaatio opetustapahtumista ei synny riittävän ajoissa, lukujärjestyssuunnittelija sijoittaa opetukseen varatut tunnit kalenteriin aiempien vuosien kokemuksen perustella - eli luo opetustapahtumat opettajan puolesta.

4.A.1 Resurssien kohdentamisen sääntöjen käytössä on yksikäsitteisiä sääntöjä jotka voidaan tallentaa ohjausarvoiksi.Ks. säännöistä liitteitä  "työaikasuunnitelman ohje".

4.A.2 Osa säännöistä on vaikeasti ymmärrettäviä: esim. käyttäjä haluaa tallentaa tehtävän resurssien käyttöön esim. 30 tuntia ja sanoo sen jälkeen että 30 tuntia pitää näkyä opettajalla 35 tuntina. Jos tallainen hyväksytään syntyy tilanteita joissa esimiehen näkymässä tunnit ovat esim. 1600 tuntia ja alaisen 1700 tuntia. Tällaisia vaatimuksia ei tule tukea.

Toinen keskeinen ongelma sääntöjen luomisessa liittyy opintopisteiden käyttöön muuttujana. Opintopiste on opiskelijan työtä. Opintojakson opintopistemäärä syntyy opetussuunnittelussa. Prosessissa on vaihe kuormittavuuslaskenta jolla testataan miten paljon opiskelijan työtä opintojakso vaatii. Yksi opintopiste on noin 26-30 tuntia opiskelijan työtä. On vaikea ymmärtää miten opintopistettä käytetään muuttujana opettajan työmäärää laskettaessa. Opettajan ja opiskelijan työ eivät ole yhteismitallisia.

Tulokset

Nro

Tarkennettu kuvaus

Viittaus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käsittelysäännöt

Nro

Tarkennettu kuvaus

Viittaus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avoimet asiat

Nro

Tarkennettu kuvaus

Viittaus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • No labels
You must log in to comment.