Yrittäisinkö? -kesäopintokokonaisuus (5op) on tarkoitettu kulttuurin ja luovan alan ammattikorkeakouluopiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita kasvattamaan valmiuksiaan yrittäjänä toimimiseen.
Intensiivikurssi järjestetään Metropolian kulttuurin ja luovan alan tiloissa Helsingin Hämeentiellä ajalla 1.-19.6.2012.
Päätöstilaisuutena toimii kansainvälinen Vapaa-ajan Design -seminaari 29.6.2012, Musiikkitalossa, yhteistyössä European Entrepreneurial Region 2012 -teemavuoden ja Uudenmaan liiton kanssa.
Miksi opintojakso luovan alan yrittäjyydestä?
Yrittäjyys on yksi mahdollinen uravaihtoehto kulttuurin ja luovan alan korkeakoulututkintoon valmistuvalle.
Pohtimalla yrittäjyyden mahdollisuuksia ja haasteita omakohtaisesti jo opiskeluaikana, voi:
- antaa ajatuksen kypsyä rauhassa
- omaksua yrittäjämäisiä toimintatapoja, joista voi olla hyötyä muutenkin työelämässä
- löytää uusia näkökulmia omaan osaamiseensa
- kehittää liiketoimintaideoita.
Eri koulutusohjelmista tulevien opiskelijoiden yhteisellä opintojaksolla osallistuja:
- tutustuu eri alojen yritystoiminnan näkökulmiin
- saa laajemman käsityksen omasta yrittäjäpotentiaalistaan
- voi oppia jakamaan osaamistaan toisille
- verkostoituu eri koulutusohjelmien opiskelijoihin
- voi löytää kumppanuuksia
Huom. opintojakson opettajat, sparraajat, mentorit ja asiantuntijat julkaistaan toukokuussa 2012. Opintojakso on maksuton. Etusijalla ovat kulttuuri- tai luovan alan sekä liiketalouden ammattikorkeakouluopiskelijat. Paikkoja on rajoitetusti. Toukokuussa 2012 ilmoittautumisajan päätyttyä opintojaksolle hyväksytyt saavat vahvistusviestin ja tarkemmat osallistumisohjeet.
Lisätietoja myös vyyhti ät metropolia piste fi
Kävimme viime viikolla Millan kanssa Tallinnassa Creative Entrepreneurship for Competitive Economy -konferenssissa. Matkaraportointia on tehty virtuaaliulotteisesti Storify.com -palvelun avulla ja "oikeakin" raportti on rakenteilla.
Eilen minulle kuitenkin esitettiin kysymys: Mitkä oli kolme kovinta oivallusta, jota reissulta sait? Tässä tiivistetysti omat kokemukseni:
- Ongelmat, joiden parissa luovan alan yrittäjät ja ohjausjärjestelmät painiskelevat, ovat Euroopan tasolla hyvin samanlaisia. Esim. Rysä 2011 -konfrerenssissa oli esillä paljon samoja asioita pienten kulttuurin ja luovan alan yrittäjien näkökulmasta Suomessa. Eli miten pienet toimijat selviävät yrittäjyyden, työntekijän roolin ja tukijärjestelmien välissä, miten luovan alan toimijat, "taiteilijat" saadaan mukaan muuhun bisnekseen ja miten luodaan yhteistoimintaa eri toimijoiden välille...
- Ihmiset. Loistavia tyyppejä esim. Ruotsista, Tanskasta, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Hollannista ja UK:sta. Monta kontaktia, jotka haluavat jo tehdä yhteistyötä, vaikka ei ihan tarkkaan tunneta toistemme toimikenttiä :) Ja tähän liittyen vahvistusta ajatukseen, että aito yhteistyö rakentuu ihmisten kautta eikä välttämättä organisatorisen päätösen kautta.
- Benchmarkkausmielessä järjestelyt. Tekniikka pelasi upeasti - valaistus, presentaatiot, AV-tekniikka ja tilat yleensäkin. Oli mahtavaa istua ja nauttia esityksistä, kun juttu vain toimi! Tähän liittyen tilaisuuden moderaattori Tom Fleming hoiti hommansa tosi tyylikkäästi. Todella tarkkanäköiset yhteenvedot aina esiintyjien välillä, sopivasti huumoria ja innostumista, asiantuntevuutta ja rentoutta. Ja vielä iltatilaisuudet keskiviikkona ja torstaina. Rohkeaa ohjelmaa, ei mitään perinteisiä nähtävyyksiä vaan rosoa, undergroundia ja ravistelevaa settiä. Kunnon wow-efektiä :)
Vyyhti etenee kohti koulutussuunnitelmien, viestintäsuunnitelmien ja kaikkien muidenkin hanke-elämään liittyvien toimintasuunnitelmien toteuttamista. Erilaisia koulutuksia toteutetaan jo pienempinä kokeiluina.
Malttia vielä hetkinen, toivomme pääsevämme toteuttamaan hyviä koulutuksia heti vuoden 2012 alusta alkaen. Suunnitelmien mukaan ehdimme myös julkaisemaan koulutuskalenterimme vielä tämän vuoden puolella ;)
Vyyhti-projektista osallistutaan parhaillaan Creative Entrepreneurship Estonia -konferenssiin. Kahden ensimmäisen päivän puheenvuorojen viesti on selkeä: luovilla aloilla on mahdollisuus kasvattaa liiketoimintaa, mutta se vaatii toimia. Erilaisia julistuksia, selvityksiä ja papereita luovien alojen merkityksestä on julkaistu viime vuosina runsaasti eri puolilla maailmaa, mutta luovan alan kasvu edellyttää käytännön tekoja. Juhlapuheet on aika jättää taakse ja siirtyä seuraaviin kehitysvaiheisiin.
Osallistujat on haastettu myös uudentamaan Tallinn Manifesto -asiakirja konferenssin aikana, kohti toivottua pragmaattisempaa ajattelua.
Keskiviikon ja torstain puheenvuorot ovat paneutuneet määrittelemään "luovat alat", esittelemään eri maiden julkishallinnon, yhdistys- ja yksityissektorin yritystoiminnan tukimenetelmiä ja antamaan vaihtoehtoisia toimintamalleja.
Keskustelussa on todettu, että eri sektorien yhteistyö on haasteellista. On haastettu kyseenalaistamaan vallitsevat käytännöt, joissa aloittava taiteen tai kulttuurin yrittäjä jää yksin pakertamaan vaikeiden asioidensa kanssa. Talouskriisien vaikutus taiteiden julkisiin tukijärjestelmiin ja toisaalta yritystoiminnan edellytyksiin ovat myös olleet esillä.
Vyyhti-hankkeen kannalta mielenkiintoisimpia ovat olleet puheenvuorot, joissa on esitetty käytännön ratkaisuja: yrittämiseen tulisi kannustaa; epäonnistumisen pelko on esteenä alan kehittymiselle; aina ei tarvita taloudellista tukea, vaan valmentavaa tai mentoroivaa otetta; jokaisesta taiteilijasta ei tule yrittäjää; jokainen luovan alan yrittäjä ei ole taiteilija.
Tapahtumaa voi seurata Twitterissä #creativeestonia , Facebookissa ja Creative Estonia -nettisivuilla.
Mielenkiintoisia esimerkkejä käytännön toiminnasta ovat esimerkiksi Tallinnassa toimiva bisnesideoiden pusertaja Garage48 sekä Bristolin kulttuurin, elokuvan ja digitaalisen luovuuden keskus Watershed.
Vyyhti-hankkeen kickoff-tilaisuudessa 29.9.2011 paneuduttiin luovan alan yrittäjyyden oppimis- ja asennekysymyksiin.
Tilaisuuden alustajina olivat Petteri Huvio ja Heli Mattila Diges ry:n luovan alan yrittäjyyskasvatushanke Creative Blenderistä sekä Nuppu Stenros Signmark Productionsista.
Vyyhti-hanke tuottaa koulutuksia, joiden tavoitteena on antaa valmiuksia omaksua uusia toimintamalleja luovien alojen menestyksen tueksi.
Kickoff synnytti keskustelua luovan alan yrittäjyyden ja koulutuksen suhteesta. Yleisönä oli parikymmentä luovista aloista kiinnostunutta koulutuksen, järjestötoiminnan ja yrittäjyyden parissa toimivaa edelläkävijää. Osallistujat tutustutettiin toisiinsa luovin, toiminnallisin menetelmin.
Lisää dataa täältä.