Olen viime aikoina kiinnittänyt paljon huomiota ihmistenväliseen viestintään. Mitä enemmän viestijöitä on, sitä enemmän soppa menee sekaisin. Lähes poikkeuksetta. Mutta miksi? Osaammeko ottaa jokapäiväisessä viestinnässämme huomioon antamiemme viestien saajat, jotka todennäköisesti kaikki edustavat aivan erilaisia lähtökohtia, taustoja, ammattikuntia ja persoonia?
Jotta viestintä ei olisi liian helppoa, mukaan mahtuu aina sopankeittäjiä, jotka haluavat hämmentää soppaa syömäkelvottomaksi. Nämä myrkynkeittäjät toimivat esteenä varsinkin yhteistoiminnallisuutta vaativien projektien viestinnässä ja onnistumisessa. Olen huomannut varsinkin tekstuaalisen viestinnän aiheuttavan monesti ongelmatilanteita. Eleillä, keskustelulla, äänenpainoilla ja tilanteella on suuri osansa onnistuneessa viestinnässä.
Varsinkin nykypäivänä yhteinen rakentaminen tapahtuu usein kiireisten palavereiden ohella verkossa. Mitä siis tapahtuu, jos projektityössä yhteistoiminnallista toimintatapaa toteuttavat henkilöt eivät koskaan tapaa toisiaan? Viestintä on pelkästään verkossa?
Joulu tekee tuloaan ja näinä päivinä haluamme tuoda esille hyvää tahtoa ja kunnioitusta kanssatoimijoitamme kohtaan. Lähettelemme joulukortteja, paketoimme lahjoja. Olemme päällisin puolin hienosti hyväntahtoisia. Haluamme olla yhdessä rakkaidemme kanssa ja kenties osoitamme sen keskustelemalla menneen vuoden asioista ja olemalla kiinnostuneita läheisistämme. Joulun aikaan valitsemme yhdessä kollektiivisesti olla toisillemme armollisia. Tämä on yhteistoiminnallisuutta parhaimmillaan. Voisimmeko ripotella tätä Joulun aikaansaamaa viestintää pieniksi murusiksi koko tulevalle vuodelle? Sillä halusimme tai emme, viestimme jatkuvasti pelkällä olemassaolollamme. Ja voimme halutessamme tehdä siitä kanssakulkijoillemme ja kollegoillemme positiivisen ja eteenpäinvievän kokemuksen.
Aalto-yliopiston Design Factoryllä järjestettiin 15.12 Opiskelijasta yrittäjäksi -tapahtuma. Tapahtuman sisältö ja ajatus sopivat hyvin myös Vyyhdin päämääriin tavoitteenaan toimialat ylittävä yrittäjyyden kannustaminen ja lisääminen erityisesti luovien alojen opiskelijoille.
William Wolfram kertoo oheisessa videosa omaa menestystarinaansa DealDash yrityksessä:
Opiskelijasta yrittäjäksi / William Wolfram
Tapahtuman nettisivut:
Generator Sverige Norrköpingissä
Susanna Snellman Vyyhdistä ja Päivi Savolainen Helka ry:stä osallistuivat 14.11 - 16.11.2011 Norrköpingissä järjestettyyn Generator -seminaariin.
Seminaari järjestetään vuosittain vaihtuvan teeman alle Generatorin jäsenkaupungeissa. Vuoden 2012 Generator järjestetään Gävleborgissa.
Luovien alojen rahoitusmalleja käsittelevä kokonaisuus jäi ainakin allekirjoittaneen mieleen vahvimmin.
Etenkin pohdinta, joka liittyi ajatukseen: How would the public cultural funding work, if designed today? Aihe on hyvin mielenkiintoinen ja vahvasti kiinni juuri tässä ajassa.
Keskustelussa rahoitusmallinsa esitteli kolme mielenkiintoista sosiaalisen rahoituksen internetissä toimivaa mallia.
Internetissä toimivat pelimäiset mallit antavat mahdollisuuden yksityisen rahoituksen "sotkemiseen" valtion rahoitukseen.
Funded By Me on Ruotsissa ja Norjassa toimiva sosiaalinen rahoitusmalli, joka toimii internetissä.
CrowdCulture on Ruotsalainen internetsivu, joka on saanut alkunsa pienestä ideasta tarjota jotain uutta joka viikko.
SMartBe on rahoitusmalli, joka toimii Ranskassa. Toiminta on voittoa tavoittelematonta.
Anna Lintonin mielenkiintoinen ja lennokas puheenvuoro jätti mieleen monia mielenkiintoisia esimerkkejä. Yksi oli Tukholmassa aikaansaatu
Peoples Opera. Vetovoimattomalle asuinalueelle oli asukkaiden toimesta perustettu ooppera, jonka tekemiseen kaikki asukkaat saivat osallistua.
Ooppera oli heti alusta alkaen suosittu vetonaula alueella, jonka sysäyksenä alueen talouskehitys oli lähtenyt huimaan nousuun. Perinteisten ruokaravintoloiden
pihvit olivat saaneet aivan uusia nimityksiä kuten "oopperapihvi, ooppera-ateria" yms. Lisäksi ravintolat aloivat tarjoamaan oopperaillalliskokonaisuuksia.
Olikin mielenkiintoista kuulla, että luovien alojen olemassaolo vaikuttaa kokonaisuuteen. Onko siis syytä jakaa luovia aloja ja muuta taloutta niin kovalla kädellä
erilleen? Googletettuani huomasin, että peoples opera ilmiönä on levinnyt ympäri maailmaa ja oopperataloja on useassa suurkaupungin kaupunginosassa.
Seminaarin tärkeintä antia lyhyesti:
- luovien alojen uudet rahoitusmallit maailmalta
* yksityisen rahoituksen ja julkisen rahoituksen yheinen sävel
- Generatorin tyylisen toimintamallin ymmärtäminen
* Generator on Ruotsissa toimiva fasilitaattori, jonka tarkoituksena on
tuoda luovien alojen toimijoita, rahoittajia ja tutkijoita yhteen. Generatorin
yhtenä toimintamallina on järjestää seminaari vuosittain vaihtuvassa
kaupungissa luovien alojen erilaisten teemojen ympärille.