Pidimme tänään pienen palaverin Confluencen ulkoasun muokkaamiseen liittyen. Sovimme keskittyvämme kahteen strategiaan:
- Otetaan käyttöön työtilakohtainen CSS-muokkaus, mikä mahdollistaa työtilan oletusmääritysten ylikirjoittamisen käyttäjän omilla CSS-määrityksillä. Tämä on varmasti kevyt ja näppärä keino tehdä kevyttä modausta ulkoasuun. Ainoa ongelma tässä on se, että toimittajan mukaan kyseisen ominaisuuden pitäisi olla käytössä työtilan paikallisella admin-käyttäjällä, mitä meidän nykyisten käyttäjien havainnot eivät kuitenkaan alkuunkaan tue. Asiaa siis tiedustellaan edelleen ohjelmiston toimittajalta.
- Otetaan käyttöön Velocity Template -kieleen perustuva, syvempi teeman muokkaus. Tämä vaatii enemmän asiantuntemusta, mutta mahdollistaa teemaan täydellisen uudelleen määrittelyn. Toni Niemisalo tutkii asiaa T&K-hankkeiden teemojen kehittämiseen liittyen.
Lisäksi Toni ehdotti muutaman uuden pluginin käyttöönottoa. EditGrid-ohjelmasta odotellaan edelleen tarjousta toimittajalta. Tarjous on luvattu tämän viikon kuluessa.
Huomenna tapaamme Millan kanssa SEURE:n ja Radisson SAS:in edustajia VOIMAA-hankkeeseen liittyen. Tapaamiset tulevat siinä mielessä hyvään saumaan, että ne pakottavat miettimään, miten esitellä hanketta ulkopuolisille tiiviisti ja tehokkaasti. Samalla joutuu itsekin miettimään ja selventämään omia ajatatuksia asiaan liittyen.
Huominen siis kuluu keskustassa palaveroidessa, ja torstaina aion osallistua Confluencen kehittämispalaveriin Bulevardilla.
Muuta mainittavaa: Gmailissa oli tänään merkittävä käyttökatko, mikä oli varsin hämmentävää.
Osallistuin tänään kokoukseen, jossa Klaus Nylamo Eduixilta esitteli EditGrid ohjelmistoa. Kyseessä on selaimella käytettävä taulukkolaskentaohjelma, jota tarjoaa selkeitä etuja perinteiseen, paikallisella työasemalla tehtävään taulukoitten käsittelyyn verrattuna. EditGrid mahdollistaa mm. sen, että usea käyttäjä voi yhtä aikaa muokata saman taulukon tietoja.
Etenkin VOIMAA-hankkeen toiminnassa on esille noussut tarve sille, että hakkeeseen liittyvät kuluseurannat voitaisiin ylläpitää keskitetysti verkossa, mieluiten omassa wikityötilassa, missä muukin hallinnointi tapahtuu.
Kävimme tänään läpi erilaisia vaihtoehtoja, joilla EditGrid voitaisiin ottaa käyttöön Metropolian Confluencessa. Tehokkain ja monipuolisin tapa EditGridin käyttöön on itsenäinen asennus esimerkiksi editgrid.metropolia.fi -osoitteeseen. Jos EditGrid liitetään kiinteästi Confluenceen siten, että kaikki taukkojen käsittely tapahtuu wikin kautta, pitää Confluencen ja EditGridin välinen yhteys rakentaa siten, että "oikeaa" EditGridiä ei enää pääse suoraan käyttämään. Tämä aiheuttaa pientä epävarmuutta rajapintojen toimivuuden ja ohjelmistojen päivitysten osalta.
Ideoimme tänään sellaista toteutusta, että EditGrid otetaan käyttöön omana asennuksenaan, ja se liitetään Confluenceen "kevyesti" siten, että Confluenceen luodaan uusi painike talulukon luomista varten, joka avaa EditGrid-näkymän, missä taulukko toteutetaan. Toteutettu taulukko taas liitetään Confluencen sivulle omalla makrollaan. Julkaistun taulukon yhteydessä taas on linkki, jonka kautta taulukkoa pääsee muokkaamaan edelleen. Uusille taulukoille voidaan myös tehdä valmiita taulukkopohjia, mikä helpottaisi esim. tuntiseurantojen tekemistä.
Oma EditGrid-asennus mahdollistaa myös talukkojen, taulukkojen osien ja graafien julkaisemisen esimerkiksi upottamalla halutut tiedot embed-koodin avulla kohdesivulle.
Toivottavasti saamme EdiGridin pikaisesti käyttöön, koska se mahdollistaa nykyisten Excel-pohjaisten seurantakäytäntöjen siirtämisen keskitetysti verkoon.
Sain tunnukset testikäytössä olevaan uudempaan Confluencen versioon (2.9.2, nykyinen 2.8.0). Ilmeisesti tulemme saamaan käyttöömme 2.10 version jossain vaiheessa, kenties kuitenkin tuon 2.9.2 version kautta. Pikaisella silmäyksellä voin sanoa, että joitain mukavia parannuksia on luvassa.
Selkeä parannus on bookmark-toiminto. Nykyisessä Conflussa tämä ei toimi kunnolla - kirjanmerkkien ja tagien lisääminen on liian monimutkaista siihen nähden, että toiminto on ainakin VOIMAA-hankkeessa hyvin tarpeellinen. Uudemmassa versiossa bookmarkin voi lisätä suoraan "Add"-toiminnon kautta, ja tagien lisääminen onnistuu heti tallennusvaiheessa.
Odottelen myös innolla uusien makrojen ja pluginien käyttöönottoa, mutta toistaiseksi en ole testiympäristössäkään päässyt kokeilemaan Excel-dokumenttien käsittelyn mahdollistavaa Editgrid-pluginia. Odotukset tuota plugaria kohtaan ovat suuret, koska se varmasti helpottaisi erilaisten seurantalomakkeiden ylläpitoa. Itse ainakin alan pitää omaa tuntiseurantaani wikissä, jos Editgrid toimii toivotulla tavalla.