Blog from May, 2009

Aikuisten asioita

Tänään kävin kuuntelemassa kahden valmistuvan aikuisopiskelijan opinnäytetöiden julkistamistilaisuuksia. Molemmat työt olivat hyviä ja myös arvioitiin hyviksi. Opinnäytöiden seuraaminen on mainio tapa seurata oman alan nykyilmiöitä ja eri näkökulmia. Varsinkin julkistamistilaisuuksien opponentit ovat parhaimmillaan äärimmäisen taitavia ja tuovat työn käsittelyyn paljon teräviä ajatuksia.

Iltapäivällä jutustelimme Ninan kanssa syksyllä aloittavan aikuisryhmän käytännöistä. Ensi vuoden sisällöt on mietitty melko pitkälle, ja opettajiakin on jo mukavasti tiedossa. Suuri merkitys tulee olemaan opiskelun alkuvaiheen orientoivilla opinnoilla ja henkilökohtaisten opetussuunnitelmien laatimisella. Myös lukujärjestys pitää saada mietittyä valmiiksi, jotta opiskelijat voivat suunnitella ajankäyttöään tulevalle lukuvuodelle.

Lisäksi osallistuin VOIMAA-hankkeen arviointimatkan matkaraportointiin kuvamateriaalilla ja järjestelin joitan käytännön seikkoja hankkeeseen liittyen.

Arvioimassa

Kaunis aamu Tallinnassa. Aamupalat on syöty ja käyty sähköuunisaunassa grillautumassa.

Eilen vedimme läpi VOIMAA-hankkeen arviointikeskustelun hotellilla. Vaikka joidenkin asioiden arvioiminen tässä vaiheessa toimintaa on aikaista, nousi keskustelussa esiin tärkeitä seikkoja toiminnan käynnistymiseen ja hankkeen organisoitumiseen liittyen. Lisäksi itse arvioimisen toteuttamiiseen ja kehittämiseen tuli uusia ajatuksia. Seuraava arviointikerta tuottaa varmasti hyvää aineistoa, kun se voidaan rakentaa eilisen kokemusten päälle.

Kohta pyörähdämme pienen kierroksen kautta laivalle pitämään vielä yhden kokouksen.

Osallistuin tämän viikon maanantaina ja tiistaina HERAn Teaching Multicultural Groups -workshopiin. Workshopin vetäjän toimi Lorna Roberts (Manchester Metropolitan University). Workshop käsitteli monikulttuuristen opiskelijaryhmien opettamisen erityispiirteitä ja haasteita. Osallistujajoukossa oli mukana mm. ammattikorkeakoulujen opettajia pääkaupunkiseudulta ja muualta Suomesta.

Kun monikulttuurisuus sinänsä on valtaisan laaja aihe, oli mukavaa huomata, kuinka samankaltaisten haasteiden parissa opettajat painiskelevat. Toisaalta toistuviinkaan tilanteisiin ei tunnu löytyvän standardiratkaisuja, vaan asiat ovat aina hyvin tilanne- ja yksilökohtaisia. Workshop toimikin osittain myös vertaistukiryhmänä, ja keskustelu ja kokemusten jakaminen oli runsasta. Perustimme myös ryhmäläisten kanssa jatkoyhteydenpitoa varten oman ryhmän Facebookiin. Vaikuttaa hyvin selvältä, että opettajat tarvitsevat tukea ulkomaalaistaustaisten, monikulttuuristen ryhmien kanssa toimiessaan. Ryhmämme on jo ideoinut elokuvailtoja monikulttuurisuuden ympärille.

VOIMAA-hankkeeseen liittyen sain kunnian esitellä Itellan monikulttuurista toimintamallia workshopin osallistujille. Lornan mukaan Britanniassa vastaavat toimintamallit ja ohjeistot ovat osittain lakisääteisiä ja vähintääkin suositeltavia, ja hän piti myös todennäköisenä, että Suomessakin ne tulevat lisääntymään maahanmuuttajien määrän kasvaessa.

Suosittelen HERAn koulutuksia kaikille kiinnostuneille. Syksyllä on tulossa lisää näihin samoihin teemoihin liittyviä toteutuksia. Lisätietoja löytyy HERAn verkkosivuilta.