Blog from October, 2011

Aika: 27.10.2011
Ope: Mariana

Luennon kulkua

Tehtävä: Hissipuhe – oma konsepti yhdellä lauseella, jollekin tietylle henkilölle?

Olen hississä suuren mediatalon henkilöstökoulutuksista vastaavan henkilön kanssa ja kerron hänelle seuraavaa:

Sosiaalisen median kunto-ohjelma – Perehdytys, jonka avulla omaksutaan sosiaalisen median rutiinit 30 päivää kestävää harjoitusohjelmaa noudattaen.

Konseptisuunnitelmien esittelyä

Kaikki esittelivät omat kotitehtävänsä, jotka olivat joko 1) Conceptual Designs -monistenivaskan mukainen harjoitus tai 2) oman skenaarion viimeistely videona tai viimeisteltynä storyboardina.

Oman konseptini hieman keskeneräisenä Conceptual Design -esityksenä:

Tehtäväni ensi kerraksi: Designin syventäminen sille tasolle, että voisin esitellä sitä esim. kahdelle yritykselle ja testata, kuinka he ymmärtävät ajatukset.

Fiiliksiä

Sosiaalisen median kunto-ohjelma sai ihan kivaa palautetta. Ale tykkäsi ideasta kovasti, kuulemma kuntoilumetafora toimisi hyvin. Itsestäkin alkaa tuntua, että tämä on ideana oiva, koska se synnyttää koko ajan lisää yhtymäkohtia ja ideoita kuntoilun ja verkkovälineiden yhdistämiseen.

Probleemaksi saattaakin nyt muodostua se, että tämä alkaa aiheena kiinnostaa ja varsinainen opinnäyteprojekti alkaa epämääräisyytensä vuoksi hieman töksähtää... Prosessissa ollaan juu...

Aika: 25.10.2011 klo 16:30=>
Opet: Robert ja Lasse

Tilannekatsausta

Hiljaista on ollut opiskelurintamalla. Viime viikko meni Tallinnassa konferenssissa, joka tavallaan sattui hyvään saumaan opintojen kannalta. Yhtään lähiopetustuntia ei jäänyt väliin, mutta toisaalta opinnoille ei konfrerenssikuplassa jäänyt aikaa.

Silti konferenssi oli opintojenkin kannalta hyödyllinen. Paljon tukea tuli työelämäsuuntautumiseen luovan alan yrittäjyyden ja eri oppilaitosten kokemuksista. Useita erimerkkejä siitä, miten yhteisoiminnallisuutta on pyritty kehittämään, eri toimijoita pyritty tuomaan yhteen ja oppilaitoksia pyritty avaamaan omalle toimialueelleen. Eli nyt pitäisi ottaa (jälleen) ryhtiliikettä ja käydä hommiin käsiksi :)

Opinnäytetöiden tutkimussuunnitelmien esittelyt

Esiteltiin tutkimussuunnitelmat, jotka vielä olivat esittelemättä. Omani oli mukana, ja sain opponentiltani hyvän palautteen. Suunnitelmassani on liikaa sälää. Pitäsi karsia ja fokusoida, keskittyä johonkin tiettyyn juttuun. Olen iloinen, että tämä tuli esiin :)

Tallinnan Creative Entrepreneurship -konferenssissa vaikutuin Sitran Dan Hillin pelkistetyistä slideistä, joten oli kokeiltava jotain vastaavaa:

Aika: 13.10.2011 klo 16:30=>
Opettaja: Mariana

Luennon kulkua

Ensin ne kollegat, jotka eivät vielä ehtineet esitellä omia brainstormattuja konseptejaan, esittelivät ne.

Kotitehtävänä oli käyttää ns. Kuuden hatun menetelmää omien konseptiaihoiden jatkoideointiin ja kehittämiseen. Omat kuuden hatun kehitelmäni:

docs.google.com
docs.google.com

Opetusdiat

www.slideshare.net

Can't show content from this site. Ask your admin to add it to the allowlist. Learn more

Kotitehtävä löytyy diasta 66...

Scenarios

Guru: John Carroll

Skenaariot ovat tarinoita, ne avaavat suunniteltua konseptia kertomuksen kautta, esim. Petteri ottaa ovenkahvasta kiinni ja avaa oven. Niiden avulla voidaan tuottaa yhteinen näkemys siitä, miten konsepti käytännössä toimii. Voidaan käyttää myös asettamaan konseptille tavoitteet, eli kuvataan jokin tavoitetoiminta, mikä konseptin pitäisi ratkaista ja suunnitellaan sitten toteutus joka istuu tähän skenaarioon. Auttaa ymmärtämään toimintaa, käyttötilannetta. Rikastaa dialogia käyttäjien kanssa suunnitteluvaiheessa. "Quick and dirty". Ovat hyviä myös vaihtoehtojen esittämiseen. Motivoivat esittämään kysymyksiä ja innostava mielikuvitusta. Tuottavat joustavia ratkaisuja...

www.slideshare.net

Can't show content from this site. Ask your admin to add it to the allowlist. Learn more

http://diuf.unifr.ch/pai/uc/miscellaneous/Scenario-based_Design.pdf

Skenaarion elementit

  • Konteksti - tilanne
  • Toimijat - käyttäjä
  • Tavaoitteet - mitä halutaan saavuttaa
  • Toiminta - mitä tehdään
  • Tapahtumat - mitä tapahtuu
  • Objektit - mitä välineitä käytetään

Syitä scenario-based designille

  • Käyttäjänäkökulma
  • Vaihtoehtoiset ratkaisut
  • Voidaan kirjoittaa eri skenaario eri näkökulmasta ja tavoitteesta
  • Fokusoivat suunnittelutiimin keskustelua

Skenaariot, User caset ja User stories ovat eri tarpeisiin soveltuvia menetelmiä.

Konseptissa voi olla useita eri skenaarioita

  • Individual vs. organizational
  • Ob... jotain

Skenaarioissa otetaan mukaan myös käyttäjän tunteet... Hyviä silloin kun

  • What is wrong? - The problem is not well-defined
  • What can we do? - Possible movements are not explored
  • What can help? - The objective is not clear

Konkreettinen työkalu, jolla voi arvioida ja testata konsepteja. Käytetään koko suunnitteluprosessin matkalla, ei rajoitu vain johonkin tiettyyn vaiheeseen.

Esimerkkejä

Critical Artifacts

Kehitetty Critical Design -ajattelun pohjalta. Suunnitelmia, jotka ruokkivat ajattelua. Ei välttämättä käyttökelpoisia. Jännitteitä, ristiriitoja... Haastetaan esineisiin ja ja konsepteihin liittyviä ennokkäsityksiä. Ennemminkin asenne kuin metodi. Herätetään kysymyksiä ja käytetään myös huumoria. Ei haluta shokeerata mutta provosoida kuitenkin.

Haluutaan saada itsemme ajattelemaan...

Esim. pidetään työpaja, jossa näytetään jokin överiksi vedetty skenaario – Critical Artifact. Tämän avulla voidaan saada aikaan keskustelua, jolla voidaan lähestyä konkreettisia ongelmia ja löytää tuoreita ratkaisuja.

Tehtävä tunnille

  1. Kirjoita setti skenaarioita kuvaamaan konseptiasi tai
  2. Rakenna Critical Artifact

Skenaario 1. - Sosiaalisen median kunto-ohjelma, Jouni ja peruskunto

Jouni saapuu aamulla työpaikalle. Hän avaa tietokoneensa ja siirtyy selaimella sosiaalisen median kunto-ohjelmaan. Tämän päivän ohjelmassa on aamulle 30 minuutin peruskuntotreeni, joka sisältää blogien ja uutispalvelujen tuoreiden päivitysten selailun syötteenlukijalla. Viikon treenin jälkeen Jouni ryhtyy puuhan innokkaasti. Hän on oppinut käyttämään Google Reader -syötteenlukijaa jouhevasti ja aamuinen syötesessio on muodostunut miellyttäväksi rutiiniksi. Oman alan uutiset ja kiinnostavien yksityishenkilöiden blogimerkinnät löytyvät näppärästi ja antavat hyvän startin työpäivälle.

Skenaario 2. - Sosiaalisen median kunto-ohjelma, Tiina ja personal trainer

Tiina on ollut tekemässä voimatreeniä, eli blogikirjoitusta omaan ammattiinsa liittyen. Hän löysi aiheeseensa liittyvän videon YouTubesta ja yritti upottaa sen WordPress-alustaa käyttävään blogiinsa. Upotus ei onnustunut. Tiinalla on etäsessio personal trainerinsa kanssa Google Hangoutissa. Hän kuvailee ongelmansa valmentajalle, joka pyytää Tiinaa jakamaan näyttönsä. Valmentaja löytää nopeasti upotuskoodissa olevan virheen, minkä jälkeen Tiina korjaa ongelman ja julkaisee virheettömän merkinnän.

Skenaario 3. - Sosiaalisen median kunto-ohjelma, Ville ja Twitter-intervalliharjoittelu

On tapahtunut mullistus maailmanpolitiikassa. Villellä on sopivasti iltapäivän kunto-ohjelmassa Twitter-intervalliharjoittelua. Normaalisti käyttämiensä tietolähteiden lisäksi Ville tekee 4x20 minuutin tehoiskuja Twitteriin. Hän selaa läpi politiikasta twiittavien seurattaviensa päivityksiä, seuraa aiheeseen liittyviä hashtageja TweetDeck -ohjelmalla ja tutkii julkaistuja linkkejä. Twitterin kautta Ville löytää taustoittavia artikkeleja ja uusia näkökulmia aiheeseen.

Tehtävien purkua

Muutamat kollegat esittelivät omat skenaarionsa, joiden pohjalta tehtiin pientä roolileikkiä. Yksi oli tilaaja, yksi lukija, yksi omistaja jne, eli eri näkökulmia skenaarion kuvaamaan konseptiin tai tilanteeseen.

Näkymätön oppiminen tuore tapa hahmottaa ihmisen tapaa omaksua uusia asioita. Metropolian sulautuvan oppimisen seminaarissa Terhi-Maija käsitteli näkymätöntä oppimista omassa puheenvuorossaan.

Juuri käynnissä olevassa webinaarissa ideaa Suomeen tuonut Tero Toivanen esittelee asiaa, ja tässä Qaiku palvelun keskuteluketjussa on mainioita muistiinpanoja ja koontia aiheeseen liittyen.

Aika: 11.10.2011 klo 16:30=>

Illan kulkua

Esiteltiin tähän mennessä palautettuja tutkimussuunnitelmia, joita opponentit ja ohjaavat opettajat kommentoivat.

Antti oli paikalla kommentoimassa etenkin omia ohjattaviaan ja antoi vinkkejä suunnitelmien ja tutkimusmenetelmien täsmentamiseen. Hyvä vinkki oli tutkia Theseuksesta oman työn aihepiiriin liittyviä opinnäytteitä. Focus Group -haastattelu nousi esiin vahvana laadullisena menetelmänä, jolla voi saada esiin ideoita, ajatuksia ja ehdotuksia, jotka ovat sellaisinaan päteviä ja toimiva, vaikka eivät olekaan tilastollisesti saavutettuja.

Tenttikirjoja

Projektin johtaminen

  • Juuti, Pauli & Luoma Mikko 2009: Strateginen johtaminen. Miten vastata kompleksisen ja postmodernin ajan haasteisiin? Helsinki. Otava.
  • Kamensky, Mika 2008: Strateginen johtaminen. Menestyksen timantti. Helsinki. Talentum.
  • Santalainen, Timo 2009: Strateginen ajattelu & toiminta. Helsinki. Talentum.
  • Sydänmaanlakka, Pentti 2006: Älykäs itsensä johtaminen. Näkökulmia henkilökohtaiseen kasvuun. Helsinki. Talentum.

Valitse yksi kirja ja ilmoita tenttipäivä

Tietotekniikka ja multimedia

  • Kankaanranta, Marja & Neittaanmäki, Pekka & Häkkinen, Päivi (toim.) 2004: Digitaalisten pelien maailmoja. Jyväskylä. Agora Center ja Koulutuksen tutkimuslaitos.
  • Mannermaa, Mika 2008: Jokuveli : elämä ja vaikuttaminen ubiikkiyhteiskunnassa. Helsinki. WSOYpro WS (Bookwell).
  • Saarikoski, Petri & Suominen, Jaakko & Turtiainen, Riikka & Östman, Sari 2009: Funetista Facebookiin. Internetin kulttuurihistoriaa. Helsinki. Gaudeamus.

Valitse yksi kirja ja ilmoita tenttipäivä

Fiiliksiä

Täsmentyneitä ideoita ja suuriakin suunnanmuutoksia nähtiin. Omaa suunnitelmaani en vielä päässyt esittelemään, mikä oli toisaalta vähän harmi, koska vinkkejä kaipailisin. Toisaalta tekisi mieleni työstää suunnitelmaa vielä valmiimmaksi ennen esittelyä.

Kaipailen omaan juttuuni vahvempaa teoriapohjaa vankempaa konkretiaa, pois musta tuntuu -meinigistä ja kohti vankkumatonta totuutta :)

Tenttikirjalista oli mukava bonus tälle illalle. Pitää hommailla teoksia luettavaksi. Nimen perusteella johtamispuoleta kiinnostaa Sydänmaanlakan Älykäs itsensä johtaminen. Tietotekniikan puolelta Internetin kulttuurihistoria, sitten ehkä ubiikkiyhteiskunnan Jokuveli -analyysit, mutta yritän saada kirjat selailtavaksi ja valita sen, missä on enemmän uusia juttuja itselleni.

Torsaille tehdyt tehtävät olisi pitänyt palauttaa eilen, mutta tämä deadline oli mennyt minulta ohi. Eli sellaista puuhaa olisi luvassa nyt vielä kiireellä.

Aika: 6.10.2011 klo 16:30=>
Ope: Gwenaëlle

Sosiaalisen median arvoketjuista

Wikipedia yksi harvoista sosiaalisen palveluista, jotka eivät ole yritysomistuksessa. Non-profit foundation. Wikipedia teki tietosanakirjasta osallistavan...

Miten sosiaalisen median palvelut tekevät rahaa? Venture captitalists? Onko muita vaihtoehtoja?

Muutamia vaihtoehtoja perinteiselle mainostamiselle: Sisällön myyminen, tekniikan kehittäminen ja myyminen, välineiden ja toimintatapojen hyötykäyttö ammatillisesti

Perintenen mainostaminen ei enää toimi. On vaikea ennustaa verkon kohderyhmiä ja reaktioita, myös mittaaminen on haasteellista... Perinteiset mittarit eivät välttämättä toimi verkkomainonnan suhteen.

Rahantekomallia: Buzzin ja pöhinän kehittäminen ja palvelun myyminen...

  • Current TV - Al Goren johtama riippumaton mediayhtiö, jossa käyttäjät voivat luoda V-CAMeja, eli Viewer Created ad Messages

Tehtävä: 5-6 lähestymistapaa käyttäjälähtöiseen sisällötuotantoon perustuvaan ansaintamalliin.

  • Voluntary donations
    • Wikipedia
    • Open Source Projects
    • Social Networks: Gaia online
    • Charities: Red Cross
    • Artists, Bands: Radiohead
  • Charging the viewers
  • Pay-per-item model
  • Subscription mode
    • Spotify
  • Advetising-based
  • Licensing of content an technology to 3rd parties

CC Creative Commons

Tehtävä: Etsi sivustoja, jotka käyttävät CC-lisenssiä...

  • Collaborative productions: Wikipedia, Wikitravel, Star Wreck
  • News paper: 20 minutes
  • Music: Indaba Music
  • Portal: Flickr
  • Broadcast: Al Jazeera

Participatory economics, "parecon". Michael Albert, Robin Hahnel.

The Political Economy of Participatory Economics (1991)

  • Revver.com - käyttäjien tekemiä vidoita, joiden mainostuloista käyttäjät saavat osan.
  • Reviewme.com -
  • Squidoo
  • Istockphoto - kuvaaja saa 20-40% tuloista
  • Teetonic, Threadless
  • Ohmynews
  • YouTube joskus tulevaisuudessa

Tunnelmia

Mukavaa asiaa, osin tuttua, myös uutta. Mukavaa jutustelua koulukavereiden kanssa. Samalla takaraivossa pieni paine tutkimussuunnitelmasta ja epävarmuus koko opinnäytetyöidean järkevyydestä :) Lopulta palautin hieman keskeneräisen suunnitelman ja toivon, että se muokkautuu omasta toimesta ja seminaarissa kiintemämmäksi kappaleeksi.

Aika: 4.10.2011klo 16:00 =>
Opettaja: Gwenaëlle

Luennon kulkua

Aloitimme pikaisella kertauksella, minkä jälkeen ryhmätyönä yritimme määritellä viisi sosiaalisen median genreä. Keskusteltiin luokittelun vaikeudesta...

Sosiaalisen median genret

  1. Sisällöntuottaminen ja julkaiseminen
    • Blogit
    • Wikit - Ensimmäinen wikisofta v. 1994, WikiWikiWeb :)
      • Participatory economy...
    • Podcastit
  2. Sisällönjakopalvelut - Create, Share, Evaluate, Socialise, Experience
  3. Social Network Sites
  4. Collaborative productions
    • Tehtävä: pohtikaa esimerkkejä kollaboratiivisista prosesseista. Esim. Wikipedia, Harry Potterin suomentajat, Opera by You, Marttojen isoäidin neliöt, Open Source softat- Linux, WordPress, Mediawiki,
    • http://international.ohmynews.com/
    • Star Wreck
    • Piraattipuolue

Fiiliksiä

Asia oli melko tuttua, mutta oli mukavaa palautella mieleen eri palveluja ja pohdiskella niiden logiikka. Ryhmätyöt olivat mukavia, vallan virkistäviä.

Torstaiksi pitäisi palauttaa tutkimussuunnitelma, joka on aika lailla vaiheessa. Sen kimppuun pitäisi siis käydä oikein tarmokkaasti huomenissa ja mahdollisesti jatkaa vielä torstaina. Nyt kotia kohti, kiitos!