Ensi viikonloppuna 27.-28.1 järjestetään Educa 2012, joka on opetusalan koulutustapahtuma. Minulla olisi perjantaina aikaa mennä kuuntelemaan parit seminaarit ja löysinkin ohjemasta kaksi ihan mielenkiintoista luentoa.
Klo 14.00-14.45
Oikein väärin ymmärretty. Kulttuurien välinen viestintä ja suomalainen kulttuurishokki
Klo 16.00-16.45
Tulevaisuuden koulu - visiot ja todellisuus
En tiedä vielä menenkö messuille, mutta jommassa kummassa olisi kia käydä ja voisin suorittaa harjoittelukonferenssin siinä samalla.
Minut kutsuttiin myös Facebookin kautta Cloud City 1:1 -keskustelutilaisuuteen 3.2 klo 18-20 Merikorttelissa. Kyseessä on Designpääkaupunkiviikonlopun tapahtuma, jossa keskustellaan ko. hankkeesta.
Cloud Cityn sivuilla kerrotaan näin:
"Esittelemme monimuotoisen ja ekologisen rakentamisen mahdollisuuksia, havainnollistamme rakentamisen vaikutuksia ja keräämme mielipiteitä. Cloud City pohtii, miten voimme rakentaa lisää olemassaoleville aluille: olisiko mahdollista rakentaa olemassaolevaan korttelin katolle lisärakennus ja jos, niin miltä se näyttäisi ja miten se lähiympäristöönsä vaikuttaisi?
Cloud City havainnollistaa lisärakennusta usein eri tavoin, mm. ilmaan asennettujen ilmapallojen avulla. Pallot ovat suunniteltujen asuntojen huoneiden kokoisia, ja ne sijoitetaan niin, että asuntojen sijainnista ja hankkeen todellisesta koosta ja korkeudesta saa parhaan mahdollisen kuvan."
Konsepti vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, kun siihen tänään tutustuin. Olisi hienoa päästä paikalle ja tottakai otan läppärin mukaan liveraportointia varten!
Ennen kuin tutustuin kurssin konferenssivaihtoehtoihin, olin aivan varma että haluan lähteä Lyoniin World Wide Web 2012 -konferenssiin. Lyon paikkana kiinnosti enemmän kuin itse konferenssi ja vaikka yrittämällä yritin saada keksittyä kiinnostavaa kirjoitettavaa kyseisestä konferenssista niin en vain saanut mitään irti. Aiheet vaikuttivat aika yksipuolisilta ja nimenomaan pelkkään verkkoon keskittyviltä. Itse haluan saada konferenssista irti muutakin.
Niinpä tutustuin muihin vaihtoehtoihin ja Berliinissä toukokuussa järjestettävä NEXT-konferenssi herätti kiinnostuksen jo pelkällä etusivun tekstillään. Vuoden 2012 konferenssi keskittyy nimenomaan digitaalisen ajan tulevaisuuteen ja siihen mikä on se “the next big thing” alalla. Enää ei jakseta jauhaa siitä kuinka digitaalinen maailmasta tulee vaan hyväksytään se tosiasia, että näin on jo tapahtunut - siirrytään seuraavaan vaiheeseen.
WWW2012:ssa tuntui puhujat olevan pitkän historian omaavia ammattilaisia, joilla on paljon tietoa Webin kehityksestä ja siitä mikä on tuonut sen tähän päivään. Toki historian tuntemus alalla kuin alalla on tärkeää, mutta tällä hetkellä tulevaisuus ja sen pohtiminen kiinnostaa minua enemmän. NEXTissä keskitytään nimenomaan digitaalisen maailman tulevaisuuteen ja alustavat puhuehdokkaat vaikuttavat mielenkiintoisilta. Olen opintojeni aikana todennut, että pelkän verkkosuunnittelun ja koostamisen sijaan haluaisin oppia lisää markkinoinnista ja mainosalasta sekä ko. alojen tulevaisuudesta. Uskon, että NEXTissä näitä aiheita sivutaan paljon enemmän kuin Lyonin konferenssissa. Tutustuin NEXTin aikasempaan ohjelmaan 2011 ja silloinkin ollaan oltu hyvin pitkälti tässä päivässä ja aiheet ovat olleet monipuolisia ihan puhtaasta teknologiasta sosiaaliseen näkökulmaan ja markkinointiin.
Teemu Arinan pitämä esitelmä Pilvioppiminen itseasiassa vaikutti hyvin pitkälti päätökseeni, koska hän käsittele hyvin pitkälti esitelmässään digitaalisen maailman tulevaisuutta ja sitä, mihin mennään seuraavaksi. Olisi mielenkiintoista mennä tähän konferenssiin näillä taustatiedoilla ja täydentää niitä kansainvälisillä näkökulmilla. Uskon myös, että kyseissä konferenssissa on osallistujana paljon sellaista väkeä, joihin haluaisin tutustua tulevaisuuttani silmällä pitäen.
Muistiinpanoja Teemu Arinan esitelmästä Pilvioppiminen
- Sosiaalisen median kulttuurillinen merkitys
- Vuoden 2011 tapahtumat(Japani, Arabikevät, Occupy Wallstreet, WikiLeaks) mediassa ja sosiaalisessa mediassa, keskustelu netissä
- Sosiaalisen median kasvu mm. Egyptissä kriisin aikaan
- Tarve(hätä) luo teknologian?
- Afrikassa yhä useampi omistaa matkapuhelimen - > tulee osaksi sosiaalisen median kulttuuria
- Global, Local, Personal
- Välineistä tulee osa jokapäivästä elämää, itsensä jatke
- Kommunikaationteknologian merkitys globaalille yrittäjyydelle
- Webin kehitys ja verkkopalveluiden menestyminen
- Menestyjät ovat sellaisia, jotka ovat luottaneet käyttäjien luomaan sisältöön (Amazon, Google)
- Kaksisuuntainen internet (sosiaalinen media, pilvipalvelut)
- Globaalisesti saatu informaation, joka personoidaan yksilölle
- Sisällön uudelleenjäsentäminen käyttäjien avulla (sovellukset matkapuhelimissa)
- Sovellus, jolla voi katsoa puhelimen avulla kuvia muiden ihmisten ottamista kuvia samasta paikassa jossa itse olet -> tulevaisuus ns. kuudes aisti
- Työskentely ennen, nyt ja tulevaisuudessa
- Immateriaalit asiat (ideat, informaatio)
- Tietotyöstä (Peter Tracker), tiimityön kautta verkostotyöhön
- Verkostotyö: Kaikki luova, vaativa työ tapahtuu vuorovaikutteisesti muiden kanssa
- Verkostoissa yksilö tuo muille jotain arvokasta, uniikkia (vrt. ennen nopeus, tehokkuus)
- Yritysten rajojen hämärtyminen ja hierarkian muuttuminen
- Transaktiokustannusten laskeminen digitalisoinnin avulla
- Työskentelyn muuttuminen pitkästä työurasta pirstaloituneeksi
- Tehdään työtä monille tahoille ja monille yrityksille samaa aikaa
- Byrokratian häviäminen, työn saaminen helpommaksi netin kautta (eLance)
- Maineen rakentaminen netissä
- Työ ja vapaa-aika menettää merkityksensä ja ne sekoittuu keskenään. Työajat muuttuvat vapaammaksi -> Nanokorporaatiot
- Toimii verkostonsa kautta
- Näkyvyys ja jakaminen
- Työntekijän näkökulma nanoyritykseen
- Riistoa, kun kilpailu on niin kovaa ja joudutaan mahdollisesti tarjoamaan omaa osaamistaan pilkkahintaan
- Ammattiliittojen merkitys, minimipalkka, ylityökorvaukset?
- Yksilön korostaminen ja oma vastuu omasta menestyksestä
- Lokaation merkitys työn hinnoitteluun
- EmpireAvenue
- Itsensä promoamista sosiaalisessa mediassa ja sitä kautta paremman “osakekurssin” keräämistä. Oma aktiivisuus ja sen aiheuttama keskustelu verkossa lisää arvoa. Kiinnostavan sisällön luominen.
- Personal branding -> lisää duunia ja mainetta suosittelun avulla
- Digitalisointi tuottaa uusia tuotteita ja tapoja nauttia kulttuurista
- Netissä olevat kirjat, musiikki, elokuvat – mitä tapahtuu fyysisille tuotteille?
- Fyysisistä tuotteista tulee elämyksiä, erilaisia kokemuksia (vrt. Radio ja sanomalehdet, tv:t ja vhs)
- Aina löytyy ihmisiä, jotka vastustavat muutosta (nauttii aikasemman paradigman eduista)
- Netissä olevat kirjat, musiikki, elokuvat – mitä tapahtuu fyysisille tuotteille?
- Idean arvo kasvaa mitä enemmän sitä käytetään, mutta oma aktiivisuus vaikuttaa siihen miten idea liitetään sinuun tässä ekosysteemissä, jossa verkostoituminen on nykypäivää ja yksilöt toimivat omina nanoyrityksinään.
- Ohjaako teknologia kehitystä ja kulttuuria vai kulttuuri teknologiaa?
- Välineiden vaikutus omaan toimintaan, toiminnan ulkoistaminen teknologialle
- Paras tapa tehdä tulevaisuutta on luoda se itse