Blog from February, 2012

Budjetti

Matkakulut koostuvat lennoista, hotellista ja konferenssin ilmoittautumismaksusta.

Lennän Lyoniin 13.4. eli kolme päivää ennen konferenssin alkua ja jään vielä kolmeksi päiväksi konferenssin jälkeen. Lennot olivat halvimmallaan näin ja pääsen siis viettämään myös lomaa Lyonissa konferenssin ulkopuolella. Huomioin näissä majoituskuluissa vain konferenssipäivien majoituksen.

Tuki 200 euroa on haettu kansainvälisten asioiden toimistosta.

Lennot meno 13.4. ja paluu 24.4. Lufthansalla HELSINKI-LYON

174,49 euroa

Majoitus ma 16.- pe 20.4.2012 Hotelli Montesqueiussa á 30 euroa/yö

150 euroa

Konferenssin Early Bird --ilmoittautumismaksu 16.-20.4. Opiskelijahinnalla

410 euroa


Kulut yhteensä viiden päivän konferenssille ovat siis 734, 49 e – 200 e (KV-tuki).

Haen siis tukea lopuille matkakuluille eli 534, 49 eurolle.

Kirjoitustehtävä

Olen lukenut Jonathan Zittrainin The Future of the Internet and How to Stop it --kirjaa, joka tutkii internetin kehittymistä ja tulevaisuutta pitkälti tietoturvallisuuden näkökulmasta. Kirja on julkaistu vuonna 2008. Se jakautuu kolmeen osaan: (I) Internetin tuottavuuden nousu ja pysähtyminen,  (II) Pysähtymisen jälkeen ja (III) Ratkaisut. Keskityn itse 2. osaan ja erityisesti Wikipedian opetuksiin. Wikissä toimitaan kurssin kohdalla ja kirjassa käsitellään paljon avoimen lähdekoodin merkityksestä ja internetin muuttumisesta.

Ensimmäisessä osiossa käsitelty historiallinen katsaus oli minulle uutta ja iminkin tietoa itseeni, vaikka kieli olikin kovin teknistä. Myös itse tietokoneiden historia ja kehitys käytiin läpi. Loppuosiossa keskityttiin tietoturvallisuusasioihin ja monien erilaisten hakkerointimatojen ja virusten maailmaan. Ensimmäisen tietoturvahyökkäys tehtiin vuonna 1988 ja silloin internetiä käytettiin vain 60000 tietokoneella, jotka olivat lähinnä valtion tai yliopistojen käytössä. (Zittrain, 2008)  Myös internetin kehitykseen liittyvät seikat olivat mielenkiintoisia; miten disketit siirtyivät historiaan, kun tietoa pystyi jakamaan myös verkossa. Windows95 oli ensimmäinen käyttöjärjestelmä, jonka avulla kaikilla tietokoneen omistajilla oli mahdollisuus päästä internetiin (Zittrain, 2008, 29).

Toisessa osiossa keskitytään kehittyvään internetiin ja siihen, mitä jokainen pystyy suunnittelemaan netissä itse ohjelmia tai sivuja. Kirjoittaja käyttää sanaa generativity - tuottavuus,  kuvaamaan uudenlaista internetiä, vapaan tuottamisen mallia, sitä, että käyttäjä muokkaa internetiä haluamallaan tavalla. (Zittrain, 2008). Tuottavuuden mittarina voidaan käyttää sitä, miten toistettava ja monella tavalla käytettävä idea tai ohjelma on (Zittrain, 2008).

Ehdottomasti omaan asenteeseen kirjan tulkitsemisessa vaikutti se, että Zittrain puhuu jatkuvasti Pohjois-Amerikassa tapahtuneesta kehityksestä ja innovaatioista siellä. Kaipaisin näkökulmaa myös Euroopassa tapahtuneesta kehitystyöstä samaan aikaan. Toisaalta pelkkä historia ei minusta kerro siitä, miten internet tulee kehittymään. Zittrainin ehdottamat kehityskaaret ovat myöskin kääntyneet aivan eri suuntaan viimeisen kahden vuoden aikana, joten kirja on pelkkää historiaa. Tässä voi todeta myös sen, miten internetistä kirjoittaminen ei ole ehkä kaikkein pitkäaikaisinta tekstin tuottamista, sillä asiat etenevät kovaa vauhtia virtuaalimaailmassa eikä kirjoitettu saatika painettu teksti ole enää tuoretta muutokseen verrattuna.

Olen päättänyt vaihtaa kirjani toiseen, jossa keskitytään enemmän verkostoihin ja sosiaalisiin verkostoihin. Se koskee lähemmin omaa osaamistani ja tukee myös konferenssin aiheita.

---

Tähän tulee lisää tekstiä, olin sairaana yli viikon, eikä kirjan lukeminen ole sujunut ihan ongelmitta.

Olen päättänyt vaihtaa kirjaksi Connected: How Your Friends' Friends' Friends Affect Everything You Feel, Think, and Do, Nicholas A. Christakis , James H. Fowler. En halua keskittyä pelkästään internetin historiaan vaan haluan saada konkreettisesti irti kirjasta jotain. Myös oma henkilökohtainen tilanne on vaikuttanut lukemistahtiin. Kirjan avaaminen tuntuu ehkä haastavimmalta kuin koskaan aiemmin.
Teen paraikaa aikataulua, jonka avulla voisin jatkaa työskentelyä uuden kirjan parissa. Olen tottunut tekemään to-do listoja ja pidän myös mindmappien käytöstä.

WWW 2012 -raportti (tynkä)

WWW 2012 Lyon --konferenssi

Taustaa (www 2011)

Viime vuonna World Wide Web --konferenssi pidettiin Intiassa Hyderabad-kaupungissa. Viime vuoden pääpuhujat olivat Intian entinen presidentti, Tim Berners-Lee, internetin keksijä ja Christos H. Papadimitriou, professori Berkeleysta.

Viime vuoden ohjelma oli monisivuinen ja olen käynyt läpi sieltä minua kiinnostavia teemoja. Yksi suurimmista teemoista oli tablet-alustojen tuleminen, eli iPadit ja sovellukset sekä niiden käyttö. Ohjelma näytti kunnianhimoiselta ja isolta ja odotan innolla, minkälainen ohjelma tänä vuonna on.

2012 Lyon

WWW-konferenssi on selkeästi alan isoimpia seminaareja, ja se rakentuu messuosastosta, tutoriaaleista, työpajoista, paneeleista, tohtoriväitösten esittelyistä sekä isoista luennoista. Konferenssissa keskitytään internetin tekniseen puoleen sekä sosiaalisiin vaikutuksiin. Varsinkin tänä vuonna teemat keskittyvät vahvasti internetin sosiaaliseen vaikutukseen, sosiologisiin teemoihin ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Lyonissa 16.-20.4.2012 järjestettävässä konferenssissa on yhtä isot puitteet kuin viime vuonna Intiassa. Ennakkotiedot nettisivuilla ovat hyvät ja aikatauluakin on julkaistu. Virallista ohjelmaa ei löydy vielä, mutta olen tutustunut tutoriaaleihin ja työpajoihin, joihin voisin osallistua.

Järjestäjäkomiteoissa on kansainvälisesti paljon mielenkiintoisia ihmisiä (Nokialtakin Ora Lassila)

Tutoriaaleista kiinnostaa web-teknologian käyttö suunniteltaessa älypuhelimiin sovelluksia. Myös HTML5:sta  ja CSS3:sta esitellään monessa eri tutoriaalissa.  Yksi tutoriaali keskittyy myös verkkomainontaan, joka on muuttunut paljon viimeisen 15 vuoden aikana.

Tämän vuoden pääpuhujat konferenssissa ovat Neelie Kroes, Euroopan komission varapuheenjohtaja ja myös Euroopan digitaalisen asialistan komission varapuheenjohtaja ja Tim Berners-Lee, internetin keksijä ja Bernard Stiegler IRIn (Innovation and Research Institute) johtaja ja Chris Welty tutkimustieteilijä IBM:n T.J. Watson Research Center in New York.

www2012-teemoja suomennettuna:

- Digitaalinen solidaarisuus maailmalla

- Netinkäytön sosiologinen evoluutio (miten netti muuttaa maailmaamme)

- Netin käytettävyys/saavutettavuus (netti kaikille, miten auttaa rajoittuneita netinkäyttäjiä)

- Netti opetuksessa (miten vaikuttaa pedagogiikkaan)

- Massiiviset online-verkkopelit (pelien evoluutio)

- Nettivideot

- Teollinen puoli

Pääsin tutustumaan aiheeseen netti opetuksessa liveraportointia tehdessä EDUCA-messuilla. Puhuja otti huomioon sen, että perinteiset oppimismenetelmät ovat muuttumassa ja netti pitää ottaa huomioon tässä asiassa. Sukupolvien välinen ero netinkäytössä opetuksessa on erittäin mielenkiintoinen näkökulma. Samoin netin saatavuus on mielenkiintoinen asetelma ja olen päässyt tutustumaan aiheeseen mediakasvatusseminaarissa viime marraskuussa kun siellä oli keynote-speaker intialainen mediakasvatusguru (tarkistan nimen muistiinpanoista kotona). Vertasi diginatiiveja 3. maailman lapsiin ja nuoriin, joilla on aivan erilaiset mahdollisuudet kasvaa verkkoympäristössä.