Arkitieto kulttuurialalla
Haastattelija: Maarit Koskela, Metropolia, 15.4.2016
Haastateltava on valmistunut Metropoliasta ensimmäisen kerran musiikkipedagogiksi vuonna 2010 erikoistumislanaan vanha musiikki (barokkilaulu) ja toisen kerran vuonna 2014 laulunopetuksen erikoistumisalalta.
Hän työskentelee laulunopettajana suurimman osan ajastaan. Seurakunnassa tuntiopettajana haastateltava opettaa kirkkokuorolaisia ja kuoron äänenmuodostusta, freelance-laulunopettajana yksityisoppilaita. Hän järjestää laulukonsertteja ja käy keikoilla kevytyrittäjänä. Haastateltava laulaa myös ammattikuoroissa.
Omina produktioina haastateltava tuottaa oopperoita. Produktiot ovat hänelle tärkeitä muusikon ammattitaidon ylläpitämisessä ja kehittämisessä, vaikka palkkaa ei aina saakaan. Alalle on tyypillistä luoda itse työtehtäviä ja kartoittaa jatkuvasti minne omaa osaamistaan voisi tarjota. Työt koostuvat pienistä ja yllättävistäkin palasista.
MILLAISIA TIEDONLÄHTEITÄ KÄYTÄT ARKITYÖSSÄSI? MITEN KÄYTÄT NIITÄ?
Netti on suurimmassa roolissa. Facebookissa on erilaisia lauluopettajien ryhmiä, josta saa opetusvinkkejä. Juttelen kollegojen kanssa, jos haluan tietää jotain esim. tuntitaksoista tai opetukseen liittyvistä asioista. Some-ryhmissä jaetaan tietoa myös työtarjouksista ja avoimista työpaikoista.
Työssäni tarvitsen tietoja biiseistä. Nuottien etsiminen ei aina onnistu netin kautta, käytän ARSCAa, Helkaa ja HelMetiä. SibAn ja Metropolian Ruoholahden kirjastot ovat olleet kovassa käytössä. Lainaan levyjä ja nuotteja, tietokirjoja en ole juuri käyttänyt viimeaikoina. Välillä luen ammattilehtien artikkeleita, mutta en kovin säännöllisesti. YouTubesta haen elokuvia ja musiikkia.
...