1. Taustaa
Lukujärjestyssuunnittelu on prosessina hyvin erilainen riippuen koulutusohjelman luonteesta, tämä pätee sekä Metropoliaan että TAMKiin. Yleisesti ottaen kuitenkin yhtäläisyyksiä löytyy esimerkiksi siitä, että opetuksen suunnittelun tietyt vaiheet on suoritettu ennen kuin lukujärjestyssuunnittelu aloitetaan. Näiden aiempien suunnitteluvaiheiden perusteella saadaan tietoja, joita hyödynnetään lukujärjestyssuunnittelussa. Siksi on mahdollista (ja täytyy) asettaa tiettyjä vaatimuksia lukujärjestyssuunnittelua edeltäville vaiheille, jotta varsinainen suunnittelu on mahdollista.
...
Lähtökohtaisesti siis vaatuimuksien asettaminen sekä prosessille että lukujärjestyssuunnittelua tukevalle työkalulle on hyvin haastava koska toimintatavat ovat hyvin moninaiset. Siksi on järkevää eritellä vaatimukset kahteen päätasoon: 1. Vaatimukset, jotka ovat yhteisiä kaikille suunnittelutavoille 2. vaatimukset, jotka eroavat toisistaan riippuen suunnittelutavasta.
2. Suunnitteluprosessi
Lukujärjestyssuunnittelu voidaan jakaa muutamaan karkeaan vaiheeseen
1. Alkutietojen keräys
2. Sijoittelu (ajoitukset)
3. Kommentoinnit / muutokset
4. Julkaisu
5. Ylläpito periodin aikana
2.1 Alkutietojen keräys
Lukujärjestyssuunnittelu lähtee liikkeelle lähtötiedoista, jotka toimivat rajoitteina suunnittelun sijoitusvaiheelle. Ajoitusrajoitteita tulee sekä organisatoriselta tasolta että toteutus-/ryhmä- sekä opettajakohtaisesti. Organisatoriset aikataulurajoitteet ovat koulun/klusterin/koulutsohjelman etukäteen asettamia päivämääriä, jolloin koulutusta ei pidetä, lisäksi tähän kategoriaan voidaan lukea myös pyhäpäivät. Lisäksi eri koulutusohjelmilla on tiettyjä päiviä, jotka on varattu esim. opettajien koulutuspäiviksi tms.
Muut ajoitusrajoitteet koskevat tiettyjä ryhmiä tai opettajia, mutta ne on otettava myös huomioon suunniteluvaiheessa ja nämä tiedot tulee pystyä syöttämään suunnittelutyökaluun ennen varsinaisen sijoittelun aloittamista.
2.1.1 Yhteiset lähtötietovaatimukset lukujärjestyssuunnitteluun
...
Kalenterityyppiset lähtötiedot
- Lukuvuoden (opetuksen) ajoitus, periodin ajoitus
- Valmistumistiedot (joku voisi selventää tähän)
- Varatut ajat koulutusohjelmakohtaisesti / klusterikohtaisesti
- Harjoittelujaksot
- Tenttipäivät/viikot
- Tapahtumat
- opettajien työaikasuunnitelma (koskee sekä kalenterityyppisiä että opintoihin liittyviä)
- Opettajakohtaiset vapaajaksot, päivät yms (koskee sekä kalenterityyppisiä että opintoihin liittyviä)
Opintoihin/ryhmiin/opettajiin liittyvät
- Opinnäytetyöajoitukset
- Aikuiskoulutuksen opetuspäivät
- Toteutusten edeltävyydet (jotain suoritettuna ennen seuraavaa)
- Koulutusohjelman ryhmätiedot Opiskelijaryhmätiedot (kaikki ryhmät, montako opiskelijaa/ryhmä)
- Opintojaksot ja niiden osat
- Tulevat (pakolliset) toteutukset, joille pitää tehdä lukujärjestys (kuinka pitkälle asti nämä??, seuraava lukukausi?)
- Tulevat (vapaasti valittavat) toteutukset, joille pitää tehdä lukujärjestys (kuinka pitkälle asti nämä??, seuraava lukukausi?)
- Toteutukset kullekin ryhmälle (edellisten yhdistelmä)
- Yksittäisiä toteutuksia koskevat tiedot:
- Ajoitukset
- Opettajat
- Ryhmät
- Yhteinen opetus toisen toteutuksen kanssa
- Opettajan kirjaamat toiveet/tiedot toteutukselle, montako tuntia massaluentoa, montako labraa (ryhmäkoko?)
- ja millä periodeilla, rytmitykset, tilatoiveet
- Uusintatentit
2.1.2 Suunnittelutavasta riippuvat lähtötietovaatimukset lukujärjestyssuunnitteluun
- Opettajat toteutuksille
- Tilatoiveet
- Jaksotustoiveet (montako tuntia viikossa, joka viikko/joka toinen viikko ym.)
...
2.2 Sijiottelu
2.2.X Näkymät
Listanäkymät
Listanäkymillä saadaan paljon jäsenneltyä tietoa yhdelle näytölle.
Aikaan sidotut (resurssi) näkymät
Aikaan sidotuilla näymillä tarkoitetaan tässä yhteydessä eri resurssien näkymiä. Näkymät voivat olla esimerkiksi kalenterinäkymiä tai taulukkomuotoisia GANTT-näkymiä. Suunnittelija hyödyntää aikaan sidottuja näkymiä sijoitellessaan uusia varauksia resursseile. Lukujärjestyssuunnittelu on tietyllä tavalla resurssien varaamista ja tietyt resurssit kytketään yhteen suunnittelussa esim. ryhmä on resurssi (se on varattu / ei varattu tiettynä aikana), tila on toinen resurssi, toteutus kolmas resurssi ja opettaja neljäs -> nämä kaikki kytketään yhteen tiettynä aikana josta syntyy lukujärjestystieto tiettyyn tilaan johon on silloin kytketty ryhmä,tila,toteutus ja opettaja.
...
Haasteena taulukkonäkymän toteutuksessa on se, että siinä pitäisi näkyä koko viikon varaukset eri resursseille ja tästä johtuen näkymästä tulee väkisinkin melko leveä. Käyttäjän pitää pystyä asettamaan rajauksia viikonpäiville, jotta näkymä ei laajene liikaa esim. näytä yhdeltä päivältä vain klo 8-16. Lisäksi käyttäjän pitää pystyä lisäämään vapaasti eri resursseja näkymään. Oletuksena kuitenkin voisi olla esimerkiksi toteutuksen taulukkonäkymä jossa toteutukseen sidotut resurssit tulevat automaattisesti listaan (Ryhmät, opettajat totetusuksella) ja tilat, joita toteutus käyttää. Tästä näkymästä pitää pystyä suoraan tekemään varauksia (valittu toteutus -> yksi listatuista tiloista, jonka käyttäjä valitsee).
2.3 Kommenttikierros / korjaukset
Tähän tekstiä kiitos, kuinka etenee
2.4 Julkaisu
Tähän tekstiä kiitos, kuinka etenee
2.5 Ylläpito periodin aikana
Tähän tekstiä kiitos, kuinka etenee