Online Educa Berlin on merkittävin eurooppalainen verkko-oppimisen alan vuosittaistapahtuma, joka pidettiin tänä vuonna 1. -3.12.2010. Metropoliasta osallistui e-oppimisen tiimin jäseniä, Soile Bergström, Päivi Jäväjä, Kari Lehtonen, Timo Raatikainen ja Hannele Virtanen-Vaaranmaa sekä Birgitta Nenonen-Andersson. Osallistuimme tapahtumaan jakamalla kokemuksiamme e-portfoliosta ja esittelemällä toimintaamme standilla.
Olin puheenjohtajana pedagogiikan alaan luokitellussa, e-portfoliota käsittelevässä sessiossa , jossa Timo Raatikainen piti esityksen Maharasta E-Portfolio: A Scalable and Sustainable Tool. Sessiossa olivat puhujina Ilona Buchem Berliinin Beuth-ammattikorkeakoulusta, Viviana Boccardi Milanon Università degli Studi Guglielmo Marconista, Gareth Frith Leedsin yliopistosta Englannista ja Timo Raatikainen Metropoliasta. Jos joku ihmettelee mikä on Beuth, niin Beuth tunnettiin viime vuoteen asti nimellä Technische Fachhochschule Berlin. Esitykset käsittelivät e-portfoliota eri näkökulmista. Leedsissä oli kokeiltu oppilaitoksen omaan käyttöön kehitettyä e-portfoliotyökalua, Buchemin ja Boccardin projekteisa oli mukana monia eri työkaluja - myös wikejä ja blogeja, joita oli käytetty e-portfolioalustoina. Buchemin esitys painotti e-portfolion roolia organisaatiohierarkiassa alhaalta ylöspäin tapahtuvan työskentelyn välineenä. Boccardin esitys avasi kieliportfolion mahdolisuuksia pienten kielten ja katoavien murteiden tallentamisen välineenä - kun ihminen tllentaa omaa kieltään ja puhettaan osoittaakseen osaamistaan, tallentuu samalla suuri määrä autenttisia esimerkkejä puhutusta kielestä. Raatikaisen esitys kertoi Maharasta otsikolla Mahara E-Portfolio Networking Platform as a Tool in RPL, ja se painotti Maharaa elinikäisen oppimisen ja aiemmin hankitus osaamisen tunnistamisen välineenä. Esitysten jälkeen keskustelua herätti erityisesti avoimeen lähdekoodiin perustuvan Maharan mahdollisuudet kolmannen maailman koulutusongelmien ratkaisijana.
Metropolialla oli tänä vuonna Berliinissä standi yhdessä FUAS-korkeakoulujen HAMK:n, LAMK:n ja Laurean kanssa. Esittelimme erityisesti kansainvälisiä koulutuksiamme, yhteistä toimintaamme yhteistä toimintaamme Second Lifessa ja 4GoodLife -hanketta.