...
Projektin tuloksia hyödynnettiin koko projektin ajan, sitä mukaa kun uutta käyttökelpoista materiaalia syntyi. Sekä digitarinamenetelmästä että Noodista valmistuivat myös opinnäytetyöt, jotka ovat projektin sivuilta luettavissa.
YHTEENVETO PROJEKTIN TOTEUTUKSESTA JA TULOKSISTA
Medios-hakemuksessa todetaan, että "hankkeen tavoitteena on kehittää osallistuvan median toiminta- ja tuotantomalleja, jotka edistävät uusien
viestintäteknologisten innovaatioiden sosiaalista hyödyntämistä media-, kulttuuri-, kirjasto-, opetus-, sosiaali- ja terveysalan koulutus- ja työelämäorganisaatioiden parissa." Konkreettisina tavoitteina oli kehittää yhteisöllisen median menetelmiä ja työkaluja ja edistää näiden käyttöä edellämainituilla aloilla.
1.12.2008-31.3.2011 aikana projektissa luotiin verkkoon yhteisöllinen käsikirjoitustyökalu Noodi, lokalisoitiin kansainvälisen FLOSS Manualsin avoimen lähdekoodin ohjelmien opaskirjasto Suomeen sekä kehitettiin digitarina-menetelmää ja laajennettiin sen käyttäjäkuntaa.
Noodi-osaprojektissa olivat mukana päätoteuttaja Metropolian lisäksi Helsingin Kaupunginteatteri (HKT). Loppuvuodesta 2009 Noodista saatiin kehitettyä toimiva versio, jonka avulla tehtävään rekrytoitu ryhmä nuoria kirjoitti yhteisöllisesti dramaturgiopettajan vetämänä näytelmän, joka sai nimekseen Free Hugs. Esityksen tuottivat näyttämölle Metropolian esittävän taiteen opiskelijat. Molemmat saivat ensi-iltansa 26.8.2010 HKT:n Studio Pasilassa. Noodi on nyt verkossa kaikkien käytettävissä ilmaiseksi osoitteessa http://noodi.metropolia.fi.
FLOSS Manuals -osaprojektista vastasi Mediakulttuuriyhdistys m-cult. Osaprojektissa avattiin suomenkieliset sivut osoitteeseen http://fi.flossmanuals.net ja sivustolle lisättiin suomennettuja oppaita n.30 kpl. Projektin aikana kehitettiin ja järjestettiin avoimen lähdekoodin ohjelmiin perustuvia työpajoja, kuten kansalaisreportteripaja ja lasten animaatiopaja. Työpajatoiminnan pohjalta luotiin myös oma Avoin mediatuotanto -opas. Opaskirjasto on wiki, joten kuka vaan voi käydä päivittämässä oppaita.
Metropolian vastuulla oli digitarina-osaprojekti. Näitä muutaman minuutin, still-kuviin perustuvia videoita on alun perin käytetty omien tarinoiden kertomiseen. Tällä idealla menetelmää vietiinkin sosiaalialalle, johon se käy hyvin esim. voimaantumisen välineeksi. Tämän lisäksi ideaa kehitettiin vielä pidemmälle: digitarinoita voi käyttää myös opettamisen ja oppimisen välineenä kouluissa ja koulutuksessa, sen avulla voi luoda tulevaisuuskuvia tai sillä voi markkinoida erilaisia tapahtumia, kirjoja tms. Projektin aikana järjestettiin yli 20 työpajaa ja valmiita digitarinoita valmistui noin 200. Osa näistä on nähtävillä projektin sivuilla http://medios.metropolia.fi.