Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Projektit opetussuunnittelussa ja vuosisuunnittelussa

Projekti

Projekti- käsitettä käytetään useassa merkityksessä opetussuunnittelussa ja koulutuksen vuosittaisessa suunnittelussa (vuosisuunnittelussa). Määritellään projekti- käsitteen käyttöä.

...

Opetusprojektin erityisluonne on siis että opetusprojekti koostaa usean opintojakson  yhden opetustapahtumaksi - tässä tapauksessa useasta opintojaksosta voi tallentaa, mutta ei aina tallenneta, toteutusta vaan yksi opetusprojekti on yksi toteutus. Opetusprojekti  voi koostaa usean opintojakson osan yhdeksi opetustapahtumaksi - tässä tapauksessa useasta opintojakson osasta ei voi tallentaa useaa toteutusta, koska yksi toteutus ei voi olla opintojakson osa tai osia. 

Miksi opetusprojekteja syntyy?

Otetaan esimerkiksi yksi tapahtumaa: kulttuurialalla syntyvä "toimipisteen projekti".

...

  • Opetusprojektista ei synny toteutusta, koska opetusprojekti voi liittyä useampaan opintojaksoon ja liittyä useamman opintojakson osaan; tällaisissa tapauksissa on hyvin vaikea sanoa "mikä on toteutus"
  • Jos ei synny toteutusta niin opettaja työaika on kiinnitettävä muiden töiden kautta opetustapahtumaan "opetusprojekti"
  • Tähän yhteen opetusprojektiin liittyy monta opettajaa
  • Jos yksi opetusprojekti on voitava liittää useaan opettajaan; opetusprojekti on siis tallennettava yhden kerran ja liitettävä useaan opettajaan

Rajoitukset

  • Ei tueta toimintatapaa , jossa opetusprojektiin liittyvä henkilön työ halutaan ilmoittaa vaihtuvana tuntimääränä; esim. vaihteluväliä 30- 60 tuntia opettajan työtä ei hyväksytä
    • Perustelu: opettajan työajan suunnittelun ohjeistus ei tunne työaikasuunnitelmaa, jonka  tuntimäärä on 1500-1600 tuntia
  • Ei tueta toimintatapaa, jossa opetusprojekti liittyy useaan opintojakson  ja määritellään osuuksia liitetyistä opintojaksoista; esim. opintojakso A 10 op; siitä osuus 5 op, opintojakso B  10 op, siitä osuus 2 op niin että projektin laajuus on 12 op
    • Perustelu: osuudet syntyvät vasta opiskelijan opintosuorituksissa

Opetusprojektit ja opetussuunnittelu

Projektit eivät synny opetussuunnistelussa eivätkä vuosisuunnittelussa. Ne syntyvät opetussuunnittelun jälkeen, ennen vuosisuunnittelua.

...

Projektien haasteet ovat arvioinnin hallinnassa. Toimintaympäristön muutokset tulevat vielä lisäämään haasteita (AHOT, opetusmenetelmien ja - järjestelyjen kehittyminen) Jos opinto toteutetaan projektina ja projekti korvaa osuuksia yhdestä tai useammasta opintojaksosta, nykyisellä opintohallintojärjestelmällä on hyvin vaikeaa seurata mitä opintoja opiskelija on suorittanut ja mitä ei ole

Projektit koulutuksen vuosittaisessa suunnittelussa (vuosisuunnittelussa)

Projekteja hallitaan "yksikkö" -näkymässä. Yksikkö- näkymän toiminnallisuutta on määritelty jo aiemmin siten että esim. "valintakokeet" syntyvät yksikkönäkymässä. Opetusprojektit ovat luonteeltaan ao. tapahtuman kaltaisia -eroavat Projektit luodaan yksikkö -näkymässä. Projektilla ovat kentät:  

Kenttä

Arvo

Huomautukset

Tunnus

Tyhjä, pakollinen
Tallentaja kirjoittaa | automaattisesti generoituvat tunnus

Ehdotus: generoidaan automaattisesti juokseva numero,  nimiavaruutena  yksikön id

Nimi

Tyhjä, pakollinen


Aliasnimi

Tyhjä


Projektinumero

Tyhjä

Liitokset talous- ja projektihallinnon prosesseihin. Tarkistettava. Jos liitoksia projektihallinnon tai taloushallinnon järjestelmiin niin palvelu

Sisäinen tilausnumero

Tyhjä

Liitokset talous- ja projektihallinnon prosesseihin. Tarkistettava. Jos liitoksia projektihallinnon tai taloushallinnon järjestelmiin niin palvelu

Vastuu-yksikkö

Oletusarvoisesti se yksikkö, jossa luotu

Vastuuyksiköitä voi olla useita

Tyyppi

Opetusprojekti | Projektinhallintajärjestelmään liittyvä projekti

Enum

Tila

Ehdotus | luonnos | hyväksytty |julkaistu

Ehdotus - hyväksytty -tilassa olevat projektit eivät näy oman yksikön ulkopuolelle

Näytä suunnittelu projekyksikö(i)lle

Kyllä | Ei

Yksikkö voi ohjata halutessaan projektin näkyvyyttä  muille yksiköille
Tarvitaan yhteisten projektien hallintaan, jottei yhteisistä projekteista synny useita projekteja

Alkaa

Alkupäivämäärä

Oletus - lukuvuoden alkupäivämäärä

Päättyy

Päättymispäivämäärä

Oletus - lukuvuoden päättymispäivämäärä

Lisätietoja ajoituksesta


Optional: jos tarvitaan jaksotuksesta lisätietoja

Vastuuhenkilö(t)

Oletusarvoisesti se henkilö, joka luonnut

Yhteystiedot haku tarvittaessa. Ei tyhjä

Liitokset muihin projekteihin


Projekti voi olla osa muita projekteja. Projektit voivat olla peräkkäisiä siten että opiskelijalle on välitettävä informaatio: "osallistumisen edellytys on suoritus/osallistuminen projektilta"

Liitokset opetussuunnitelman opintoon

Yksikön opetussuunnitelman opinto

Opetusprojekti voidaan liittyy yksikön opetussuunnitelman opintojaksoon tai opintokokonaisuuteen

Liitokset henkilöihin

Opettaja


Kiinnitetyt resurssit


Projekti käyttää henkilöresursseja (tuntia). Opettajaliitokseen tuntimäärä, joka varataan henkilöltä projektille.
Varaudutaan siihen että (karkealla) tasolla voitava liittää muita resursseja.

  • Varaudutaan, koska vuosisuunnittelua ei tule etukäteen rajata opettajaresurssien hallintaan; ks. kriittinen resurssi* Karkealla tasolla, koska palvelu ei saa laajentua projektinhallinnan tehtäviin, joka kuuluu projektinhallinnan ohjelmistolle



Määritellään heti tahtotila: Peppin projektiosiota  ei saa laajentaa lisäpalveluin siten että sovellus kehittyy projektinhallinnan ohjelmiston suuntaan.


  • Koska opintojakson toteutuksia liitetään projekteihin, voi olla tarpeen myöhemmin tarkistaa tuleeko opettajan voida liittää projekteja opettajan näkymässä toteutuksella. Ensimmäisessä vaiheessa projekteja hallitaan yksikkönäkymän kautta.
Yksikkö- näkymästä
  • Yksikkö käsitteellä tarkoitetaan Peppi-projektissa mitä tahansa jollain kriteerillä luotua yksikköä. Koulutusohjelma, koulutusohjelmat, klusteri, klusterit, yksikkö (TAMK:n organisaatiokäsite), toimialat, koulutusohjelman osat…
  • Yksiköllä on vastuullinen henkilö; yksiköllä voi olla yksi tai useampi henkilö; yksikkö kuuluu yhteen tai useampaan ylempään yksikköön.
  • Yksikön voivat muodostua OKM:n päätöksen mukaisista koulutusohjelmista (Viestinnän koulutusohjelma) organisaatioyksiköistä (klusteri, yksikkö), opettavan aineen mukaisista yksiköistä (kielikeskus), koulutuksesta (opettajakoulutus), täydennyskoulutus, oppisopimustyyppinen koulutus yms..


Suunnitteluprosessi etenee niin että yksiköillä (koulutusohjelma) on vuosittainen itsearviointi, asetetaan vuosittaiset tavoitteet. Tavoitteiden asetannassa voi syntyä projekteja "opetusjärjestelyissä on oltava projektimuotoista opetusta", "toimipisteessä, koulutusohjelmassa, yksikössä käynnistyy projekti, johon opiskelijat osallistuvat ja saavat opintosuorituksia osaamisalueelle...".

...