Vyyhti-hanke tuottaa vuoden 2011 aikana fasilitointi -aiheisen mikrokirjan. Tässä on hahmotelmaani omaan mikroartikkeliini, joka käsittelee käytännön fasilitointikokemuksia työyhteisössä Vyyhti-hankkeen parissa.
***
Työyhteisöissä fasilitointia tapahtuu sekä virallisesti että epävirallisesti: fasilitoija, fasilitaattori voi olla jonkun työnimike tai sitten joku luontevasti ottaa fasilitoijan roolin tarvittaessa itselleen. Erityisen tärkeää olisi, että organisaatioissa johtajan asemassa oleva toimija kokisi luontevana työskennellä fasilitoinnin periaatteiden mukaisesti omassa työyhteisössään. Tällaiseen fasilitoivaan otteeseen perustuvaan työkulttuuriin on päästy ainakin alkuvaiheessa Vyyhti-hankkeessa. Toimintatavan valinta on tapahtunut ehkä enemmän luonnostaan ja vähemmän tarkoitushakuisen tiedostavasti.
...
Projektisuunnittelijoiden ja projektipäällikön vastuut ja tehtävät ovat tarkasti luetellut niin työsopimuksissa kuin tarkemmassa tehtäväluettelossa; kullakin on selkeästi määrätyt alueensa hankkeessa. Pienen tiimin jäsenten osaamisalueissa ja hankkeen sisällöissä kuitenkin on paljon päällekkäisyyksiä. Toimintakulttuurissa pyritään ketteryyteen. Tästä johtuen on luontevaa, ettei ennalta määritellyistä työtehtävistä tarvitse muodostua ylittämätöntä raja-aitaa. Hyvin toimiva Vyyhti-tiimi on organisoitu selkeästi. Jokainen siinä työskentelevä ymmärtää omat päävastuualueensa, mutta kykenee tarvittaessa auttamaan muita. Tiimissä ei kuulla lausetta "ei kuulu toimenkuvaani".
Projektipäälliköllä ja suunnittelija B:llä on taustalla sama koulutusala, joka auttaa heitä ymmärtämään toistensa näkemyksiä käytännön työn tekemisessä ja työprosessien menetelmissä. Projektipäälliköllä ja suunnittelija A:lla on kokemusta yhteisestä työskentelystä usean vuoden ajalta. Projektipäällikön tehtäväksi jää tukea suunnittelijoiden A ja B keskinäistä tutustumista ja yhteistyön luontevaa sujumista. Yhtä lailla projektipäällikön ja suunnittelija B:n välinen tutustuminen on lähtenyt käyntiin työnteon lomassa.
Koko tiimi on orientoitunut työstämään hanketta tietyn ajan. Suuria akateemisia periaatekysymyksiä ei tarvitse ratkoa. Työote on tavoitteellinen, työkulttuuri on neuvotteleva ja toisia tukeva. Koska koko tiimi kokee olevansa yhteisellä matkalla kohti hankkeen teemoihin liittyvien arvoitusten ratkaisemista, on hyvin luontevaa, että tiimin sisällä annetaan tehtäväroolien rajojen yli tarvittaessa ideoita, ehdotuksia ja apua toisille.
...