Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Työyhteisöissä fasilitointia tapahtuu sekä virallisesti että epävirallisesti: fasilitoija. Fasilitoija, fasilitaattori voi olla jonkun työnimike tai sitten joku . Joku saattaa luontevasti ottaa fasilitoijan roolin tarvittaessa itselleen. Erityisen tärkeää olisi, että organisaatioissa johtajan asemassa oleva toimija kokisi luontevana työskennellä fasilitoinnin periaatteiden mukaisesti omassa työyhteisössään. Tällaiseen ilman että siitä erillistä määräystä annetaan. Se ei välttämättä sovellu kaikille aloille, kaikille organisaatiohierarkian portaille eikä jokaisen persoonallisuuden piirteille, mutta fasilitoivaan otteeseen perustuvaan työkulttuuriin on päästy sujahdettu vaikeuksitta (ainakin alkuvaiheessa) Vyyhti-hankkeessa. Toimintatavan valinta on tapahtunut ehkä enemmän luonnostaan ja vähemmän tarkoitushakuisen tiedostavasti.

Vyyhti-hankkeen tiimissä toimii Metropolia ammattikorkeakoulussa Metropolia ammattikorkeakoulun kulttuurin ja luovan alan tulosyksikössä työskentelevät projektipäällikkö ja kaksi projektisuunnittelijaa. Keskityn tässä mikroartikkelissa kuvaamaan Vyyhti-hankkeen tiimin toimintaa, työskentelytapaa ja pohtimaan, miksi voisi ajatella, että toimintatapa on fasilitoivaa.

Hankkeen ensimmäisten kolmen kuukauden aikana projektissa työskenteli ainoastaan kaksi ihmistä osa-aikaisesti: projektipäällikkö ja kesätyönä hankkeen verkkosivut toteuttanut opiskelija. Työote ja - aikataulu oli urakkaluonteinen, opiskelijan toivottiin luovan , jonka työ oli urakkaluonteinen. Opiskelijan tehtävänä oli luoda teknisesti toimivat pohjat hankkeen verkkosivuiksi, jotta niitä voitaisiin täydentää sisällöllisesti ja kehittää eteenpäin hankkeen edetessä. Opiskelija ja projektipäällikkö ideoivat vaihtoehtoja aluksi yhdessä, jonka jälkeen varsinaisen työn suorittanut opiskelija sai vetäytyä oman asiantuntijuutensa kanssa työstämään kokonaisuutta itse.

Hankkeen neljännellä toimintakuukaudella ensimmäinen projektisuunnittelija A astui mukaan tiimiin. Projektisuunnittelija ja -päällikkö olivat tehneet töitä yhdessä jo edeltäneet kaksi vuotta, joten henkilöiden aiemminkin. Henkilöiden tutustumisvaihetta ei käyty lävitse, vaan voitiin siirtyä suoraan analysoimaan käsillä olevan uuden hankkeen tehtäviä pariin ja toimimaan käytännön asioiden parissa yhdessäkäytännössä. Ensimmäiset viikot kuluivat toiminnan suunnitteluun, ideointiin ja hahmottelemiseen: pyrittiin kokonaisuuden hahmottamiseen. Pyrittiin hakemaan yhteistä käsitystä siitä, mistä hankkeessa onkaan on todellisuudessa kyse. Käytännön toimena ensimmäisten viikkojen aikana toimina projektisuunnittelija auttoi opiskelijaa viimeistelemään verkkosivut, jonka jälkeen päästiin tuottamaan jo verkossa julkaistavaa tietoa hankkeen toiminnasta verkko (ja wiki) sivujen kautta. Ideointivaiheessa hankkeen vaiheistus- .

Hankkeen operationaalisen työn vaiheistamista ja sisältökokonaisuuksien palastelua auttoi se, että rinnalla tuli tuottaa järjellinen ensimmäisenä käytännön tehtävänä oli tuottaa toimiva verkkosivusto täysin nollasta. Konkreettisen viestintäkanavan rakentaminen auttoi mallintamaan hankkeen tavoitteet rautalankamalliksi tulevasta toiminnastalaajemmat kokonaisuudet ja niiden osatavoitteet pääpiirteittäin.

Hankkeen viidennellä toimintakuukaudella mukaan tuli toinen projektisuunnittelija B, jonka kanssa päällikkö ja ensimmäinen projektisuunnittelija A eivät olleet aiemmin työskennelleet. He olivat kuitenkin olleet mukana rekrytoimassa B:tätoista suunnittelijaa, haastatelleet tätä häntä ja todenneet päteväksi, kokeneeksi, sekä persoonaltaan sopivasti ryhmädynamiikkaa täydentäväksi. B:n Toisen projektisuunnittelijan tiimiin saapuminen oli siis iloinen, odotettu tapahtuma.

Projektisuunnittelijoiden ja projektipäällikön toimenkuvat ja vastuut ja tehtävät ovat tarkasti luetellut niin työsopimuksissa kuin tarkemmassa on lueteltu tarkoin virallisissa työsopimuksissa ja hanketoimintaa  tehtäväluettelossa; kullakin on selkeästi määrätyt alueensa hankkeessa. Pienen tiimin jäsenten osaamisalueissa on paljon päällekkäisyyksiä. Toimintakulttuurissa pyritään ketteryyteen. Tästä johtuen on luontevaa, ettei ennalta määritellyistä työtehtävistä tarvitse muodostua ylittämätöntä raja-aitaa. Hyvin toimiva Vyyhti-tiimi on organisoitu selkeästi. Jokainen siinä työskentelevä ymmärtää omat päävastuualueensa, mutta kykenee tarvittaessa auttamaan muita. Tiimissä ei kuulla lausetta "ei kuulu toimenkuvaani".

...