Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

2.9 EDIT: lähdeluettelo lisätty. (voisin kyllä vannoa, että laitoin sen alkuperäisen tekstin kanssa, mutta näköjään sit en..) myös kielioppia korjattu.

Johdanto

Word of Mouth eli ihmiseltä toiselle puheen kautta siirtyvä mainonta on ollut olemassa aina. Ihmiset ovat kautta aikojen suositelleet hyvinä pitämiään tuotteita perheilleen ja ystävilleen; esimerkiksi monille naisille tutuksi tulleet Tupperware kutsut ovat esimerkki toimivasta WOM-markkinoinnista (lähdeAdam L. Penenberg, 2009). WOM on ruohonjuuritason markkinointia parhaimmillaan ja sen voimaa on alettu ymmärtää vasta viime vuosikymmenellä.

Viraalimarkkinointi on myös WOM --markkinointia, mutta sitä käytetään kuvaamaan markkinointia, joka puheen sijaan leviää viruksen lailla sähköisesti internetissä. Muita viraalimarkkinointiin rinnastettavia käsitteitä ovat muun muassa buzz marketing, referral marketing ja kerro kaverille markkinointi. Käytännössä se on mainontaa, jossa asiakas osallistuu yrityksen markkinointiprosessiin joko tuotteen käyttäjänä tai kampanjan osallisena. Jos yritys saa aikaan kattavan viraaliefektin, ei heidän tarvitse maksaa tuotteensa/palvelunsa mainostamisesta käytännössä mitään.

...

Video ei ehtinyt olla esillä kauan ennen kritiikkitulvan nousua. Järjestöä syytettiin monista epäkohdista muun muassa asioiden liioittelusta; uhrilukuja pyöristettiin ylöspäin, Josesph Konyn pahuutta liioiteltiin potenssiin 100 ja hänen armeijansa saatiin näyttämään todellisuutta isommalta. Videolla ei suoranaisesti valehdeltu lukujen suhteen, mutta taitavien tekijöiden ansiosta monet asiat vaikuttivat todellisuutta suuremmilta (wikipedia.org).

Kritiikkiä tuli seuraavaksi ajankohtaisuudesta, koska Kony ei ole ollut aktiivinen Ugandassa yli viiteen vuoteen vaan on hajaantunut armeijansa kanssa naapurivaltioihin. Kritiikkiä on annettiin lisäksi siitä, että Invisible Children --järjestö haluaa kerätä varoja Ugandan armeijalle ja hallitukselle, jotka ovat tunnetusti korruptoituneita ja tehneet melkein yhtä paljon pahaa kuin Kony. On myös kyseenalaistettu miksi järjestö keskittyy Konyn tuhoamiseen, kun Ugandassa ja muualla Afrikassa olisi monta tärkeämpää ongelmaa? Kaikki tämä kritiikki on johtanut siihen, että monissa blogeissa KONY 2012 on leimattu jopa huijaukseksi.

Joseph Kony on varmasti paha mies ja Invisible Children --järjestöllä on hyvä tarkoitus, mutta kampanjan uskottavuus on kritiikkimäärän takia heikentynyt huomattavasti. Invisible Children julkaisi toisen videon huhtikuussa osana samaa kampanjaa, mutta se on saanut tähän mennessä “vain” 2 miljoona katsojaa mikä on 2% ensimmäisen videon katsojista. Kampanjan viraalisuus on siis selvästi hyytynyt, mutta järjestö jatkaa silti sen parissa ja voi olla, että he vielä palaavat viraaliaallonharjalle. Kampanjan voi kuitenkin sanoa olevan onnistunut, koska nyt ainakin 100 miljoonaa ihmistä maapallolla tietävät tietävää kuka Joseph Kony on ja sehän juuri oli videon tarkoitus. 

...

Vuoden 2012 Next Berlin konferenssin keskeinen teema oli mitä tapahtuu viestinnässä ja markkinoinnissa nyt kun olemme todella saapuneet digitaaliseen aikaan. Konferenssissa tuli esille useaan otteeseen se, että ihmiset haluavat yhä enemmän ja enemmän vaikuttaa ja olla mukana markkinoinnissa ja että intohimo on paras motivaattori kaikissa viestinnän osissa. Viraali cause marketing vaatii toimiakseen tunnetta; onnistunut kampanja saa ihmiset tuntemaan, jakamaan sen tunteen läheistensä kanssa ja parhaassa tapauksessa tukemaan rahallisesti kampanjaa. Tästä voi päätellä, että tulevaisuudessa voimme odottaa vielä enemmän viraalisti leviäviä videoita hyvän asian puolesta. Voimme vain toivoa, että viraaleiden cause marketing kampanjoiden lisääntyessä, ei nouse myös kampanjoita, jotka vaikuttavat hienoilta ja heidän rahojensa ihmisten rahojen arvoiselta, mutta ovat todellisuudessa huijauksia. Olisikin toivottavaa, että kouluissa ja työpaikoillakin panostettaisiin kriittiseen medialukutaitoon, jotta internetin käyttäjät eivät olisi liian helposti viraalin vietävissä.

lähdeluettelo:

Penenberg, Adam L. (2009). Viral Loop: The Power of Pass-it-on.

London: Hodder&Stoughton Ltd

Verkko:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cause_marketing

http://www.slideshare.net/pgillin/marketing-to-teens-and-tweens

http://selfishgiving.com/cause-marketing-in-action/what-my-14-year-old-brother-taught-me-about-cause-marketing

http://www.prayforkatie.net/

http://www.bizreport.com/2010/10/for-a-cause-3-tips-for-cause-marketing-campaigns.html

http://yle.fi/uutiset/kony_2012-ilmio_rakennettiin_taitavasti/5070943

http://en.wikipedia.org/wiki/Kony_2012

http://www.itgetsbetter.org/

https://www.youtube.com/watch?v=J---aiyznGQ