...
Hankkeen tulokset kerättiin Liikkuvan arjen designia - Kohti pyöräilevää kaupunkia -julkaisuun, joka julkistettiin osana hankkeen päätösjuhlaa 18.12.2013 info- ja näyttelytila Laiturilla. Kirjoittajina teoksessa on hankkeen ohjausryhmän ja yhteistyöverkoston asiantuntijoita ja siihen on koottu lyhyet esittelyt hankkeen aikana kehitetyistä tuote- ja palvelukonsepteista. Julkaisusta otettiin 500 kappaleen suomenkielinen printtipainos (ISBN 978-952-5797-94-7), joka julkaistiin verkossa myös PDF-versiona. Lisäksi teoksesta julkaistiin englanninkielinen Design for Everyday Mobility - championing cycling in and around Helsinki -verkkojulkaisu eDocker-alustalla. Verkkojulkaisu löytyy osoitteesta: . Hankkeen aikana on myös julkaistu kaksi raporttia: Pyöräkeskus 1.0 -käyttäjätutkimusraportti (S. Seppälä & S. Viik) ja Draamapaja muotoilijoiden käytössä Marja-Vantaan Koulupolulla (S. Aho) sekä kaksi opinnäytetyötä: Pyöräilypalvelua lähialueella - Yhteisöllinen verkkopalvelu Vantaan Kivistöön (M-L. Kauppinen & J. Pohjola) ja Graafinen suunnittelija konseptisuunnittelijana Konseptisuunnittelu ja visuaalisen ilmeen luominen Helsingin Pyöräkeskukselle (K. Laansalu). Lisäksi hankkeeseen liittyen on keväällä 2014 valmistumassa vielä kaksi opinnäytetyötä.
...
Projektin avoin toimintatapa ja wikityöskentelyalusta on osoittautunut osoittautui hyväksi toimintatavaksi ja lisäsi hankkeen tunnettuutta. Saman teeman parissa toimivat ottivat hankkeen toimijoihin yhteyttä
Pyöräkeskuksen ensimmäisen version toteutus laboratoriona ja käyttäjätutkimuksen nivominen osaksi toimintaa oli onnistunut ratkaisu. Toiminnasta kesän aikana toteutettu käyttäjätutkimus, sen tulosten taittaminen ja painattaminen visuaaliseksi raportiksi sekä tulosten julkistamistilaisuuden järjestäminen osoittautui hyväksi toimintamalliksi. Raportin nopea julkaisuaikataulu, samoin kuin varsinainen julkistustilaisuus, loi toimijoille ja kehityskumppaneille puitteet Pyöräkeskus 1.0 arviointiin heti kesäkauden päätyttyä. Visuaalisesti kiinnostava ja helposti luettava raportti koosti saadut kokemukset keskustelun pohjaksi ja helpotti niiden välittämistä eteenpäin. Raportista tehtiin 100 kappaleen painos, joka jaettiin tapahtumissa projektin yhteistyökumppaneille, Pyöräkeskuksen parissa toimiville ja sen tulevaisuudesta päättäville sekä pyöräilyn ja kestävän kaupunkiliikkumisen parissa toimiville. Lisäksi raportti ja sen englanninkielinen käännös on luettavissa verkkosivuilta.
...
Projektin käytäntö osallistaa opiskelijat kaupungin kehityshankkeisiin ja samalla rakentaa heidän ammatillisia valmiuksiaan kestävään suunnitteluun on hyvä käytäntö. Toimintamallia on esitelty Metropolian kulttuurialalla kulttuurialan koulutusohjelmille sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoille.
...
Projektin toiminnan jatkuvuuteen kiinnitettiin huomiota heti projektin alusta alkaen tiiviillä yhteistyöllä Helsingin ja Vantaan kaupunkien kanssa sekä avoimella ja ajantasaisella tiedotuksella projektin etenemisestä ja tuloksista. Jo projektisuunnitelmassa rakennettu toimenpiteiden nivoutuminen kaupunkien laajempiin kehittämistarpeisiin ja -prosesseihin, tukee on tukenut toimien jatkuvuutta.
Pyöräkeskus jatkaa toimintaansa tulevina vuosina ja pyörän huoltoasema -konseptin ideoita voidaan hyödyntää Helsingin kaupungin pyöräilyn edistämisohjelmassa visioitujen pyöräilijäpalvelujen toteutuksessa. Helsingin kaupungin innovaatiorahasto on myöntänyt rahoitusta keskuksen jatkokehitykseen vuosille 2013-2016. Lippakioskeilla toimineen Pyörän huoltoasema -kokeilun tuloksia voidaan lisäksi hyödyntää pyöräkeskuksen alueellisten pisteiden suunnittelussa.
...