Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 5.3
Info

Nämä blogimerkinnät on kopioitu vanhasta Mikromod-hankkeen tiedotusblogista, joka poistui käytöstä Metropoliaan siirymisen myötä.

Ohjausryhmän kokous 6.6.2008

...

Kesän aikana ympäristö saatiin pilotoitavaan kuntoon. Järjestelmässä on useita erilaisia sisältöformaatteja hyödyntäviä sisältökokonaisuuksia. Pilotin aikana järjestelmässä oli reilu 30 käyttäjää ja käyttökokemuksia kerättiin sähköisen kyselyn avulla. Näiden pohjalta Jussi on koonnut jatkokehitysajatuksia mm. käyttöliittymä ja ulkoasu kaipaavat vielä hiomista. Myös käyttäjien aktivointiin tulee jatkokehittelyssä kiinnittää erityistä huomiota.

Ohjausryhmän kokous 1.6.2007

15.06.2007 by Jussi Linkola

Paikalla: Nina Kuntola, Risto Säntti, Päivi Mäkeläinen, Sari Penttilä, Matti Rantala, Juhana Kokkonen, Samu Jokiaho, Joel Kasslin, Jussi Linkola.
Käsitellyt asiat

Käytiin läpi käyttäjäkyselyn tulokset. Kysely tuottamaa informaatiota pidettiin hyödyllisenä sekä Mokromod-palvelun kehittämisen että yleisemmin Postin työhyvinvoinnin kehittämisen kannalta.

Samu ja Joel esittelivät valitsemaansa Drupal-sisällönhallintajärjestelmää sekä sille jo tekemiään muokkauksia ja sisältöpaketteja. Pikaisen tutustumisen perusteella kehitys vaikutti olevan hyvällä mallilla. Kehitystyö jatkuu kesän aikana sekä palvelun ulkoasun ja toiminnallisuuksien että varsinaisten sisältöjen osalta. Puhetta oli myös palvelle dedikoidun palvelintilan hankinnasta ja tietoturva-asioista.

Yleisesti ottaen hankkeen todettiin olevan aikataulussa ja etenevän hyvään suuntaan.

Ohjausryhmä sopi seuraavan kokouksen ajakohdaksi perjantain 28.9.2007 klo 14.00, paikka Hämeentie 161.

Stadian työryhmän palaveri 24.5.2007

29.05.2007 by Jussi Linkola

Paikalla: Sari, Jussi, Jani, Joel, Samu.
Käsiteltyjä asioita

Joel ja Samu olivat käyneet kuvaamassa yhden varhaisjakajan työskentelyä. Kuvauksista syntyi n. 1,5h materiaalia, josta voi työstää joukon erilaisia moduleja. Myös lisäkuvauksia muihin aiheisiin liittyen on suunnitelmissa. Kuvauksia varten on Outilta haettavissa Postin työvaatteet. 1.6. pidettävään ohjausryhmän tapaamiseen pitäisi olla jo valmiina jotain videomateriaalia.

Alustan suhteen on oltu yhteydessä Samiin, ja tarkoituksena on järjestää hankkeelle jokin dedikoitu palvelintila, johon palvelu sitten perustetaan. Verkkoviestinnän Wikistudies-hankkeen palvelinta on toistaiseksi käytetty testiympäristönä.

Mape toimitti Päivin muutospyyntöjen mukaan muokatut ulkoasuehdotukset ja palvelun toiminnallisuutta havainnollistavan rakennekaavion. Kesän aikana palvelun kehityksestä vastaavat Joel, Samu ja Jussi, ja Jania voi tarpeen tullen pyytää avuksi.

Joel ja Samu ovat valmiina kesän töihin, muu työryhmä on jo enemmän lomatunnelmissa. Tuntilistaukset tähän mennessä tehdystä työstä pitäisi kuitenkin toimittaa Sarille ja Jussille, niin kevään opintosuoritukset tulevat merkittyä ajoissa.

Palaveri 9.5.2007

10.05.2007 by Jussi Linkola

Paikalla: Outi, Sari, Jussi, Jani, Samu, Matti-Pekka, Taru, Joel.

Käyttäjäkysely

Kyselyyn on saatu runsaasti vastauksia, ja tuloksia analysoitiin rakennettavan palvelun ja tulevien sisältöjen näkökulmasta. Yhteenvetona voisi sanoa, että tuleva pilottiryhmä käyttää aktiivisesti internetiä, mutta rakenteilla olevan palvelun kaltaisten sosiaalisten palvelujen käyttö on melko vähäistä. Vapaissa kommenteissa ilmeni kuitenkin selvästi toive viestinnän ja verkon käytön tehostamiseen. Esiin tuli myös lukuisia sisältöideoita, joita voidaan suoraan hyödyntää sisällöntuotannossa.

Sisällöt

Pääkaupunkiseudulla on enimmäkseen auto- ja kärräypiirejä, ei polkupyörällä jaettavia piirejä. Tämän vuoksi muutetaan kaatumiseen liittyvää teemaa koskemaan esim. rappukäytävissä ja postin jättöpisteissä sattuvuia kaatumisia jne.

Tarun esittelemät äsikirjoitusideat ovat hyviä, ja niitä lähdetään totetuttamaan. Opiskelijat tekevät tällä viikolla tuotantosuunnitelman.

Kahden varhaisjakelijan nimet tiedossa, joiden työtä voidaan mennä seuraamaan. Näistä tilanteista kerätään kaikkea mahdollista dataa mm. postinjakelun kolmetyövaihetta, haastatteluita jne. Datan keräys suunniteltava ennen jakeluun mukaanmenoa.

Yhtenä moduulina venytykset, Outilta vaatetus opiskelijoiden käyttöön.

Ohjausryhmän kokoukseen 1.6 mennessä moduleita valmiiksi näytettäväksi. Tarvittaessa katsotaan tilanne sitä ennen Outin kanssa.
Tekninen alusta

  • Alustaksi valittu drupal
  • Layout, yksi versio valmis
  • Ympäristölle esitetty nimeksi Alissa

Stadian työryhmän palaveri 25.4.2007

25.04.2007 by Jussi Linkola

Paikalla: Sari, Jussi, Jani, Samu, Matti-Pekka, Taru, Joel.

Tilannekatsaus

Opiskelijat olivat tehneet alustavia sisältösuunnitelmia tuleviksi mikromoduleiksi. Ideat ovat monipuolisia ja toteuttamiskelpoisia.

Konseptisuunnitelmassa mainitut sisällönhallintajärjestelmät on asennettu, ja ne ovat testausvalmiina.

Alustava ulkoasusuunnitelma on valmis, ja se näyttää selkeältä ja toimivalta.

Kyselylomakkeen tekeminen on viivästynyt. Lomake saadaan valmiiksi tänään 24.4 ja toimitetaan heti Itellalle jakelua varten.
Seuraavat stepit

Seuraava palaveri 9.5.2007 vko. 19. Siihen mennessä seuraavat tehtävät ovat valmiit:

  • Ulkoasu on hyväksytetty Itellassa (Matti-Pekka).
  • Tekninen alusta on valittu (Samu & Jani).
  • Palvelun rakenne ja toiminnallisuus on mietitty valmiiksi (Matti-Pekka, Samu & Jani).
  • Rakenteen ja toiminnallisuuksien toteuttamista varten on tehty tuotantokäsikirjoitus (Joel).
  • Sisältösuunnitelmat on kirjoitettu auki ja totetutettavat sisällöt on valittu (Taru).
  • Sisältöjen toteuttamisessa tarvittava ulkopuolinen apu (mahdollisesti Stadian muut opiskelijat & Itellan varhaisjakajat) on kartoitettu (Taru).
  • Tuotannoissa tarvittavat varhaisjakajat on selvitetty ja valittu (Joel).

Sisältö-workshopin satoa

29.03.2007 by Jussi Linkola

Ensimmäinen Mikromodin pilotti-sisältöjä kartoittava workshop pidettiin 27.3.2007. Paikalla olivat Hanni, Outi, Pirjo, Rainer, Sari, Jussi, Taru, Jani, Joel ja Matti-Pekka.

Workshopissa käytiin läpi pilotti-kohderyhmäksi valitun varhaisjakajien ryhmän erityispiirteitä, haasteita ja heille soveltuvia sisältöjä. Tämän pohjalta keskusteltiin myös kehitettävän Mikromod-palvelun ominaisuuksista ja toiminnallisuuksista. Lisäksi valittiin kolme työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen liittyvää aihekokonaisuutta, joita aletaan työstämään sopiviksi opetuksellisiksi kokonaisuuksiksi. Myös kohderyhmää kartoittavasta käyttäjätukimuksesta sovittiin.
Käyttäjätutkimuksen / -kyselyn tavoitteita:

  1. Antaa konseptin kehitykselle käyttäjälähtöinen näkökulma.
  2. Esitellä ja "myydä" tuleville käyttäjille rakenteilla olevan palvelun toiminta-ajatus ja mahdollisuudet.
  3. Selvittää käyttäjien valmiudet käyttää palvelua, ja tarvittaessa tehdä muutoksia palvelun toiminnallisuuksiin ja käyttöliittymään.
  4. Selvittää käyttäjien toiveita käsiteltävien aiheiden suhteen, ja siten varmistaa pilotti-sisältöjen kiinnostavuus.
  5. Löytää 10 hengen testiryhmä, joka testaa ja kommentoi rakenteilla olevaa palvelua.
  6. Antaa tavoitteisiin perustuva tilastollinen esitys käyttäjien palveluun liittämistä mielikuvista ennen pilottia.
  7. Antaa tavoitteisiin perustuva tilastollinen esitys käyttäjien palveluun liittämistä mielikuvista pilotin jälkeen.

Lähitulevaisuuden tehtäviä

Stadian työryhmä täsmentää tähän mennessä suunnitellut Mikromod-palvelun ominaisuudet lopulliseksi konseptisuunnitelmaksi siten, että se voidaan käsitellä yhteisesti seuraavassa tapaamisessa 10.4 klo 12. Suunitelma toimitetaan postilaisille tutustumista varten 5.4. Samalla toimitetaan myös käyttäjätutkimuksen kyselylomake, jonka jakelusta ja palautuksesta huolehtii Posti.

Konseptisuunnitelma edistyy

26.03.2007 by Jussi Linkola

Olemme tehneet keväälle tarkan aikatalun, jonka perusteella Stadian projektiryhmä työskentelee Mikromod -toimintaympäristön rakentamiseksi. Tällä hetkellä työn alla on konseptisuunnitelma, ja tavoitteena on saada lopullinen konseptisuunnitelma valmiiksi 4.4. mennessä. Stadian opiskelijaryhmä on myös jakanut tuotantovaiheen tehtävät. Huominen sisällötuotanto-workshop valaisee varmasti paljon loppukevään työskentelyä.

Kirjautuminen kommentoitaessa

04.03.2007 by Jussi Linkola

Mikromod-blogi sai ensimmäisen kommenttispamminsa, joten muutin asetuksia niin, että vain kirjautunut käyttäjä voi jatkossa kommentoida kirjoituksia.

Palaveri 27.02.2007, Posti

28.02.2007 by Jussi Linkola

Paikalla: Nina, Outi, Päivi, Hanni, Pirjo, Sari, Matti, Jussi, Taru, Joel, Samu, Matti-Pekka

Työhyvinvointiyksikön lähtökohdat

Kävimme aluksi läpi postin työhyvinvointiyksikön toiveita ja loppukäyttäjien rajoitetettujen käyttömahdollisuuksen asettamia vaatimuksia tulevalle julkaisukanavalle ja sen sisällölle. Lähtökohtainen asetelma, jossa loppukäyttäjien pääsy tietokoneelle on melko rajoitettu, edellyttää sisällöltä selkeyttä ja helppokäyttöisyyttä. Mm. tekstistä, kuvista ja/tai videoista koostuvat selkeät kokonaisuudet olisivat toimivia ratkaisuja, mutta esim. alustavissa konsepteissa mainittu arviointijärjestelmä tuntui vieraalta ajatukselta. Opiskelijat täsmensivät, että arvioinnin tarkoituksena on mahdollistaa sisältöpakettien järjesteleminen käyttäjien kokeman hyödyn perusteella, eikä niinkään äänestää sisältöjen hyvyydestä tai huonoudesta. Työhyvinvointiyksikön näkökulmasta ihanteellinen järjestelmä mahdollistaisi Ergo-Posti -projektin tuloksena selvinneiden ja muidenkin hyvien käytäntöjen kuvailun ja jakamisen työntekijää aktivoivalla tavalla.

Lähestymistapa

Päätimme lähestyä aihetta kohderyhmän perusteella. Kun kohderyhmä on tiedossa, voimme päättää käsiteltävät teemat, joiden pohjalta tehtävät käsikirjoitukset auttavat valitsemaan tälle Ergo-Posti -caselle sopivat jakelukeinot. Voimme esim. muokata Mikromodia varten koottavasta teknisestä alustasta juuri tätä
materiaalia varten sopivan ratkaisun.

Kohderyhmä - varhaisjakelijat

Pienen pohdinnan jälkeen kohderyhmäksi ehdotettiin postin varhaisjakelijoita. Varhaisjakelijat ovat monesta syystä haasteellinen ryhmä: he tekevät työtään hyvin itsenäisesti eivätkä työssään juurikaan kohtaa muuta postin henkilökuntaa. Heille ei ole toistaiseksi tehty kovinkaan paljon ohjeistuksia, mutta tarvetta olisi ainakin työturvallisuuteen liittyvälle materiaalille. Hyvänä puolena Mikromodia ajatellen on se, että varhaisjakelijoilla on pääsy Postin oppimisalustaan, joten materiaalin jakeleminen voisi onnistua helpommin kuin jonkin toisen kohderyhmän kanssa.

Alustava tavoite

Tavoitteenamme voisi tällä hetkellä olla Postin varhaisjakelijoille suunnattu työkalupakki, joka sisältää ainakin työtyrvallisuuteen liittyvää materiaalia, ja joka mahdollistaa käyttäjille palautteen antamisen ja omien ajatusten jakamisen järjestelmän kautta.

(Olisiko tässä mahdollisuus verkon avulla luoda itsenäisesti työskenteleville varhaisjakelijoille työyhteisö?)

Seuraavat vaiheet

Posti: Sisällön määrittely, mukana ainakin e-learning -tiimi, työhyvinvointiyksikkö, varhaisjakelun edustajat ja Stadian opiskelijaryhmästä käsikirjoittamiseen suuntautuvat opiskelijat.

Stadia: Teknisen alustan valinta. Mukana ainakin Jussi ja Postilta Sami, ja luultavasti koko Stadian opiskelijaruhmän apua tarvitaan ainakin jonkin verran.

Seuraava tapaaminen:
Ohjausryhmän kokous Postilla pe 03.02.2007 klo 13.00.

Panel

Kommentit

Nina Kuntola Says:
February 28th, 2007 at 15:33

Selkeä ja hyvä muistio. Uskon, että työhyvinvointiin keskittyvässä verkkofoorumissa voidaan tarjota yhteisöllisiä elementtejä, joita varsinaisesta työstä puuttuu.

Julkaisutyökalujen kartoitus

26.02.2007 by Jussi Linkola

Olen tehnyt alustavan kartoituksen Open Source julkaisutyökaluista, eli Wikeistä, sisällönhallintajärjestelmistä (CMS) ja blogi-ohjelmistoista. Suurinta osaa näistä listaamistani olen testannut jonkin verran, mutta mitään noista ei vielä ole asennettu testikäyttöön (paitsi Elgg).

Mikromodissa hyödynnettävät työkalut löytyisivät varmaankin noiden Wikien ja CMS:ien joukosta, koska blogi-ohjelmistot ovat melko samankaltaisia, joten jos esim. Wordpress ei sovellu käyttöömme, tuskin mikään muukaan sen paremmin.

Wikit

editme
  • Näyttää mukavan simppeliltä
  • Maksullinen
Instiki
  • Näyttää yksinkertaiselta
  • Toimii Rubylla
  • Melko riisuttu, tuskin soveltuu Mikromod -projektiin
MindTouch Deki
  • Windows/Linux
  • Ilmainen 5 käyttäjään saakka
  • Vastaa MediaWikiä, mutta ainakin editori näyttää monipuolisemmalta
SnipSnap
  • Kivan oloinen wiki-softa, mutta kehittäminen näyttää pysähtyneen.
Socialtext
  • Vaikuttaa oikein hyvältä, mutta...
  • tarvitaan apache-perl ja PostgreSQL ja on maksullinen
SWiK
  • Tämäkin vaikuttaa ihan hyvältä "nykyaikaiselta" Wiki-softalta. Tag-cloud yms. kivaa.
  • Olisi kiva kokeilla.
XWiki
  • Tarvitsee Java5:n

CMS:t

Alfresco
  • Open Source Catalogue 2007:n mukaan "enterprise ready"
  • Vaatii toimiakseen melkoisen läjän palikoita
bitweaver
  • Melko monipuolisen oloinen CMS, wiki ja blogisofta.
  • Voisi testata kyllä
CMS made simple
  • Ihan toimiva, mutta ei kovin helppokäyttöinen
  • Rich-editor taisi olla saksankielinen
Drupal
  • Näyttää suht yksinkertaiselta, toimivalta ja monipuoliselta
  • Tätä voisi testata enemmänkin
ExponentCMS
  • Ihan metka modulaarinen rakenne hallintaliittymässä
  • Pikuisen kömpelön oloinen, mutta voisi testata
ezpublish
  • Voisi toimia jossain tarkoituksessa
  • Open Source Catalogue 2007:n mukaan "enterprise ready", ominaisuuksiltaan hyvä ja taustalla aktiivinen yhteisö
Mambo open source CMS
  • Suhteellisen selkeän oloinen, vaikka aivan kaikki ei heti onnistunutkaan
  • Testauksen arvoinen
Plone
  • Vaikuttaa erittäin monipuoliselta ja hyvältä.
  • Aktiivinen kehitys.
  • Vaatii Zope Aplicatons Serverin, asennus voi olla vähän mutkikas.
TYPO3
  • Huonot ohjeet, joista ei oikein selviä ohjelmiston hyödyllisyys.
  • Vaikuttaa kuitenkin olevan aktiivisessa kehityksessä, joten ehkä testauksen arvoinen.

Blogi-ohjelmistot

Elgg
  • "Yhteistöllinen" blogi. Testiasennus osoitteessa http://elgg.wikistudies.org/
  • Tämä on vähän enemmän kuin pelkkä blogi, joten jossain tarkoituksessa voisi olla parempi kuin "tavalliset" blogi-softat, kuten esim. se Wordpress.
LifeType
  • Oikein mainiolta vaikuttava simppeli blogi-softa
  • Perusjutut, mutta pikaisen testauksen perusteella todella selkeä ja toimiva
Simple PHP blog
  • Mielenkiintoinen, pelkkää PHP:tä, ei tietokantaa

Testauksen kannalta ongelmana näistä useimmissa se, että ne vaativat toimiakseen sellaisia ohjelmistoja ja palvelimen ominaisuuksia, joita ei ole heti saatavilla.

Konseptien esittely

12.02.2007 by Jussi Linkola

Paikalla: Nina, Outi, Päivi, Hanni, Sami, Sari, Matti, Jussi, Juhana, Taru, Joel, Samu, Matti-Pekka, Jani.

Stadian Mikromod -tiimi kävi Postissa esittelemässä kehittelemiänsä Mikromod -ajatteluun perustuvia konsepteja (mikromoduuli.ppt). Konseptit perustuvat pieniin ja tarkasti rajattuihin, etupäässä opetuksellisiin kokonaisuuksiin, joiden tuottamiseen kaikki palvelun käyttäjät voisivat osallistua. Konseptien keskeisenä tavoitteena on rohkaista käyttäjiä jakamaan omia kokemuksiaan ja hyviksi havaitsemiaan käytäntöjä käsiteltäviin aiheisiin liittyen.

Sovitut asiat:

Postin e-learnin -tiimi pohtii esitettyjen konseptien toteuttamiseen liittyviä haasteita ja esittelee konseptit työhyvinvoinnista vastaavalle tiimille. Seuraavaan palaveriin mennessä pitäisi olla selvillä jonkinlaiset suuntaviivat konsptien kehtittämiselle.

Stadian Mikromod -tiimi selvittelee konseptien pohjalta sopivaa teknistä ratkaisua. Esimerkkinä käytetty Wordpress -blogiohjelmisto ei välttämättä ole paras mahdollinen alusta tulevalle palvelulle.

Seuraava palaveri: 27.2.2007 klo 13.00 Postilla.

Panel

Kommentit

mari Says:
March 7th, 2007 at 10:04

Missäs pääsis katsomaan itse konsepstisuunnitelmaa? Pelkkä ppt- ei vielä ihan vakuuta (wink)

Jussi Linkola Says:
March 15th, 2007 at 10:25

Tarkempi konseptisuunnitelma on rakenteilla.

Konsepti-ideat valmiina ja presentaatio valmistumassa

08.02.2007 by Juhana

Näimme tänään opiskelijaryhmän kanssa ja saimme lyötyä lukkoon esitettävät konsepti-ideat ja tuotantovaihtoehdot. Samu lupasi koota presentaation osat perjantaina, jotta vielä jää aikaa kommentointiin ennen maanantain esittelytilaisuutta.

Aloituskokous

08.02.2007 by Juhana

Paikalla: Nina, Outi, Päivi, Sari, Matti, Hanni, Jussi, Juhana + opiskelijat

Hankkeen tematiikaksi on valittu ergonomia ja/tai työhyvinvointi, johon kuuluvat esimerkiksi työasennot (suurin osa Postin työstä on muuta kuin päätetyöskentelyä) ja best practices -caset (zip-lajittelu, jakelureittien uudelleensuunnittelu). Postissa on tehty paljon tematiikkaan liittyvää tutkimusta, joiden tietoa ja hyviä käytäntöjä haluttaisiin nyt levittää ja jalkauttaa.

Tällä hetkellä materiaali on tekstiä ja tutkimusta ja osaa hyvistä käytännöistä ei ole dokumentoitu. Tavoitteena on saada tämä tieto ja hiljainen tieto työtekijöiden ulottuville puhuttelevasti ja tiivistetysti. Koska työtekijät ovat tietotekniikkataidoiltaan kirjavaa, materiaalin tulisi olla helposti käytettävää. Hankkeessa tullaan kokeilemaan esimerkiksi videon mahdollisuuksia tiedonjakoformaattina.

Alustava aikataulu vuodelle 2007

  • alkukeväästä konsepti ja demo (Opiskelijaryhmän kanssa tehdään muutama konsepti-idea, joista paras valitaan jatkokehitykseen)
  • kesän alussa eka versio valmis
  • syksyn alussa eka toteutus
  • loppusyksy: tiedonkeruu, analyysi ja jatkokehityssuunnitelmat

Työharjoittelu hankkeen yhteydessä Postissa

  • työ sisältänee Mikromod-hankkeeseen liittyvää työtä, muita töitä virtaaliopetustiimissä ja mahdollisesti myös opinnäytetyön
  • työharjoittelukokelaiden kanssa on sovittu tapaaminen Postiin