Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  1. Suunnitelma 

    Tavoitteena oli tuoda alle kouluikäisten lasten vanhemmille tietoa tule-terveydestä konkreettisella tavalla. Pääpaino oli ennaltaehkäisevässä tiedossa. Tavoitteena oli myös tuoda tietoa ja ideoita lähialueen liikumismahdollisuuksista. Tavoitteiden toteutumiseksi oli tarkoitus järjestää tiivitä asiantuntijaluentoja, ottaa tapahtumaan näytteilleasettajia eri teemoista , sekä tehdä seinille laitettavia tietopostereita , koota alueen liikkumismahdollisuuksia yhdelle seinälleja esittelyitä lähialueen liikuntamahdollisuuksista.  Metropolian jalkaterepauttien jalkaterapeuttien kanssa oli puhetta heidän osallistumisesta tapahtumaan pisteellä, jossa voitaisiin tarkistaa ovatko lasten kengät sopivan kokoiset. Tavoitteena oli toteuttaa koko perheen tapahtuma, jossa lapsilla olisi hauskaa ja vanhemmat saisivat matkaansa uusia eväitä lasten tule-terveyttä ajatellen.

  2. Budjetiksi olimme laskeneet mahdolliset tulostamiskustannukset sekä ulkopuolisten asiantuntijaluennoitsijoiden palkkiot. 


  3. Toteutus 

Kutsuimme tapahtumaan kolme luennoitsijaa puhumaan lasten liikkumisesta ja tule-terveydestä hieman eri näkökulmista. Luennoimassa olivat osteopaatti Eero Palevaara, liikuntatieteiden opettaja Anita Ahlstrand ? ja  ja henkinen valmentaja ja liikunnan opettaja Iira Riihilahti. Tietoiskumaiset lyhyet parinkymmenen minuutin luennot pidettiin tapahtumassa auditoriossa. Luennot videoitiin ja sekä videot että luennoitijan materiialit luennoitsijan materiaalit laitetaan jakoon internettiin Tule ry:n sivuille. Luennoitsijat saivat luentopalkkion (100 vai 150 e?)

Teimme myös julisteita tietopostereita tapahtumaan ajatuksen herättäjiksi. Niiden aiheina oli liikunnan vaikutukset ja välipalojen sokerimäärät. Tietoja julisteisiin Postereiden oli tarkoituksena olla lyhyitä ja ytimekkäitä ja samalla ajatuksia herättäviä. Pyrimme tiivistämään sanoman napakaksi ja elävöittämään ja tukemaan sitä kuvilla. Tietoja postereihin haettiin luotettavista lähteistä Internetistä, esim. ...  Julisteet Diabetesliiton, Finelin, Sydänliiton sekä MML:n nettisivuilta.  Posterit laitettiin käytävien seinälle sekä portaikkoon.

Näytteilleasettajista saimme paikalle vain luustoliitonainoastaan Luustoliiton. He saivat kuitenkin sitten paljon esittelytilaa. Luustoliitto vaikutti olevan ..... tapahtumaan (tietääkö joku millainen fiilis jäi?. tapahtumaan tyytyväinen.

Käytetty budjetti: luentokorvaukset ja printtaus kustannukset, jotka hoisi hoiti Metropolia

Seinää lähialueen liikkumismahdollisuuksista ei toteutettu. Jalkaterapeuttien piste ei toteutunut, sillä he jättivät tulematta.

 

  1. Arviointi 
    1. arvio Arvio tavoitteiden toteutumisesta

      Tietopostereiden tavoitteen toteutumista on vaikea arvioida, sillä emme tiedä kuinka monen vierailijan huomion ne herättivät. Niistä pyrittiin tarkoituksella luomaan mahdollisimman yksinkertaisia sekä helppolukuisia. Niiden näkökulma oli ennaltaehkäisevä ja niitä oli sekä ylä- että alakerrassa. Alakerran käytävä oli niin pitkä, että osa saattoi "hukkua" sinne eikä erottunut niin hyvin kuin mitä olisi voinut. Näin jälkeenpäin ajatellen, posterit olisivat voineet olla isompi kokoisiakooltaan isompia, jolloin ne olisivat kiinnittäneet enemmän huomiota. Myös niiden esilleasettelua ja sijoitusta olisi voinut miettiä uudelleen. Toisaalta, kuten totesimme, on mahdotonta arvioida kuinka suurelle tai vähälle huomiolle ne loppujen lopuksi jäivät.

      Luennoitsijoiden hankkiminen oli odotettua helpompaa, koska Anita oli jo käytännössä ennakkoon lupautunut tulemaan luennoimaan. Kaksi muuta luennoitsijaa (Ira ja Eero) tulivat kuitenkin mielellään myös paikalle parin yhteydenoton jälkeen ja luentojen sisällöt olivat hyviä ja aihetta vastaavia. Luentojen kävijämäärät jäivät hieman alhaisiksi, mikä oli tietenkin sääli luennoitsijoiden kannalta. Kävijämääriin vaikutti varmasti osaltaan, että vanhemmat eivät halunneet jättää lapsiaan yksin esimerkiksi temppuradalle muiden valvovan silmän alle vaan halusivat itse katsoa lapsiensa perään. Ehkäpä lapsiparkin mahdollisuutta olisi voinut mainostaa kuulutuksien kautta vielä enemmän ja riittävän ajoissa ennen luennon alkua, jolloin vanhemmilla olisi ollut aikaa viedä lapset parkkiin. Toinen vaihtoehto olisi voinut olla luentojen ajoittaminen niin, että temppurata ja muut leikkipaikat sulkeutuisivat aina luennon ajaksi, jolloin koko perhe olisi mennyt yhdessä luennolle. Tulevaisuutta ajatellen voi myös miettiä, ovatko luennot edes välttämättömiä tapahtumassa? 

      Näytteilleasettajia oli vaikea saada osaksi siitä syystä, että heillä oli jo koko kevät varattu täyteen. Kysely olisi pitänyt aloittaa jo paljon ennen koko projektin alkua. Myös useat lastentapahtumat, jotka ajoittuivat samaan viikonloppuun, veivät näytteilleasettajia. Luustoliiton piste oli kuitenkin hyvä ja aulatila pysyi selkeänä, kun siellä ei ollut monta eri toimijaa. Jos näytteilleasettajia olisi ollut enemmän, olisi se ruuhkauttanut turhaan sisäänkäyntiä ja peittänyt infopisteen alleen. Myös narikat ja palautepiste löytyivät kävijöille selkeämmin, kun aula pysyi avoimena.

    2. arvio Arvio oman ryhmän toiminnasta

      Alusta asti ryhmässämme oli selkeä työnjako ja jokainen tiesi roolinsa ryhmässä. Tehtävät sovittiin jo ekoilla kerroilla mitä osa-aluetta kukakin ryhmän jäsen lähtee rakentamaan ja näin jokaisen oli helpompi organisoitua omaan tehtäväänsä ja keskittyä pelkästään siihen kuin hyppiä tehtävästä toiseen. Ryhmämme tiedostus ja tehtävänjako toimi kokonaisuudessaan hyvin. Jokainen sai oman vastuualueensa, johon sai itse vaikuttaa, mutta esimerkiksi tietoposterit tehtiin yhdessä. Yhteisten tapaamisten oheella kävimme sähköpostikeskustelua tarvittavista asioista. Yhteiset päätökset olivat melko helppoja ja jokainen teki kompromisseja. Kokonaisuudessaan yhteistyö sujui jouhevasti ja ryhmän kemiat pelasivat hyvin yhteen.

    3. arvio Arvio innoprojektin toteutumisesta

      Projekti oli nopeahkolla aikataululla toteutettu. Aivan projektin alkuvaiheessa oli pientä lähtövaikeutta ja projekti tuntui kovin epämääräiseltä ja kaukaiselta. Muutaman tapaamiskerran jälkeen työnjaot alkoivat kuitenkin hahmottua ja päästiin kunnolla hommiin. Loppuvaiheessa osalla oli alkanu jo työharjoittelu, mikä ei ollut hirveän hyvä ratkaisu. Työharjoittelun vuoksi yhteistä aikaa oli vaikeampi löytää kokoryhmän aikaansaamiseksi paikalle, mutta sähköpostikeskusteluiden avulla saatiin helposti sovittua asiat kuntoon ja pidettyä jokainen ryhmän jäsen ajantasalla.

      Innoprojekti on ehkä hieman outo käsite, sillä kysehän on projekteista eikä mistään uusista loistavista innovaatiosta, kuten kurssin nimi antaa ymmärtää. Tärkeintä loppujen lopuksi oli onnistunut tapahtuman järjestäminen ja se, että se houkutteli hyvin kävijöitä paikalle ja palaute on ollut tapahtumaa koskien positiviivista.