Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

 

 

TeiniMINNO -

...

 

esiselvityksen työsuunnitelma

Tavoite: TeiniMINNO-esiselvityshankkeella selvitetään monialaisen innovaatioprojektin, MINNO(R) :n, hyödynnettävyyttä nuorten työllistymiseen ja koulutuspolkujen suunnitteluun kohdistuvien ongelmien ratkaisijana.TeiniMinno-toimintamallilla haetaan ratkaisua ammatillisen toisen asteen ja korkea-asteen väliseen nivelvaiheeseen, jossa on olemassa työttömyyden uhka sekä mahdollisuuksia siirtyä työelämään tai jatko-opintojen pariin.

Toimenpiteet: TeiniMINNO-esiselvityksessä rakennetaan TeiniMINNO -toimintamalli. Ensin rakennetaan konsepti, jota testataan 18-25-vuotiaiden nuorten, paikallisten yritysten ja oppilaitosten opintojen ohjaustoiminnassa mukana olevien toimesta. Tieto ja kokemukset kootaan ja analysoidaan ja niiden pohjalta kehitetään toimintamalli ja julkaistaan käsikirja, joka levitetään cc-lisenssillä.

1. selvitysvaihe

Yhteistyöverkoston luominen sekä optimaalisen pedagogisen MINNO(R) -konseptin rakentaminen. Eri toimijatahot ovat sitoutuneet omien verkostojensa kautta etsimään osalliset.

Tutkimuskysymykset:

  1. Minkälainen toimijaverkosto tarvitaan, jotta MINNO(R) innovaatioprojektitoimintaa voidaan kokeilla monialaisessa ja moniasteisessa, sekä nuorisotyöttömyyttä ehkäisevässä kokoonpanossa? Mitkä organisaatiot ja mitkä toimijat?
  2. Minkälainen pedagoginen sovellus MINNO(R) -tuotteesta on optimaalinen silloin, kun tavoitteena on ratkaista yritysten määrittelemiä ongelmia ja viedä ratkaisuja käytäntöön moniasteisissa ja monialaisissa ryhmissä?

Metodit:

  1. Verkoston mallintaminen ja visualisointi. Desk top -työnä

...

  1. aineistona ilmoitukset, ohryn ja toimijoiden kontaktit, muut kontaktit
  2. Konseptin rakentaminen eli Metropolian MINNO®-tuotteesta rakennetaan desk top-työnä

...

  1. sovellus (konsepti ja totutussuunnitelma) monikoulutusasteista toimintaa varten (Hero). Konseptin suunnitteluun osallistuvat Heiniö, Hero, Perez. Viitekehyksenä nuorten asiantuntijoiden fyysisen kohtaamisen fasilitoiminen monialaisuutta hyödyntäen ja innovaatiopedagoginen ote.

Lopputuote: TeiniMINNO innovaatiopedagoginen konsepti (n.

...

 25 sivuinen CC-lisensoitu .pdf -julkaisu)

...

. Selvitysvaiheen 1. tulokset julkaistaan 31.3 nettisivuilla http://www.metropolia.fi/tutkimus-ja-kehitys/hankkeet/teiniminno/

2. selvitysvaihe

Konseptin pilotoiminen innovaatioprosessilla yhdessä oppilaitosten, nuorten ja yritysten kanssa. Tieto- ja kokemusaineiston kerääminen pilotin aikana. 2-4 tutkimusassistenttia, jotka ovat mahdollisuuksien mukaan nk. vertaisia eli 18-25 -vuotiaita nuoria.

Metodit:

...

Tutkimuskysymykset:

  1.  Ennen pilottia isommalle joukolle ohjaajia: Innovaatiopeda, mitä käytännössä? Kuinka innovaatioprojektiohjaajat kokevat ohjaamisen, menetelmät, vaiheet ja rooli projektissa.

1.1 Minkälainen ohjaajan/ opettajan toiminta edistää parhaiten osallistuvien nuorten innovaatiokyvykkyyden rakentumista innovaatioproesessin PREJECT-vaiheessa (Darso 2003, 2011) ?

2. Kuinka osallistuneet nuoret kokevat osaamisensa kehittyneen innovaatioprosessissa? Kuinka innovaatiokompetenssit kehittyvät osallistuneiden oman kokemuksen mukaan?

3. Mitä hyötyä yrityksen/ organisaation edustaja näkee koituneen yritykselle/ organisaatiolle nuorten tekemistä innovaatioprojekteista? Mitä hyötyä yrityksille on nuorten innovaatioprojekteista heti?

4. Kuinka verkoston asiantuntijat (Omnia, Työväenopisto, Espoon kaupunki) näkevät innovaatiotoiminnan toimintamallin mahdollisuudet Espoon alueella?

Metodit:

 Innovaatio-ohjaajat ennen pilottia:

1a. Innovaatioprojekteja aikaisemmin ohjanneiden tarinat (kirjallinen). Kysymykset Heiniö, Hero. Kyselyn levitys ja informanttien määrittely Hero. Kyselyn toteutus ja analyysi Henna Hitala ja LM Hero.

1b. Aikaisemmin ohjanneiden

...

ryhmähaastettelu (Toukokuu). Äänitys ja litterointi sekä ryhmien muistiinpanot fläppipapereille. Aineisto: litteraatti ja fläpit. Analyysi: parhaat käytännöt luokiteltuina osa-alueiden (ks. selvitysvaihe 1) alle.

...

Henna Hitala ja LM Hero.

Pilotin aikana:

2 a. Osallistuvat nuoret: Osaamisen  ja innovaatiokompetenssien kehittymistä selvittävä sähköinen kysely. 

2b. Ohjaajien toiminta osallistuneiden nuorten näkökulmasta. Kirjallinen kysely.

2c. Mukana olleiden yritysten teemahaastattelut (Haastattelijat: Daniel Rieder, Riku Lehtonen, LM Hero). Äänitys ja litterointi. Aineisto: litteraatti

...

. Analyysi: SWOT. Haastattelurunko. Riku Lehtonen ja LM Hero.

2d. Alueen asiantuntijatoimijoiden haastattelut (Omnia, Espoo, Työväenopisto)

Selvitysvaiheen aineistoa käytetään Teiniminno -toimintamallin rakentamisen pohjana. Toimintamalli julkaistaan vuoden 2014 loppuun mennessä. Aineistot kerätään wikiin ja julkaistaan soveltuvin osin jo keräysvaiheessa.

3. selvitysvaihe

Toimintamallin luominen ja koostaminen käsikirjaksi. Infoograafi.

Tutkimuskysymykset:

Minkälainen on optimaalinen nuoria osallistava innovaatioprojektitoiminnan toimintamalli ? Minkälainen innovaatiopedagoginen malli on optimaalinen? (Metropolia, Hero)

Vapaa sivistystyö tekemisen tilana. Kuinka vapaasta sivistyöstä rakentuu tekemisen tiloja? (Espoon työväenopisto, Lang)

Metodit:

...

  1. Kaikkien aineistojen analyysivaiheet (kevyt sisällönanalyysi)
  2. Tuloksen mallinnos visuaalisessa muodossa. Infogfaafit.
  3. Innovaatiopedagogisen käytännöllisen toimintamallin koostaminen aineistojen pohjalta, kommenttikierrokset (Omnia, Metropolia, Espoon työväenopisto, InnoEspoo, Espoon kaupunki/ kehitysjohto, YritysEspoo, Espoon Yrittäjät,

...

  1.  3 yritystä, 18-25-vuotiaat nuoret)

Lopputuote: TeiniMINNO toimintamalli (n. 65 sivuinen CC-lisensoitu .pdf -julkaisu sekä hypermediajulkaisu).

...

  

 

Image Added