Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Migrated to Confluence 4.0

...

Tavoitteena on siis kehittää algoritmejä jotka tunnistavat spammitilejä kyseisten tilien sosiaalisten verkostojen avulla.

Branded with a Scarlet C": Cheaters in a Gaming Social Network" (Jeremy Blackburn)

Peliala, ja etenkin nettipelaaminen on kasvanut aivan huikeisiin mittasuhteisin. Pelialalla on nykyään mahdollista tehdä elantonsa myöskin pelkästään pelaamalla. Pääosin pelataan MMORPG- ja FPS-pelejä. Koska kyseessä on mahdollisuus tienata isoja määriä rahaa, houkuttelee ala myös huijaajia. Tästä tietysti syntyy oma taiteenlajinsa, jota puhuja on tutkinut.

Tutkimuksen kohteena on ollut Steam Network. Kysymys kuuluu siis: minkälaiset ihmiset huijaavat moninpelattavissa nettipeleissä?

Steamissa on jokaisella pelaajalla oma profiili, josta löytyy myös "cheat flag", eli ilmoitus, jos pelaaja on huijannut pelissä. Pelaaja siis luonnollisesti myös bannataan palvelusta tietyksi ajaksi, mutta leima säilyy silti. Banni kuitenkin pätee ainoastaan ns. VAC secured-pelipalvelimiin, jotka siis ovat ns. huijaussuojattuja palvelimia.

Tutkituista pelaajista 7% oli huijaajia! Aivan huikea luku omasta mielestäni. Huijaajat myöskin mieluummin asettavat tarkemmat yksityisyysasetukset kuin rehelliset pelaajat. Huijaavat pelaajat myöskin ystävystyvät palvelussa toisten huijaajien kanssa (70% huijaajista on ystäviä toisten huijaajien kanssa ja 15% huijaajista on lisännyt kavereikseen lähes yksinomaan huijaajia).

Suhteessa eniten huijaajia näyttäisi löytyvän muista Pohjoismaista (Suomi ei kuitenkaan ollut kärkimaien listalla lainkaan). Tämä oli minulle todella yllättävä löydös.

Kun käyttäjä todetaan huijaajaksi palvelun toimesta, on sillä melko vakavat seuraukset yhteisön osalta: huijaajat menettävät kavereita palvelussa selkeästi enemmän kuin keskivertokäyttäjä.