Sisällys
1 Johdanto
2 Videot ja kuvagalleriat
3 Sisäinen kommunikointi
4 Meemit
Osallistuminen
3 Video yhteisön työkaluna, opetuksessa ja markkinoinnissa
4 Sisäinen kommunikointi
5 Yhteenveto5 #Occupy
Lähteet
1 Johdanto
Viestinnän ja tapahtumamarkkinoinnin kannalta itseohjautuvuus ja internetin mahdollisuudet ovat herkullisia. informaation räjähdysmäinen leviäminen internetissä mahdollistaa monien, ei-keskusjohtoisten tapahtumien suosion ja eräänlaisen itseohjautuvan formaatin syntymisen. Tällainen formaatti on vapaa, kuten muutkin itseorganisoituvat asiat se muokkautuu vahvasti tekijöidensä näköiseksi. Se saattaakin olla toteutuessaan hyvin erilainen, kuin suunnittelun ja käynnistyksen aikana.
Eri alustoja käyttämällä pääsee erilaisiin tuloksiin. Videon julkaiseminen Youtubessa ja sisäisen keskustelun käyminen Wiki-alustalla voi vapauttaa paljon resursseja ja Skype-puhelulla kaukanakin asuvat organisoivat voivat jakaa mielipiteensä ryhmän kanssa. Vaikka nämä alustat voivatkin olla hyödyllisiä, on esimerkiksi päätöksenteko hankalaa jos se perustuu vain etänä tehtävään työhön.
2 Videot ja kuvagalleriat
Itseohjautuvat tapahtumat pohjaavat vahvasti yhteisöön. Ilman yhteisöä ja sen osallistuvia jäseniä yksikään itseohjautuva ja vapaa tapahtuma ei olisi mahdollinen. Toisaalta perinteisemmissäkin tapahtumissa tekijäjoukko on usein suuri, ja yhteisöllisyyden tunne pyritään luomaan.
Esittelen Christian Fuchsin ajatuksia osallistumisen tärkeydestä sekä omia johtopäätöksiäni aiheesta. Lisäksi käsittelen erilaisia työkaluja, joilla yhteisön jäsenet voivat osallistua tapahtuman tekemiseen ja siitä viestimiseen.
2 Osallistuminen
Christian Fuchs määrittelee kirjassaan Internet and Society - Social Theory in the Information Age osallistumisen. Hänen mukaansa osallistuminen tarkoittaa sitä, että ihmiset voivat teknologian, resurssien, organisaatioiden ja taitojen avulla luoda ja hallita heidän sosiaalisia rakenteitaan täysin itsenäisesti ja kehittää samalla kollektiivisia visioita paremmasta tulevaisuudesta. Päätöksenteko sosiaalisissa rakenteissa tulisi hänen mukaansa olla kaikkien yhteisöjen jäsenten yhdessä tekemiä ehdotuksesta toteutukseen. (Fuchs 2010, 235--238.)
Hän määrittelee useita syitä, joiden vuoksi osallistuminen on tärkeää. Näitä ovat muun muassa osallistavien rakenteiden demokraattisuus ja effektiivisyys. Osallistuminen on hänen mukaansa konsensuksen eli yksimielisyyden edellytys ja yksi inhimillisen onnellisuuden osatekijöistä. Se lisää kunnioitusta toisia kohtaan. Kun ihmiset osallistuvat sosiaalisten rakenteidensa luomisen ja ylläpidon eri vaiheisiin ovat he myös sitoutuneempia siihen. Osallistuminen on Fuchsin mukaan voimaannuttava prosessi, joka mahdollistaa vastuullisen ja kriittisen toiminnan päätöksentekoprosesseissa. (Fuchs 2010, 238.)
Jokainen tapahtuma on tekijöidensä ja kävijöidensä näköinen, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Useimmat tapahtumat ovat pienen päättävän ryhmän johtamia ja kuratoimia. Usein tapahtumien todellinen työntekijäjoukko on kuitenkin tätä paljon suurempi ja monet työtä tekevät saattavat osallistua tekemiseen hyvinkin aktiivisesti.
Pieni päättävä ryhmä mahdollistaa nopean päätöksenteon, mutta toteuttaa vain tämän pienen ryhmän näkemyksen. Kun halutaan luoda yhteisöstä lähteä, todellisuudessa yhteisöllisiä tapahtumia, on kaikilla sitä tekevillä oltava mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen. Eikä vain osallistumalla kilpailuun tapahtuman graafisesta ilmeestä.
Pidän itse osallistumista tärkeänä elementtinä vahvojen tapahtumien ja päätösten tekemiseen, juuri Fuchsin mainitsemista syistä. Osallistuessaan tapahtuman tekemisen eri osa-alueisiin sitä tekevät sitoutuvat siihen syvemmin ja ottavat enemmän vastuuta tapahtumasta ja toisistaan. Haastatteluissa opinnäytetyötäni varten törmäsin tätä väitettä tukeviin esimerkkitapauksiin. Eri pohjoiseuroopassa toimivat tapahtumajärjestäjät olivat huomanneet, että tilan viihtyisyyteen ja turvallisuuteen vaikutti sitä tekemässä olevien ja sitä ylläpitävien ihmisten sitoutuminen ja suhde siihen. (Räsänen 2012, 23--25.)
Pidän tällä hetkellä kiinnostavimpana itseohjautuvana ilmiönä Occupy-liikettä, jonka synnyssä ja kasvussa internet oli valtavassa roolissa. Occupy-liike, jota nimitetään sen omilla verkkosivuilla #occupy:ksi, syntyi Adbusters -ryhmän kutsuttua koolle “Occupy Wall Street”-tapahtuman. Paikalle saapui tuhansia ihmisiä protestoimaan sosiaalista ja ekonomista epätasa-arvoa ja korporaatioiden valtaa vastaan. Osallistujat pystyttivät telttansa ja jäivät alueelle kahdeksi kuukaudeksi, pysyvään protestiin. Malli levisi muihin maihin ja nyt Occupy-tapahtumia on nähty yli viidessäsadassa kaupungissa.
Liikkeen voima perustuu pitkälti sen itse luomaan, valtavaan verkostoon. Internetin avulla sen sanoma saattoi levitä Wall Streetin ulkopuolelle. Hashtagin, yleisimpien sosiaalisen median kanavien (Facebook, Twitter ym.) ja virallisen verkkosivun lisäksi Occupy-ryhmät ovat luoneet useita eri sisäisiä kanavia, kuten InterOccupyn, joka pitää sisällään kalenterin, uutiskirjeen ja jonka avulla on mahdollista soittaa muille projektin jäsenille. (#occupy -liikkeen verkkosivut.)
Näin mahdollisuus luoda ja osallistua tuotti todella vahvan liikkeen, joka levisi ympäri maailman vain muutamien kuukausien aikana.
3 Video yhteisön työkaluna, opetuksessa ja markkinoinnissa
Tapahtumatiedotuksen Erilaisten blogialustojen lisäksi tapahtumatiedotuksen ja markkinoinnin kannalta tärkeiksi ovat nousseet erilaiset multimediapalvelut. Erityisesti videot ja niiden ympärille rakentuneet sosiaaliset verkostot ovat nousseet pinnalle. Youtuben lisäksi suosittuja ovat Vimeo ja Dailymotion. Youtube on luonteeltaan anarkistisempi, sieltä löytyy kaikenlaisia, erilaatuisia tuotoksia, videoblogeja ja vapaata keskustelua kun taas Vimeossa julkaistut videot ovat selkeästi laadukkaampia. Vimeossa ei tyypillisesti kommentoida saati keskustella videoiden yhteydessä. Youtubessa taas keskustelu käy vilkkaana. Usein se on vilkkaan lisäksi täysin asiatonta ja moderoimatonta.
Kuvapalvelut, kuten Flickr
Multimedian edut
Videot ovat hyvä työkalu tiedottamiseen, mutta myös yhteisön luomiseen ja sen sisäisten asioiden käsittelyyn. ENCATC 2012ENCATC -konferenssissa Lontoossa Lluis Bonet Barcelonan yliopistosta piti luennon videoista opetuksen välineenä. Hän käyttää itse videomuotoista opetusta erityisesti kulttuurituotannon opetuksen välineenä ja hänen mukaansa se sopiikin alalle erinomaisesti epäperinteisyytensä ja innovatiivisuutensa vuoksi. Video on edelleen uusi media, johon kuitenkin opiskelijoiden ikäluokat ovat jo tottuneet.
Hän käytti videoita esittelemään ja herättämään keskustelua sekä rohkaisi opiskelijoita tekemään omia videoitaan. Opiskelijoiden tuottamia videoita onkin useita, muodoltaan ne ovat lyhyitä ja aiheet saattoivat olla mitä vain haastatteluista hyvinkin kontroversaaleihin aiheisiin. Videot on julkaistu verkossa ja Bonet pyrkiikin kokoamaan kulttuurituotantoon liittyvistä videoista massiivista videokirjastoa. (culturalbox.org -verkkosivut.)
Opetuksen lisäksi videon mahdollisuudet markkinoinnissa ja tiedotuksessa ovat kiinnostavia. Yksinkertaiset videot, joissa esimerkiksi lehden päätoimittaja kertoo videoblogin hengessä päivän polttavista aiheista saattaa olla hyvinkin mielenkiintoinen ja temmata mukaansa paremmin, kuin pelkkä staattinen kuva. Tällä saadaan uutta kiinnostavuutta ja mediaa mukaan markkinointiin.
Videon teko voi olla hyvinkin yhteisöllinen asia, jolla luodaan yhdessä tapahtuman estetiikka ja kuvakieli. Sen tekeminen voi lisätä tai luoda yhteishenkeä ja tuoda tapahtuman tekijöitä yhteen.
4 3 Sisäinen kommunikointi
Tapahtumajärjestämisen kannalta vain ulkoinen kommunikointi, eli ulospäin suuntautunut viestintä ja markkinointi ei riitä. Sisäinen viestintä on äärimmäisen tärkeää. Tätä varten on olemassa erilaisia laajalti käytössä olevia verkkoalustoja. Wiki -pohja on toimiva, kun halutaan luoda yhteisiä tekstejä. Wikiksi kutsutaan työkalua, jonka avulla useampi henkilö voi muokata samaa dokumenttia. Se on tarkoitettu työkaluksi yhteisölliseen kirjoittamiseen ja dokumentin eri versioiden hallintaan.
...
Kirjassaan The Psychology of the Internet Patricia Wallace ottaa esille ongelman sähköisissä keskusteluryhmissä tapahtuvan tiedon jakautumisen kanssa. Hänen mukaansa on tyypillistä, että työryhmän jäsenet eivät jaa tietoa tasaisesti muiden jäsenten kesken, vaan valikoivat ja rajaavat ihmiset jotka tätä tietoa saavat. Tämän tiedon polarisaation levitessä ryhmän jäsenistä tulee haluttamampia jakamaan tietoa, joka saattaisi olla ristiriidassa muun ryhmän yhdenmielisyyden kanssa. Tuloksena on puolueellista keskustelua, jossa ryhmä ei voi käyttää kaikkia faktoja, sillä sen jäsenet eivät ole jakaneet niitä kaikkien kanssa. (Wallace, 81 – --82.)
Tämä on ongelma, joka on selvästi esillä mietittäessä päätöksentekoa verkossa. Jos keskusteluryhmässä on 50 henkeä mutta kokouksissa käy vain 5 keille kaikille lähetetään kokouspöytäkirjat? Kiinnostavatko ne kaikkia vai vievätkö jatkuvat viestit vain energiaa? Ketkä valikoituvat keskustelemaan päätösten yksityiskohdista yksityisviesteissä käytävään keskusteluun, entä keiden kanssa itse päätyy puimaan päätöksiä, välillä jo ennalta.
Erilaiset sähköpostilistat ovat jo pitkään käytössä olleita sisäisen tiedotuksen kanavia. Niiden ongelmana on myös tiedon organisoimisen vaikeus, viesteillä kun on tapana rönsyillä varsinaisen otsikon ulkopuolelle ja yli. Saman otsikon alla saattaa olla viisi eri asiaa ja myöhemmin onkin hankalaa löytää juuri sitä tiedonmurua, jota on etsinyt. Sähköpostilistat ovat kuitenkin vakiintuneita ja helppoja, suurin osa internetiä käyttävistä toimijoista osaa käyttää niitä siinä missä omaa sähköpostiaan.
4 Meemit
Youtubessa julkaistut videot saattavat nousta yllättävän nopeasti kulttimaineeseen, eli niistä muodostuu internet meemejä. Meme, meemi, tarkoittaa asiaa joka leviää nopeasti käyttäjältä toiselle tietyn kulttuurin sisällä (Merrian Webster, verkkosanakirja). Hyvänä esimerkkinä on Vietnamilainen Psy, jonka musiikkivideo Gangnam style keräsi kahdessa viikossa yli 8 miljoonaa katsojaa (Know Your Meme -verkkosivut).
Useimmiten meemit ovat vitsikkäinä pidettyjä kuvia tai videopätkiä, mutta ne voivat olla myös ajatuksia tai ilmiöitä. Tapahtumien tuottamisen kannalta tämä on luonnollisesti hyvin kiinnostavaa, sillä erityisesti itseorganisoituvissa tapahtumissa tiedon leviäminen on äärimmäisen tärkeää tapahtuman onnistumisen kannalta. Yksi onnistuneimmista, laajalle levinneistä tapahtumasta on Occupy-liike ja sen saavutukset (ks. luku 1.3).
5 #Occupy
Occupy-liikkeen synnyssä ja kasvussa meemit ja internet olivat valtavassa roolissa. Occupy-liike, jota nimitetään sen omilla verkkosivuilla #occupy:ksi, syntyi Adbusters -ryhmän kutsuttua koolle “Occupy Wall Street”-tapahtuman. Paikalle saapui tuhansia ihmisiä protestoimaan sosiaalista ja ekonomista epätasa-arvoa ja korporaatioiden valtaa vastaan. Osallistujat pystyttivät telttansa ja jäivät alueelle kahdeksi kuukaudeksi, pysyvään protestiin. Malli levisi muihin maihin ja Occupy-tapahtumia on nähty yli viidessäsadassa kaupungissa.
Liike on luonteeltaan itseorganisoituva, sillä ei ole virallisia johtajia. Sen tavoitteena on “lopettaa virallisten tahojen, päättäjien suhde kaupallisiin intresseihin” eli katkaista rahan, korporaatioiden intressien ja poliittisen päätöksenteon väliset suhteet. Occupy käyttää suoran toiminnan keinoja niin kaduilla, kuin internetissäkin. (#occupy-liikkeen verkkosivut.)
Liikkeen voima perustuu pitkälti sen itse luomaan, valtavaan verkostoon. Internetin avulla sen sanoma saattoi levitä Wall Streetin ulkopuolelle. Hashtagin, yleisimpien sosiaalisen median kanavien (Facebook, Twitter ym.) ja virallisen verkkosivun lisäksi Occupy-ryhmät ovat luoneet useita eri sisäisiä kanavia, kuten InterOccupyn, joka pitää sisällään kalenterin, uutiskirjeen ja jonka avulla on mahdollista soittaa muille projektin jäsenille. (#occupy-liikkeen verkkosivut.)
5 Yhteenveto
Internet tarjoaa erilaisia työkaluja, joilla yhteisöjä voidaan rakentaa ja niiden tuottamaa tietoa hallita yhteisesti. Videot, wiki-pohjat ja keskustelufoorumit jäsentävät tuottamaamme tietoa, joka ollessaan kaikille käyttäjille avointa voi tuottaa demokraattisen päätöksentekomallin. Kaikkien yhteisön jäsenten voidessa osallistua päätöksentekoon lisääntyvät myös koettu vastuun ja kuulumisen tunne. Tämä tuottaa vahvempia ja yhteisöllisempiä tapahtumia.
Lähteet
Cooke, Shamus. The Occupy Wall Street Movement. Analysis of the Protest Movement . Global Research -verkkosivu. <http://www.globalresearch.ca/the-occupy-wall-street-movement-analysis-of-the-protest-movement/> (Luettu 03.09.2012)unmigrated-wiki-markup
Culturalbox.org-verkkosivut <culturalbox.org> (Luettu 02.10.2012)
Fuchs, Christian 2008. Internet and Society - Social Theory in the Information Age. Taylor & Francis Group, New York.
Karvonen, Erkki 1999. Teknologinen determinismi. Tiedotustutkimus 4/1999 \ [Verkkodokumentti\] <[http://www.uta.fi/~tierka/Teknodetermismi.pdf]> (Luettu 24.05.2012)
Know Your Meme <http://knowyourmeme.com/> (Luettu 03.09.2012)
Merrian Webster, verkkosanakirja <http://www.merriam-webster.com/> (Luettu 03.09.2012)
Räsänen, Henna-Marie 2012. Paikan henki ja koettu turvallisuus queer-tapahtumissa. Opinnäytetyö. Helsinki: Metropolia Ammattikorkeakoulu, kulttuurituotannon koulutusohjelma.
VimeoYoutube-verkkosivut <http://youtubevimeo.com> > (Luettu 03.09.2012)Vimeo
Wallace, Patricia 1999. The Psychology of Internet. Cambridge University Press.
Youtube-verkkosivut <http://vimeoyoutube.com> > (Luettu 03.09.2012)