Kurssikuvaus:
Tavoite
Opiskelija osaa kehittää työelämäprosesseja. Hän tuntee opinnäytetyön tekemisen tiedolliset ja eettiset vaatimukset. Hän osaa rajata tutkimusaiheen ja valita oikeat tutkimusmenetelmät ratkaistavaan ongelmaan. Hän syventää tiedonhallintataitojaan ja osaa hyödyntää oman alansa tietokantoja ja muita lähdeaineistoja.
Sisältö
• valmiudet opinnäytetyön tekemiseen
• viestinnän tutkimusmenetelmät
• tutkimusaiheen ja ongelman rajaus
• tiedonhallinta ja lähteiden käyttö
• systemaattinen tutkimustiedon jäsennys ja analyysi
• työelämäprosessien kehittäminen
• tutkimusetiikka
...
Luokassa paikalla kuusi oppilasta ja opettaja, joka tutkii konettaan hiljaisuudessa.
Päivän aiheet:
- suunnittelun menetelmät
- argumentaatio
- tutkimusetiikka
- taiteellinen tutkimus
- hiljainen tieto
Saammekin heti alkuun tehtävänannon; meidän pitää valita viidestä kahdeksasta vaihotehdosta yksi tehtävä:
...
Nyt opettaja aloittaakin luennon. Ensimmäisenä aiheena on erottelut.
Erottelut
Argumentti
Selitys
Kuvaus
Argumentista pitää aina löytyä väite ja peruste. Joskus ei ole helppoa löytää argumentteja.
...
Nyt saamme tunnin ja 15 minuuttia aikaa tehdä valitsemamme tehtävä pareissa tai yksin. Minä ja opiskelutoverini valitsimme tehtävän numero kuusi joka käsittelee hiljaista tietoa. Mitä on hiljainen tieto? Ja voiko sitä käyttää hyväksi ammattiin liittyvässä tietotaidossa?
Vetäydyn nyt siis tekemään tehtävää ja jatkan klo 11.10
No niin nyt jatkuu!
Ensimmäisenä lavalle astuu opiskelija Joni, joka esittelee havaintojaan siitä miten propaganda vaikuttaa mainontaan. Eli hän valitsi tehtävän 8 (omavalintainen aihe). Joni näyttää ensin videon youtubesta, jossa käsitellään eri maiden propagandaa. Propaganda in Design Opettaja haluaisi tietää ketä videossa puhuvat henkilöt ovat, tähän ei Jonilla ole valitettavasti vastausta. Joni kertoo, että joskus on häilyvää onko joku mainoskampanja propagandaa vai mainontaa. Se riippu aivan siitä miten asiat on totuttu kokemaan. Esimerkiksi McDonaldsin mainokset jossa se he väittävät omia purilaisiaan ylivertaiseksi. Joni kertoo, että propagandaa on käytetty ikuisuuden, antiikikn roomasta asti. Kristinusko on käyttänyt propagandaa paljon itse, mutta propagandaa on myös käytetty kristinuskoa vastaan. Jonin mukaan propaganda on sitä, että suurennellaan positiivisia puolia ja jätetään kertomatta negatiiviset puolet, joka johtaa harhaanjohtavaan viestiin. Joskus annetaan myös silkkaa väärää tietoa. Jos asiaa rupeaa miettimään niin kyllä suuressa osassa nykymainontaa on ainakin pienissä määrin propagandan aineksia.
Opettaja kysyy miten propaganda eroaa retoriikasta? Retoriikka on Jasperin mukaan sanoilla vaikuttamista keskusteluissa ja propaganda on sitä kun selvästi vaikutetaan suuren yleisöön. Toki propaganda käyttää retoriikan keinoja myös, mutta niitä ei voi ihan verrata toisiinsa hänen mukaansa. ethos, pathos ja logos <- propagandassa käytetään näitä keinoja opettajan mukaan. Hän myös vieläkin miettii missä vaiheessa retoriikasta tulee propagandaa. Siirrytään politiikkaan ja siihen syytetäänkö nykyään enää ketään propagandasta. Sodanaikaan tämä oli kuulemma hyvin yleistä. Opettajan näkemyksen mukaan propaganda on manipulaatiota. Joskus epärehellisin keinoin. Hän miettii onko tunteisiin vetoava mainonta propagandaa.. koska sekin on hänestä (ilmeisesti) manipulaatiota.
Jasper toteaa että nykyään puhekielessä käytetään propaganda sanaa kevyesti, varsinkin politiikasta puhuttaessa (-> perussuomalaispropagandaa, oikeistopropagandaa) Virallisissa teksteissä/puheissa ei kuitenkaan enää propaganda sanaa käytetä. Minusta tuntuu, että sillä on niin negatiivinen merkitys ja se liitetään voimakkaasti menneisyyden tuhoisiin propagandakampanjoihin, että sitä ei enää uskalleta käyttää kevyin perustein.
Katsomme ykkösaamutv -videopätkän keskusteluohjelmasta (linkki), jossa arvioidaan Suomen eri puolueiden vaalijulisteita. Viiden minuutin esitys on tässä vaiheessa venynyt puolituntiseksi. Todetaan että ohjelman puhujilla oli eri näkemykset, koska toinen katsoi asioita enemmän taiteelliselta puolelta ja toinen merkitykselliseltä.
...