You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

Olen lukenut Jonathan Zittrainin The Future of the Internet and How to Stop it --kirjaa, joka tutkii internetin kehittymistä ja tulevaisuutta pitkälti tietoturvallisuuden näkökulmasta. Kirja on julkaistu vuonna 2008. Se jakautuu kolmeen osaan: (I) Internetin tuottavuuden nousu ja pysähtyminen,  (II) Pysähtymisen jälkeen ja (III) Ratkaisut. Keskityn itse 2. osaan ja erityisesti Wikipedian opetuksiin.

Ensimmäisessä osiossa käsitelty historiallinen katsaus oli minulle uutta ja iminkin tietoa itseeni, vaikka kieli olikin kovin teknistä. Myös itse tietokoneiden historia ja kehitys käytiin läpi. Loppuosiossa keskityttiin tietoturvallisuusasioihin ja monien erilaisten hakkerointimatojen ja virusten maailmaan. Ensimmäisen tietoturvahyökkäys tehtiin vuonna 1988 ja silloin internetiä käytettiin vain 60000 tietokoneella, jotka olivat lähinnä valtion tai yliopistojen käytössä. (Zittrain, 2008)  Myös internetin kehitykseen liittyvät seikat olivat mielenkiintoisia; miten disketit siirtyivät historiaan, kun tietoa pystyi jakamaan myös verkossa. Windows95 oli ensimmäinen käyttöjärjestelmä, jonka avulla kaikilla tietokoneen omistajilla oli mahdollisuus päästä internetiin (Zittrain, 2008, 29).

Toisessa osiossa keskitytään kehittyvään internetiin ja siihen, mitä jokainen pystyy suunnittelemaan netissä itse ohjelmia tai sivuja. Kirjoittaja käyttää sanaa generativity - tuottavuus,  kuvaamaan uudenlaista internetiä, vapaan tuottamisen mallia, sitä, että käyttäjä muokkaa internetiä haluamallaan tavalla. (Zittrain, 2008). Tuottavuuden mittarina voidaan käyttää sitä, miten toistettava ja monella tavalla käytettävä idea tai ohjelma on (Zittrain, 2008).

---

Tähän tulee lisää tekstiä, olin sairaana yli viikon, eikä kirjan lukeminen ole sujunut ihan ongelmitta.

  • No labels
You must log in to comment.