You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Current »

Nyt päättyvän ja edellisen viikon aikana on Hämeentien Tavi-talossamme järjestetty kolme tapaamista, jotka kaikki ovat olleet merkityksellisiä T&K.-työmme strategisten valintojen ja kumppanuusverkostojen kannalta. On ollut mukava huomata, että meidän toiminnastamme ollaan kiinnostuneita ja kumppanit ovat oma-aloitteisesti pyytäneet saada kokoontua täällä. Olemme mielellämme toivottaneet heidät tervetulleiksi.
 

PKS-kehittäjät

Pääkaupunkiseudun seudullisten projektien vetäjät tapasivat auditoriossamme keskiviikkona 29.10. Tilaisuuden oli kutsunut kokoon pääkaupunkiseudun seudullisia hankkeita koordinoiva ryhmä ja PKS-kaupunkiohjelma, jonka johtoryhmän puheejohtaja Anja Vallittu avasi tilaisuude. Anja Valittun puheenvuorosta tuli esille, että PKS-kaupunkiohjelmassa keskeisellä sijalla ovat muun muassa monikulttuurisuus ja syrjäytymisen ehkäisy. Näihin vastataan lähiöohjelmalla ja rajoja ylittävällä palvelujen kehittämisellä. Seutukehittäjiä edustanut Culminatumin Kimmo Heinonen kertoi, että Culminatum valmistelee parhaillaan metropolialueen kilpailukykstrategiaa, joka valmistuu ensi vuoden alkupuolella. Painopisteitä ovat muun muassa huipputason koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen, hyvä elinympäristö, käyttäjälähtöiset innovaatiot ja kansainvälisyys.

Mukana olleet hanketoimijat edustivat lähinnä ESR-, EAKR- tai Innovatiivinen kaupunkiohjelma-rahoituksella käynnissä olevia hankkeita. Esittelymahdollisuus oli annettu 10 hankkeelle, joista yksi oli meidän Kulttuurisilta. Tilaisuuden jälkipuolisko oli varattu vuorovaikutteiseen työskentelyyn, jossa ideoitiin uusia yhteistyömuotoja hankkeiden ja seutukehittäjien välillä. Toisten hankkeiden hyvistä käytännöistä ja virheistä otettiin myös oppia.

Living Lab-toimijat

Käyttäjälähtöiset innovaatiot ovat päivän kuuma sana, ja Living Lab on konsepti, joka mahdollistaa käyttäjien osallistumisen tuotteen tai palvelun kehitysprosessiin entistä intensiivisemmin kehitysprosessin eri vaiheissa. Tanssistudioomme oli maanantai-aamuna, 3.11. tullut paikalle yli 40 henkeä.  Living Lab-ideologian mukaisesti mahdollistajia (ADC ja Forum Virium), kehittäjiä (mm. Metropolia, TKK, Laurea, Haaga-Helia, Arcada ja Jyväskylän amk), hyödyntäjiä (Destia) ja testikäyttäjiä (Loppukiri-yhteisö). Yksi tilaisuuden järjestäjistä oli Helsinki Living Lab-brändin omistava ADC Oy ja päivän teemaksi oli valittu Living Lab -palveluarkkitehtuurintyökalujen kehittäminen. Toivottavasti päivän anti oli järjestäjille se, mitä olivat odottaneet. Osanottajille tilaisuus antoi mahdollisuuden vaihtaa laaja-alaisesti ajatuksia siitä, mikä on Livin Lab oikein on, miten konseptissa saatuja tuloksia hyödynnetään, kuinka käyttäjiä motivoidaan testaajiksi ja kuinka Living Labia tehdään tunnetuksi.

Metropoliasta oli hyvä ja monipuolinen edustus paikalla: muotoilusta koulutuspäällikkö Päivi Fredriksson ja opettaja Mika Ihanus, digitaalisesta viestinnästä yliopettaja Pauli Laine ja Juhana Kokkonen, esittävästä taiteesta koulutusohjelmavastaava Siri Kolu ja lehtori Petri Pullinen. Tilaisuus vahvisti käsitystämme, että erikoisosaamisemme kytkeminen Living Lab-prosessiin antaisi palvelukonseptille uusia sisältöjä kuten draamamenetelmät käyttäjäkeskeisessä suunnittelussa ja muotoilu, jossa käyttäjäkeskeisyys on kaiken lähtökohtana. Kehittäjänä meillä olisi varmasti mahdollisuus oman Living Lab-profiilin luomiseen.

Urbaani luovuus-aktiivit

Urbaani luovuus-hanke kokosi yhteen Arabianranta-Toukola-Vanhakaupunki alueen toimijat ja vaikuttajat marraskuisille aamukahveille tiistaina 4.11. Tilaisuudessa sai ensi-iltansa kesän aikana kuvattu Yhteispiha-dokumentti ja laajemminkin esiteltiin hankkeen tuloksia ja menetelmiä, joilla tutkia muun muassa asukastyytyväisyyttä sekä kehittää yhteisötyön eri muotoja. Lisäksi visioitiin tulevaa lähimatkailun näkökulmaa ja loihdittiin tiivimpää yhteistyöverkostoa hanketta kannattelemaan. Urbaani luovuuden omilta sivuilta löytyy lisää projektipäällikkö Pilvi Kallion ajatuksia tapahtumasta, hyviä kommentteja ja Jussi Linkolan ottamia valokuvia.

Mukana oli Kuningas Väärä ja Metropolian organisoiman hankkeen yhteistyöverkosto varsin kattavasti. Helsingin metropolialueen kaupunkitutkimus ja tietokeskus, Art and Design City Helsinki Oy, sekä koko joukko kaupunginvaltuutettuja tai alueen aktiivitoimijoita kysyivät, haastoivat ja haaveilivat urbaanin yhteisön tulevaisuutta.Tilaisuudessa mietittiin muun muassa, kuinka soveltavan teatterin keinoin voi yhdistää ihmisiä eri statuksen saaneilta alueilta, tai kuinka sosiaalinen media yhdistää esimerkiksi erityisryhmät ja koulumme esittävän taiteen teokset. Monipuolista kulttuuriperintöä halutaan elävöittää yhdessä kaupunginmuseon, Tekniikan museon ja tulevaisuudessa myös seurakunnan kanssa.

   

  • No labels
You must log in to comment.